Specialiserad palliativ hemsjukvård
Att utveckla samarbetet mellan primärvård och specialiserad vård är en viktig del i omställningen till Nära vård. SKR har i skriften "Tillsammans med primärvården som nav - Samarbete för specialiserad vård i hemmet" sammanställt exempel på fördjupat samarbete mellan primärvård och specialiserad vård för en nära, sammanhållen och effektiv vård. Ett av exemplen är Storsjögläntan på Östersunds sjukhus.
Specialiserad palliativ hemsjukvård
Storsjögläntan på Östersunds sjukhus är ett specialiserat palliativt hemsjukvårdsteam som har en nära samverkan mellan sjukhusavdelningar, specialistmottagningar, hälsocentraler och kommunal primärvård. De arbetar tillsammans för att stötta obotligt sjuka patienter som önskar vårdas i sitt hem under sin sista tid i livet.
Vad innebär specialiserad palliativ vård?
Varje år avlider drygt 70 000 personer som under de sista veckorna, månaderna och ibland längre, behövt palliativa vårdinsatser. Av dessa är det ungefär 22 000 personer som behöver stöd av specialiserad palliativ kompetens. Till skillnad från den allmänna palliativa vården, som utförs av primärvården både inom region och kommun och vårdavdelningar på sjukhus, så riktar sig specialiserad palliativ vård till patienter som har komplexa behov. Ofta behöver dessa patienter stöd från ett multiprofessionellt specialiserat palliativt team. Kunskap kring palliativ vård, hur den är organiserad och vem den riktar sig till ser olika ut i olika delar av landet. Exempel på detta är att inte alla regioner i landet har tillgång till ett specialiserat palliativt hemsjukvårdsteam. Andra saknar palliativmedicinsk jourlinje, konsultteam, specialiserade palliativa slutenvårdsplatser och palliativ mottagningsverksamhet. Det finns en stor potential i att både höja kompetensen kring palliativ sjukvård samt förbättra den specialiserade palliativa vårdens infrastruktur. På så sätt skulle man successivt kunna förbättra den palliativa vården för samtliga regioner och öka jämlikheten i landet för patienter i behov av palliativ vård.
Trygg vård i hemmet för patienter i livets slutskede
Storsjögläntan erbjuder patienter i livets slutskede specialiserad palliativ vård i hemmet, oavsett patienternas ålder, bostadsort, diagnos eller vårdform. Storsjögläntan möjliggör en trygg vård i hemmet för såväl patient som närstående.
Tankarna kring bildandet av Storsjögläntan startade under 1980-talet, när det blev tydligt för medarbetare på Östersunds sjukhus att många patienter i livets slutskede blev kvar på sjukhuset – trots att den vård som patienten behövde inte längre nödvändigtvis behövde utföras på sjukhus. En av anledningarna till att patienterna blev kvar på sjukhuset grundades i en rädsla från patienten för att åka hem från sjukhuset. Patienterna i livets slutskede upplevde att det var svårt att komma i kontakt med vården när de befann sig hemma. Patientens rädsla för att åka hem blev större av länets stora geografiska avstånd med upp till 25 mils enkel resa från hemmet till sjukhuset. Det här blev i början av 1990-talet startskottet till ett specialiserat palliativt hemsjukvårdsteam där teamet möter patienten i hemmet i stället för på sjukhuset.
För att möjliggöra för flera olika professioner att mötas i patientens hem identifierades tidigt i arbetet vikten av att samla all patientinformation på samma ställe så att alla involverade snabbt kan sätta sig in i patientens sjukdomshistorik och individuella önskemål. Från början, och även idag, används en mapp i patientens hem för att samla all information och alla kontaktuppgifter till patienten och de professioner som är involverade i patientens vård.
Idag består teamet på Storsjögläntan av 1,5 läkartjänster fördelat på tre medarbetare, sju regionanställda sjuksköterskor på heltid, en medicinsk sekreterare och en kurator på halvtid. Tillsammans når de ut till ca 40 inskrivna patienter åt gången med obotlig progressiv sjukdom oavsett ålder, bostadsort och grundsjukdom. Varje år är det mellan 150–175 personer som varit inskrivna i Storsjögläntan, men som senare avlidit.
Arbetet i teamet förutsätter ett nära samarbete mellan professioner från både kommun och region. Teamet arbetar kontorstid men har ett välutvecklat samarbete med kommunalt anställda distriktssköterskor och sjuksköterskor som möjliggör sjuksköterskestöd i hemmet över hela länet 24 timmar om dygnet, 7 dygn i veckan. Vid behov under helger och kvällar kontaktar de jourläkare inom primärvården. Det medicinska ansvaret ligger på teamets läkare när patienten vårdas i hemmet och på ansvarig avdelningsläkare vid behov av sjukhusvård. Omvårdnadsansvaret ligger hos distriktssköterskorna och sjuksköterskorna i den kommunala hemsjukvården med teamets sjuksköterskor som konsultativt stöd.
Text: Sveriges Kommuner och Regioner, 2024. Illustration: Kristine Widlert/SKR