Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

Konsistensanpassad kost

Tillstånd såsom neurologiska sjukdomar, stroke eller en tumör kan påverka en patients tugg- och sväljförmåga. Då kan en konsistensanpassad kost möjliggöra att patienten kan täcka sitt energi- och proteinbehov.

De konsistensanpassade kosttyperna nedan är de som är beställningsbara från sjukhusets produktionskök.

Vem har behov av lättuggad (LT) kost?  

Den lättuggade kosten är avsedd för patienter som har lättare tugg och sväljbesvär eller orkeslöshet och därför kräver mat som är lätt att tugga. Det är vanligt förekommande att äldre med en eller flera sjukdomar har minskad förmåga att svälja. Både för dessa och andra patientgrupper är det av största vikt att oklara tuggbesvär utreds så att patienten får rätt konsistens på maten.  

Beskrivning av lättuggad kost  

Lunch och middag av den lättuggade kosten från köket består av en huvudrätt som kan mosas med gaffel. Patienten kan äta färs-, korv- och fiskrätter, kokt potatis/potatismos, välkokta grönsaker och de flesta efterrätter på patientmenyn.

Måltiden är komplett i sig men energirik dryck och andra tillbehör finns att tillgå om patienten behöver extra kalorier och proteiner. En smårätt i kombination med en dessert är också ett alternativ om patienten hellre föredrar det framför en huvudrätt. 

Huvudmålen kompletteras med frukost, mellan- och kvällsmål för att komma upp i tillräckligt energi- och näringsintag.  

Livsmedelsval  

Välj feta produkter framför magra till exempel vid val av mjölk och mejeriprodukter. Detta ger mer energi i mindre mängd mat. Välj helst matfett med hög andel fett och så hög andel omättat fett som möjligt. Det är individuellt vad patienten klarar av att äta. Välj en konsistens som fungerar för patienten, till exempel färs, fisk, grov paté, omelett, potatismos, rotmos, gröt och yoghurt. Tänk på att livsmedel som ris, quinoa, bulgur och couscous är lätt att sätta i halsen vid sväljbesvär och ska därför undvikas. Måltidsdryck till lunch/middag måste anpassas individuellt efter patientens aptit. Det är fördelaktigt om patienten dricker något som ger energi, till exempel mjölk, saft, juice eller lättöl.

Vilka har behov av Timbalkost?

Timbalkost är avsedd för patienter som har medelsvåra tugg- och sväljbesvär, bråck eller förträngningar i matstrupen och därför behöver slät och sammanhållande konsistens. Denna kosttyp passar även bra för patienter som hamstrar mat i kinderna.

Beskrivning av Timbalkost

En lunch-/middagsmåltid av timbalkost består oftast av en kött- eller fisktimbal, en grönsakstimbal, potatismos eller ristimbal samt sås. Kosten har slät, sammanhållande och omelettliknande konsistens.

Det är vanligt förekommande att äldre med en eller flera sjukdomar har minskad förmåga att svälja. Det kan vara svårt för patienten att hantera två konsistenser samtidigt, såsom gröt och mjölk. Tugg och sväljsvårigheter bör utredas så att patienten får rätt konsistens på maten. Kontakta en dietist för hjälp att tillgodose patientens närings- och energibehov. Frukost, flera mellanmål och kvällsmål är viktiga för att komma upp i tillräckligt energi- och näringsintag.

Livsmedelsval

Välj feta produkter framför magra. Maten kan gärna berikas med matfett. Detta ger mer energi i mindre mängd mat. Det är individuellt vad patienten klarar av att äta. Välj en konsistens som fungerar för patienten. Exempel på livsmedel som kan fungera är timbaler av till exempel kött, fisk, fågel, grönsaker och ris. Andra livsmedel som patienter kan tänkas klara av att svälja är omelett, potatismos, tjock sås, mannagrynsgröt, kräm, glass och grädde. Använd gärna mjölk som måltidsdryck och servera gärna efterrätt.

Vem har behov av gelékost?

Gelékost är avsedd för patienter som har stora tugg- och sväljbesvär, trögutlöst sväljreflex, skadad eller känslig munhåla och därför kräver mat med mjuk och hal konsistens. Gelékosten är lämpad för patienter med tugg- och sväljbesvär där timbalkonsistens inte fungerar och flytande konsistens inte kan hanteras.

På grund av tillagningsmetoden så krävs det 36 timmars framförhållning om en patient har behov av gelékost.

Beskrivning av gelékost

Gelékosten har en mjuk och hal konsistens och är gjorda av puréer och gelatin. Observera att gelén ska vara kall då den smälter om den kommer i kontakt med de varma komponenterna. Det är vanligt förekommande att äldre med en eller flera sjukdomar har minskad förmåga att svälja. Både för dessa och andra patientgrupper är det av största vikt att oklara tuggbesvär utreds. Kontakta en dietist för hjälp att tillgodose patientens närings- och energibehov. Frukost, flera mellanmål och kvällsmål är viktiga för att komma upp i tillräckligt energi- och näringsintag.

Livsmedelsval

Det är individuellt vad patienter klarar av att äta. Förslag på livsmedel som fungerar för vissa är välling, fil och dryck som förtjockats eller geléats på avdelningen, potatismos, geléad smörgås, kräm, glass och pudding.

Vem har behov av flytkost?  

Flytande kost är avsedd för patienter som till exempel har förträngningar i munhåla, svalg eller matstrupe och därför behöver slät och flytande konsistens. Kosten används också till patienter som har genomgått käkkirurgiskt ingrepp, kirurgi i munhåla, svalg eller magtarmkanalen inför övergång till normalkost.  

Beskrivning av flytkost  

En lunch-/middagsmåltid av flytande kost består av en berikad huvudrättssoppa samt en berikad efterrättssoppa som är helt slät och rinnande. Det är vanligt att äldre med en eller flera sjukdomar har minskad förmåga att svälja. Både för dessa och andra patientgrupper är det av största vikt att oklara tuggbesvär utreds med hjälp av tandläkare/tandhygienist och sväljsvårigheter av logoped så att patienten får rätt konsistens på maten. Kontakta en dietist för hjälp att tillgodose patientens närings- och energibehov. Frukost, flera mellanmål och kvällsmål är viktiga för att komma upp i tillräckligt energi- och näringsintag. 

Livsmedelsval  

Det är individuellt vad patienten klarar av att äta. Välj en konsistens som fungerar för patienten. Exempel på livsmedel som patienten kan tänkas klara av att svälja är varma eller kalla släta soppor och drycker, välling, filmjölk, glass, vispgrädde och näringsdryck. 

Behov av annan konsistens av flytkost?

Det kan hända att en logoped bedömer att en patient har behov av en annan konsistens på flytkost än vad sjukhusets produktionskök kan erbjuda. Vid sådana tillfällen förtjockas flytkost på avdelning enligt önskad tjocklek.