Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

Nutritionsorganisation hälso- och sjukvård

Nutrition är en stor del av Hälso-och sjukvården och en förutsättning för hälsa och välbefinnande. Nutrition ingår i både omvårdnad och i den medicinska behandlingen och ska därmed underkastas samma krav på utredning, diagnos, behandlingsplanering, dokumentation och uppföljning.

För god livskvalitet, förebyggande av sjukdom samt för bästa möjliga effekt av medicinsk behandling krävs ett gott underliggande näringstillstånd.

”Undernäring definieras som en näringsrubbning i form av brist på näringsämnen” (ref 1). Undernäring orsakar sjukdom, försämring av kroppssammansättning, funktionsförmåga eller sjukdomsförlopp samt ökar risken för fördröjd sårläkning, försämrad muskelstyrka, nedsatt lung- och hjärtfunktion samt försvårar tillfrisknande vid sjukdom (ref 2). Undernäring är ett stort problem inom vård och omsorg som medför stort personligt lidande, och ökad vårdtyngd med stora kostnader för sjukvården och samhället som följd.

Vårdgivaren har enligt SFS 210:659 Patientsäkerhetslagen (3 kap) och SOSFS 2011:9 ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbetet en skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete i syfte att förbygga vårdskador (ref 3, 4). Undernäring kan klassas som en vårdskada och vårdskador uppstår även som en konsekvens av undernäring som exempelvis trycksår, fallskador och vårdrelaterade infektioner. Enligt Socialstyrelsens föreskrift och allmänna råd om förebyggande av och behandling vid undernäring HSLF-FS 2022:49 ska vårdgivaren arbeta med att förebygga och behandla undernäring enligt nutritionsvårdsprocessen (ref 1).

För att Region Jämtland Härjedalen ska uppnå de krav som finns på ett systematiskt arbete med att förebygga och behandla undernäring enligt nutritionsvårdprocessen och nå mål och lagefterlevnad behövs en strategisk nutritionsorganisation som leds av nyckelfunktioner med specialkompetens som tar stöd i en lokal arbetsgrupp-LAG Nutrition. Genom denna organisering ges stöd i verksamheter, nutritionsarbetet utvecklas samt det skapas en ökad patientsäkerhet och jämlik vård i region Jämtland Härjedalen och länets kommuner.

Övergripande mål

  • Uppnå mål för Agenda 2030 (Ingen hunger, Hälsa och välbefinnande, Jämställdhet, Minskad ojämlikhet)
  • Efterleva lagar och författningar
  • Personcentrerad och jämlik nutritionsvård
  • Bidra till en ekonomi i balans

Mål

  • Att nationella föreskrifter, kunskapsstöd och kvalitetsindikatorer som omfattar såväl att förebygga, utreda och behandla undernäring förankras och implementeras i alla verksamheter som omfattas av hälso- och sjukvårdslagen.
  • Att patienterna i Region Jämtland Härjedalen ska få en god, säker och jämlik nutritionsvård baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet.
  • Arbetet ska leda och stödja utveckling inom nutritionsvård och systematiskt följas upp och utvärderas.
  • Arbetet ska genomsyras av hög patientsäkerhet där arbetet både sker preventivt för att minska vårdskador och reaktivt där lärdom och kunskap av händelser leder till utveckling och förbättrade arbetssätt.
  • Arbetet ska ske med patienten i fokus och som medskapare.
  • Arbetet ska ske i samverkan med kommunerna och privata vårdgivare för att förbättra och stärka vårdens övergångar och se till hela vårdkedjan.
  • Arbetet ska integreras och samordnas med Kunskapsstyrning.