Suicidprevention
Suicid är ett folkhälsoproblem som går att förebygga. Suicidförebyggande arbete handlar om att genom olika insatser minska risken att människor tar sitt liv. Det suicidförebyggande arbetet behöver finnas på olika nivåer och arenor, och kombinera insatser till individer och hela befolkningen.
Under 2023 dog 1 328 personer av säkert fastställda suicid i Sverige. Av dessa var 943 män och 385 kvinnor, 10 var barn under 15 år. Ytterligare 289 fall registrerades där det fanns misstanke om suicid, men där avsikten inte kunde styrkas.
Självmord i Sverige (KI), Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hur mår vi i Jämtlands län?
Folkhälsomyndighetens sida om suicidförebyggande arbete:
Suicidförebyggande arbete — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Efterlevandestöd suicid
2022 uppmärksammades brister gällande erbjudande om stöd till efterlevande vid suicid. Rutinmässigt stöd från vården, kommunerna eller blåljus saknas likväl som ansvarig organisation/funktion/person för samordning av efterlevandestöd. Erbjudande av stöd är en efterfrågad insats av efterlevande likväl som blåljusverksamheter.
Jämtlands län har höga suicidtal, ca 25 personer per år. Det finns en ökad risk för psykisk ohälsa, suicidförsök och suicid bland efterlevande. Vid varje suicid bedöms 5-10 närstående vara direkt berörda som efterlevande. Forskning visar att 96% av efterlevande vill att vården tar aktiv kontakt och vill prata om det som hänt.
Region Jämtland Härjedalens folkhälsoenhet har fått i uppdrag att samla aktörer till dialog för utvecklande av en länsgemensam rutin för efterlevandestöd utifrån goda exempel i landet. Uppdraget utgår ifrån Långsiktigt utvecklingsplan för arbetet med psykisk ohälsa samt beslut i SVOM (Sociala vård och omsorgsgruppen - samverkan kommun och region). I höst så har arbetet med rutinen påbörjats.
Som grund för framtagande av rutinen:
Folkhälsomyndigheten:
Stöd till efterlevande vid suicid – Samlad kunskap för yrkesverksamma — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kalmar läns rutin:
Efterlevandestöd vid suicid - Vårdgivare Region Kalmar län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stödsidor, efterlevande:
Sorg när någon har dött, 1177:
www.1177.se/liv--halsa/psykisk-halsa/sorg-nar-nagon-har-dott/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stöd i sorgen - Svenska kyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Samtalsgrupper och stödlinjer för närstående i suicid:| Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd (spes.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stödlista för dig som mist någon i suicid, Suicide zero:
Om någon har tagit sitt liv (suicidezero.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Exempel på länkar om efterlevandestöd till barn och unga:
Sorg hos barn och unga - 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sorgegrupper - Svenska kyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Barn i sorg, Sverige, Randiga huset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Folkhälsoenheten
Anna Frisk
Telefon: 063-14 24 14 Länk till annan webbplats.
anna.frisk@regionjh.se
Har du tankar kring hur regionen kan utveckla sitt stöd för psykisk hälsa och suicidprevention, maila på:
psykiskhalsa@regionjh.se