Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en evidensbaserad metod inom hälso- och sjukvård för att öka fysisk aktivitet och minska stillasittande bland patienter. Metoden kan användas av all legitimerad personal med adekvat kunskap.

Vad fysisk aktivitet kan göra för patienten
Fysisk aktivitet har en bevisad effekt att kunna förebygga eller förbättra sjukdomstillstånd så som exempelvis cancer, depression och demens. Fysisk aktivitet har även en bevisad effekt att som del av behandling eller som enskild metod bota eller förbättra tillståndet i 35 olika sjukdomar. Dessutom ger fysisk aktivitet flertalet ytterligare hälsovinster, bland annat förbättrad kognition, sömn och livskvalitet.

Bedömning av fysisk aktivitetsnivå och stillasittande

Använd kortversionen av vårdprogrammet för att göra bedömning av patientens aktivitetsnivå och stillasittande. Otillräcklig fysisk aktivitet för vuxna definieras som rörelse mindre än 150 minuter per vecka, se generella rekommendationerna om fysisk aktivitet för vuxna via FYSS.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Personer som är otillräckligt fysiskt aktiva är i behov av råd kring fysisk aktivitet och/ eller förskrivning av FaR.

Förskrivning av FaR: rådgivande samtal, målsättning, individanpassad ordination
I samtal tillsammans med invånaren utformas målsättning med en förändrad fysisk aktivitetsnivå och/ eller stillasittande. Utifrån invånarens mål samt intressen utformas därefter en individanpassad ordination. Ordinationen ska innehålla vilken typ av aktivitet invånaren ska genomföra, hur ofta och hur länge samt på vilken intensitet. Vid diagnosspecifika råd och rekommendationer kan efyss.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. användas. Uppföljning av FaR planeras i samband med att receptet förskrivs.

Uppföljning av FaR
Vid uppföljning av FaR stämmer du av med invånaren hur det fungerat, om ni behöver ändra något i receptet samt hur invånaren fortsätter med fysisk aktivitet framöver. Uppföljningen är viktig för att invånaren ska fortsätta med beteendeförändringen som hen börjat med.

Det finns tre olika FaR-blanketter. En förenklad blankett för barn, unga och vuxna. En blankett för vuxna på svenska och en blankett för vuxna på engelska.

Saknas gör exempel på hur blanketterna fylls i

Aktivitetsdagbok Går att beställa via mailadress folkhalsa@regionjh.se Uppge namn, arbetsplats och antal.

En aktivitetsdagbok för patienten kan ge en överblick på de aktiviteter man utför under en period. Att tydligare kunna se vad man genomfört kan göra det lättare att sätta realistiska mål och motivera sig till förändring eller fortsatt aktivitet.

Utskriftsbart blad (ej i centrui än)

I filmen får du information om var du hittar FaR-blanketterna samt hur du dokumenterar. Manual för dokumentation i Cosmic är under bearbetning och kommer att publiceras här framöver.

Dokumentation
När du förskrivit ett FaR är det viktigt att KVÅ-koda. Grundprincipen när du förskriver ett FaR är att KVÅ-koda "DV132 Rådgivande samtal" och "DV200 Utfärdande av FaR". Nedan ser du övriga KVÅ-koder som ska användas rörande fysisk aktivitet och FaR.

  • DV131 Enkla råd om fysisk aktivitet
  • DV132 Rådgivande samtal vid fysisk aktivitet (upp till 30 minuters samtal, rekommenderas som bas för FaR-behandling enligt Socialstyrelsen).
  • DV133 Kvalificierat rådgivande samtal vid fysisk aktivitet
  • DV200 Utfärdande av FaR
  • AW005 Uppföljning av tidigare utfärdat FaR

Se fliken "FaR-blanketter och dokumentation i Cosmic" för mer information, alternativt kortversionen av vårdprogrammetLänk till annan webbplats. för förklaring kring respektive KVÅ-kod.

FaR-förskrivning Grundkurs

Öppna utbildningar i FaR-metoden hålls regelbundet. Kontakta FaRsamordnare för att se över utbildningsmöjligheterna. Kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Gå med i ett nätverk för inspiration och kunskapsutbyte kring fysisk aktivitet och FaR inom Region Jämtland Härjedalen. Gå med i Teamet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt

Folkhälsoenheten

Cecilia Andersson
Samordnare Fysisk aktivitet, FaR
0761-053263
cecilia.andersson@regionjh.se