Allergikoster
För patienter som har en allergi eller en känslighet mot vissa livsmedel så är det viktigt att veta att maten är säker. Det finns 14 allergener där det finns märknings- och informationskrav som alltid måste skrivas ut på innehållsförteckningen: Fisk, lupin, mjölkprotein, nötter/jordnötter/mandel, selleri, senap, sesam, skaldjur, sojabönor, sulfit, ägg och ärtor.
Många måltider på Östersunds sjukhus är redan anpassade efter flera allergener men för att säkerställa att det finns måltider för en längre sjukhusvistelse så bör anpassad specialkost beställas. Länk till annan webbplats.
Kosttypen nedan är en av flera allergikoster som är beställningsbara från sjukhusets produktionskök.
Komjölksproteinallergi (KMPI)
Vem har behov av KMPI kost?
Den mjölkfria kosten är till för patienter som får en allergisk reaktion vid intag av mjölkprotein. Detta gäller komjölk liksom får- och getmjölk och produkter av dessa. Den mjölkfria kosten (KMPI) är fri från mjölkprotein och ska inte förväxlas med den laktosfri kosten (LF) som har ett lågt innehåll av mjölksocker men som fortfarande innehåller mjölkprotein.
Beskrivning av KMPI kost
Den mjölkfria kan vara baserad på tomatsås, kokosmjölk eller havrebaserade ersättningsprodukter. Huvudmålen kompletteras med frukost, mellanmål och kvällsmål på avdelningen för att komma upp i tillräckligt energi- och näringsintag. I avdelningsköken är det viktigt att hantering av mjölkfria livsmedel sker på rena arbetsytor och att rena redskap användas så att maten inte kontaminerats med mjölkprotein.
Måltiden är komplett i sig men energirik dryck och andra tillbehör finns att tillgå om patienten behöver extra kalorier och proteiner. En smårätt i kombination med en dessert är också ett alternativ om patienten hellre föredrar det framför en huvudrätt.
Livsmedelsval
Vid mjölkproteinallergi måste alla former av mjölk- och mjölkprodukter uteslutas helt ur kosten. Detta gäller komjölk liksom får- och getmjölk och produkter av dessa. Läs alltid ingrediensförteckningen. Om mjölk eller skummjölk ingår i ett livsmedel måste det stå. Även mjölkprodukter som är laktosfria och laktosreducerade måste uteslutas. Vanliga margariner och smör måste också uteslutas. Margariner som tillverkas utan mjölk kan användas. Bröd och konditorivaror kan vara bakade med mjölk. Även välling, glass och vissa sorbeter framställs av mjölk. Soppor, såser och charkuterivaror där mjölk och mjölkpulver ingår måste uteslutas, liksom potatismospulver, pannkakor, våfflor och omeletter med mjölk. Du kan även behöva undvika livsmedel som är märkta med "kan innehålla spår av mjölk".