Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

Dialys i hemmet

Att utveckla samarbetet mellan primärvård och specialiserad vård är en viktig del i omställningen till Nära vård. SKR har i skriften "Tillsammans med primärvården som nav - Samarbete för specialiserad vård i hemmet" sammanställt exempel på fördjupat samarbete mellan primärvård och specialiserad vård för en nära, sammanhållen och effektiv vård. Ett av exemplen är Dialysteamet på Östersunds sjukhus som prisats för sitt framgångsrika sätt att arbeta med dialys i hemmet.

Illustration som visar en sittande person som får blodtrycket undersökt av två vårdpersoner.

Bild: Illustration som visar en sittande person som blir undersökt av två vårdpersoner.

Dialys – en livsuppehållande åtgärd som kan göras både på sjukhus och i hemmet

Dialys är en rent livsuppehållande åtgärd, för somliga i väntan på en njurtransplantation – för andra, som av olika anledningar inte kan få en ny njure, är det en behandling som görs livet ut. En dialysbehandling renar blodet från slaggämnen, något som i vanliga fall sköts av njurarna. Det finns två olika typer av dialys som kan genomföras i hemmet: hemodialys (bloddialys) och peritonealdialys. Vid hemodialys i hemmet opereras en konstgjord kanal mellan ven och artär på armen för att via nålar kunna koppla blodkärl till dialysapparaten. Vid peritonealdialys opereras en kateter in i bukhålan för att dialysvätskan ska rensa bort slaggprodukter.

Från vård på sjukhus till stärkt egenvård i hemmet

Medarbetare på Östersunds sjukhus uppmärksammade gång på gång patienter som åkte långa sträckor mellan sitt hem och sjukhuset för att få sin dialysbehandling. Tidigare har patienter i behov av dialys upplevt en trygghet i att få sin behandling på sjukhus eftersom det medförde tillgång och närhet till kunnig vårdpersonal att ställa frågor till. Medarbetare på sjukhuset uppmärksammade att dessa patienter i större utsträckning började efterfråga vård i hemmet, där patienten önskar vara mer aktiv i sin vård. Mot denna bakgrund samlades nyckelfunktioner på sjukhuset för att gemensamt diskutera kring hur ett sådant arbetssätt skulle kunna se ut. Vilka utmaningar men också vilka möjligheter finns det med att erbjuda dialys i hemmet?

Idag är dialys i hemmet ett etablerat arbetssätt på Östersunds sjukhus där alla patienter över 18 år som har njursvikt och är i behov av dialys erbjuds möjligheten att vårdas i sitt hem, oavsett om patienten är i behov av hemodialys eller peritonealdialys. Dialysteamet på Östersunds sjukhus består av fyra heltidstjänster fördelat på sex sjuksköterskor.

Dialysteamet har huvudansvar för de patienter som är inskrivna för hemdialys och har en nära kontakt och samverkan med andra professioner och avdelningar kring gemensamma patienter. Det kan vara kirurg, dietist, fysioterapeut, biståndshandläggare, kommunalt anställd undersköterska, sjuksköterska samt distriktssköterska och kurator.

Dialys i hemmet sker genom en tät kontakt med patienten, men lägger samtidigt mycket ansvar på patienten att själv sköta sin vård. Varje morgon, alla dagar i veckan, loggar dialysteamet in i molntjänsten och går igenom alla patienter och behandlingar. Utefter det planeras vid behov de hembesök eller kontakter med patienter som behöver tas. De flesta patienter klarar av att på egen hand genomföra behandlingen, men för de patienter som har behov av hemtjänst eller hemsjukvård finns möjlighet till stöd vid behandling i hemmet. Då informerar och utbildar dialysteamet aktuell personal om vilka behov hen har.

Arbetet med dialys i hemmet har skapat stärkta relationer och ekonomiska vinster

Med åren har dialysteamet blivit allt säkrare i arbetet med patienterna hemma och medarbetare beskriver att patienten idag är mer involverad i sin vård än när behandlingen utfördes på sjukhus och snarare var en mottagare än medskapare av vården. Samtidigt stöttar dialysteamet också närstående som inte behöver känna ett ansvar för behandlingen i hemmet.

Arbetet har även bidragit till att stärka relationerna över professionsgränser och det gemensamma lärandet. Teamet beskriver att de idag är ännu bättre på att ta vara på varandras goda exempel i länet. Särskilt god har relationen blivit med de kommunala undersköterskor och distriktssköterskor som teamet samverkar med i hemmet. De tycker att det är roligt att vara involverade kring dessa patienter.

Idag har 60 % av de som har behov av dialys, en behandling i hemmet. Det har inneburit minskat antal besök på sjukhus och ökat antal digitala besök eller hembesök, vilket i sin tur sparar mycket resurser för regionen. Som ett exempel sparar regionen in ungefär nio miljoner kronor för sjukresor genom att erbjuda patienten vård i hemmet.

Text: Sveriges Kommuner och Regioner, 2024. Illustration: Kristine Widlert/SKR