Kost vid nedsatt immunförsvar
Denna kosttyp är lämplig för de patienter som av olika anledningar har ett nedsatt immunförsvar, ex vid transplantationer.
Kost för patienter med nedsatt immunförsvar
Vem har behov av denna kost?
Denna kost är avsedd för patienter med nedsatt immunförsvar där energi och näring ska komma från mat som är så bakteriefri som möjligt.
Beskrivning av kost vid nedsatt immunförsvar
De flesta livsmedel kan ätas utan risk om de tillagats på rätt sätt, restriktioner finns dock. Maten ska tillredas i så nära anslutning till serveringstillfället som möjligt och uppvärmd mat får inte sparas till nästa måltid. Bufféservering där flera olika personer tar av maten får inte förekomma. Personalens händer ska alltid tvättas och spritas före hantering av mat och livsmedel.
Säkerställ alltid att temperaturen är minst 72 grader efter uppvärmning på den tjockaste delen av maten med en instickstermometer till denna patientgrupp
Livsmedelsval
Maten till patienten ska vara så bakteriefri som möjligt. I princip kan patienten äta och dricka det mesta, men det finns restriktioner. Om det inte finns garanti för att maten är färsk och rätt förvarad ska den inte ätas av denna patientgrupp.
Var uppmärksam på lokala bestämmelser och restriktioner för den enskilda patienten. Kontakta ansvarig dietist eller läkare för mer information.
Grönsaker
Tomat, gurka, morot, vitkål som skalats och förvällts, tillagade grönsaker, inlagda grönsaker.
Frukt och bär
Skalade frukter. Bär som varit frysta upphettas till 72°. Krämer och soppor i tetrapak samt soppor och kräm av pulver. Sylt, marmelad och äppelmos i portionsförpackning.
Mejerivaror
Pastöriserade mejeriprodukter såsom mjölk, fil, yoghurt, gräddfil, créme fraice, hårdost, smör. Margarin, kokt ägg och tillagade rätter med ägg.
Fisk och skaldjur
Stekt eller kokad fisk, tillagade skaldjur, konserverade skaldjur, helkonserver såsom makrill i tomatsås, inlagd sill.
Kött och charketurivaror
Kokt, stekt eller rökt kött, leverpastej och korv.