Vegetariska koster
Dessa koster är för de patiener som av olika skäl vill äta vegetariskt.
Lakto-ovo vegetarisk kost är för de patienter som inte äter kött, fisk, kyckling eller skaldjur men kan äta ägg och mjölkprodukter. Vegankosten är för de patienter som endast äter livsmedel från växtriket.
Lakto-ovo-vegetarisk kost
Vem har behov av LV kost?
Lakto-ovo-vegetarisk kost är avsedd för patienter som är vegetarianer men äter mjölk, mejeriprodukter, ost och ägg.
Beskrivning av LV-kost
I den lakto-ovo-vegetariska kosten utesluts kött, fisk och fågel. Mjölk, mejeriprodukter, ost och ägg ingår. Som proteinkällor används mjölkprodukter, ägg, baljväxter dvs. ärtor, bönor och linser samt quorn- och sojaprodukter.
Måltiden är komplett i sig men energirik dryck och andra tillbehör finns att tillgå om patienten behöver extra kalorier och proteiner. En smårätt i kombination med en dessert är också ett alternativ om patienten hellre föredrar det framför en huvudrätt.
Livsmedelsval
Järn från vegetabiliska livsmedel tas upp sämre av kroppen jämfört med järn från animaliska livsmedel. Vitamin C stimulerar järnabsorptionen och därför bör livsmedel med mycket C-vitamin ingå i kosten varje dag till exempel citrusfrukter. Goda källor till vitamin B12 och vitamin D är animaliska livsmedel. Eftersom alla typer av kött utesluts är mjölk (berikad), mejeriprodukter och ägg de bästa livsmedlen för att få i sig dessa vitaminer. Även mineralämnena selen och zink finns i animaliska livsmedel som kött och fisk. Därför är det extra viktigt att kosten innehåller ägg, baljväxter samt mjölk och mejeriprodukter. Som proteinkällor i kosten används mjölk och mjölkprodukter, ägg, baljväxter dvs. ärtor, bönor och linser samt quorn- och sojaprodukter till huvudmålen.
Vegankost
Vem har behov av vegan (VEG)-kost?
Vegankosten är till för patienter som utesluter alla animaliska produkter och äter en kost med enbart vegetabiliska livsmedel.
Beskrivning av vegankost
Lunch och middag av vegankost innehåller enbart vegetabiliska livsmedel. Kött, fisk, fågel, ägg, mjölk och mejeriprodukter utesluts. I och med att animaliska livsmedel utesluts krävs att vegankosten sköts på rätt sätt för att vara näringsmässigt fullvärdig. Var uppmärksam på risken för näringsmässiga brister.
Måltiden är komplett i sig men energirik dryck och andra tillbehör finns att tillgå om patienten behöver extra kalorier och proteiner. En smårätt i kombination med en dessert är också ett alternativ om patienten hellre föredrar det framför en huvudrätt.
Livsmedelsval
Vid vegansk kost används frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, spannmål, potatis, vegetabiliskt matfett- och växtbaserade alternativ till grädde samt mjölk. För att få fullvärdigt protein bör baljväxter kombineras med spannmålsprodukter i måltiden. Även bladgrönsaker kan kombineras med spannmålsprodukter för bra proteinkvalitet.
Var observant på innehållet i näringsdrycker då de flesta vanligtvis innehåller mjölkprotein. Välj mjölkfritt bröd och margarin. Mjölk innehåller mycket kalcium, riboflavin (B2), A-vitamin och D-vitamin. Animaliska livsmedel innehåller vitamin B12. När dessa livsmedel utesluts är det viktigt att annan mat väljs som är rik på dessa vitaminer och mineraler. Mjölk kan ersättas med kalcium-, D-vitamin och B12-berikade alternativ som är baserade på havre. Järn från vegetabiliska livsmedel tas upp sämre av kroppen jämfört med järn från animaliska livsmedel. Vitamin C stimulerar järnabsorptionen och därför bör livsmedel med mycket C vitamin ingå i kosten varje dag, till exempel citrusfrukter. Zink och selen finns framförallt i animaliska livsmedel och måste därför ersättas med vegetabiliska livsmedel som innehåller dessa mineralämnen. Baljväxter är relativt goda källor.