Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

Fysisk aktivitet

Denna sida är en komplementsida till sidan Kunskapstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där vårdprogram, riktlinjer och metoder finns beskrivet utifrån Socialstyrelsens riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor. En regional kunskapstödsida är under uppbyggnad och förväntas bli klar runt årsskiftet.

33 procent i åldersgruppen 16–84 år uppfyller inte rekommendationerna om fysisk aktivitet på 150 minuter eller mer per vecka. 20 procent är stillasittande mer än 10 timmar per dygn enligt Hälsa på lika villkor 2022

Låg dos fysisk aktivitet och/eller stillasittande kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, övervikt/fetma,flera olika cancerformer och för tidig död. Stillasittande är en riskfaktor framför allt för de som sitter stilla många timmar och samtidigt är otillräckligt fysiskt aktiva och rör sig lite. Särskilt att beakta är möjlighet till regelbundna rörelsepauser för personer med fysisk och/eller intellektuell funktionsnedsättning som rapporterar mindre fysisk aktivitet och mer långvarigt stillasittande än befolkningen i stort. Ett enstaka pass av fysisk aktivitet på minst måttlig intensitet ger omedelbara effekter som sänkt blodtryck och blodsocker, minskad oro samt förbättrad sömn och kognitiv funktion.

Nationella och regionala beslut i Region Jämtland Härjedalen

Nationella
- Folkhälsomyndigheten Nationella folkhälsomå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Socialstyrelsen - Nationella riktlinjer för prevention och ohälsosamma levnadsvanor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Norrlandsregionen
- Norrlands folkhälsopolitiska program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Regionala politisk nivå
- Regionplan 2023-2025 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Regionala verksamhetsnivå

Beslut

Fysisk aktivitet har en bevisad effekt att kunna förebygga eller förbättra sjukdomstillstånd så som exempelvis cancer, depression och demens. Fysisk aktivitet har även en bevisad effekt att som del av behandling eller som enskild metod bota eller förbättra tillståndet i 35 olika sjukdomar. Dessutom ger fysisk aktivitet flertalet ytterligare hälsovinster, bland annat förbättrad kognition, sömn och livskvalitet.

Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en evidensbaserad metod inom hälso- och sjukvård för att öka fysisk aktivitet och minska stillasittande bland patienter. Metoden kan användas av all legitimerad personal med adekvat kunskap.

Läs mer HÄR hur du som legimiterad personal kan använda dig av metoden.

Rörelse i naturen "Naturvistelse för hälsan"
Att vara ute i naturen kan minska stressnivåer, förbättra immunförsvar och bjuder in till rörelse. Här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns samlade tips på promenadslingor i flera kommuner som kan vara ett bra redskap vid FaR-förskrivning. I flera kommuner finns aktivitetsrundor där man genom att följa en specifik slinga stöter på utmaningar utmed vägen.

Tips om vardagsmotion
1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:s sida om fysisk aktivitet och stillasittande delges enkla knep för att öka fysisk aktivitet och minska stillasittande.

Rörelse genom video
Friskis och Svettis har tagit fram korta videos som lockar till rörelse, se exempel här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Även Parasport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.har tagit fram en stor samling av videos med övningar som går bra att göra hemma. Likväl hittar du idéer på träningsprogram att göra i sittande eller stående på Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Östersund kommuns Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hemsida. Hemmagympa med Sofia som finns på SVT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. innehåller också tips på övningar som går att genomföra hemma.


Patient

Nu finns det extra stöd för patientersom har eller har haft cancer att komma igång med sin fysiska aktivitet. Anpassat efter sin förmåga var hen än befinner sig i sin sjukdom! Fysisk aktivitet kan motverka till exempel trötthet, så kallad fatigue, och depression samt förbättra hälsorelaterad livskvalitet. Under cytostatika- och strålbehandling kan fysisk aktivitet ge mindre oro, bättre sömn, bättre livskvalitet och vardagsfunktion.

Det finns två möjligheter till att komma igång med träningen. Antingen via digital träning som leds av Arbetsterapi- och sjukgymnastikenheten opererande specialiteter på Östersunds sjukhus. Eller på Friskis & Svettis på Frösön (Östersund).

För mer information se HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Forskning visar att vistelse i naturen har en läkande kraft – oavsett om du bara sitter stilla på en stubbe och njuter av ljudet från den susande vinden eller är fysiskt aktiv. När människan är i naturen minskar stressnivåerna och immunförsvaret stärks.

Region Jämtland Härjedalen har tillsammans med fem av länets kommuner och Länsstyrelsen kartlagt ett antal promenadslingor som kan vara ett komplement till FaRförskrivningen! Slingorna finns både i skogs- fjäll och tätortsmiljö. På kartorna finns även symboler på hur lång tid varje slinga kan ta. Var personen kan vila och få mer information om platsen med mera. Promenadslingorna är kvalitetssäkrade och uppdelade i olika svårighetsgrader.

För mer information se HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senior Sport School är ett samarbetsprojekt mellan Region Jämtland Härjedalen, RF - Sisu och Östersunds kommun som riktar sig till de i åldern 60+ som är bosatt i Östersunds kommun. Det är ett hälsoäventyr där social gemenskap, kunskap och glädje kombineras med rörelse.

Via Senior Sport School får deltagarna prova på olika aktiviteter med rörelseglädje hos idrottsföreningar, tematräffar med fokus på hälsa, kost och matlagning samt utbildning i hjärt- och lungräddning. Självklart är allt anpassat till målgruppen 60+!

För mer information se HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Folkhälsoenheten

Sanna Fjellström
Samordnare för fysisk aktivitet
070-250 72 53
sanna.fjellstrom@regionjh.se

Cecilia Andersson
Samordnare Fysisk aktivitet, FaR
0761-053263
cecilia.andersson@regionjh.se