Om kunskapsstyrning
Kunskapsstyrningssystemet handlar om att utveckla, sprida och använda bästa möjliga kunskap inom hälso- och sjukvården. Kunskapen blir tillgänglig genom kunskapsstöden, för att sedan användas i varje vårdmöte. Detta bidrar till att utveckla ett lärande system och gör det enklare att samordna kunskapsstöden som används i hälso- och sjukvården.
I kunskapsstyrningen ingår kunskapsstöd, uppföljning och analys, samt stöd för verksamhetsutveckling och ledarskap.
Tillsammans med Sveriges övriga regioner har Region Jämtland Härjedalen etablerat ett gemensamt system för kunskapsstyrning i hälso- och sjukvården. Syftet är att skapa god vård som är kunskapsbaserad, tillgänglig, säker och effektiv. Men också en vård som är jämlik och individanpassad. Systemet omfattar nationell, sjukvårdsregional samt lokal nivå och sker i samverkan med patient- och professionsföreningar, kommunerna och staten.
Lokalt arbete i Region Jämtland Härjedalen
Kunskapsstyrningsråd
Kunskapsstyrningsrådets uppdrag är att verka stödjande för det lokala kunskapsstyrningsarbetet. Därtill ska kunskapsstyrningsrådet verka som referensgrupp gällande frågor som berör analyser och implementering av kunskapsstöd som beslutas nationellt.
Utöver detta medverkar kunskapsstyrningsrådet till underlag för beslut, samt utgör stöd- och kontrollfunktion gällande uppföljning av implementering av beslutade kunskapsdokument. Här kan du läsa kunskapsstyrningsrådets uppdrag Länk till annan webbplats.
Huvuddokument som samlar dokument av betydelse för det lokala arbetet i Region Jämtland Härjedalen
I Region Jämtland Härjedalen finns de dokument som används i kunskapsstyrningen samlade i ett huvuddokument. Målgruppen för dokumentet är ordförande och programägare för lokala programområden, deltagare i lokala programområden, lokala arbetsgrupper, samverkansgrupper och administrativa stödfunktioner. Använd innehållsförteckningen för att navigera till de olika dokumenten. Dessa nås även externt. Länk till Huvuddokumentet Länk till annan webbplats.
Nationella programområden och samverkansgrupper
Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård har 26 nationella programområden (NPO) och åtta nationella samverkansgrupper (NSG) startats upp.
Ett NPO/NSG består av experter med bred kompetens inom fältet och representation från samtliga sjukvårdsregioner. I NSG deltar även SKR med sakkunniga. Uppdraget för NPO/NSG är att leda och samordna kunskapsstyrningen inom aktuellt fält.
I samtliga sex sjukvårdsregioner pågår arbete med att anpassa och utveckla de regionala kunskapsstyrningsorganisationerna för att koppla samman med den nationella. Sjukvårdsregionerna och regionerna anpassar sina kunskapsstyrningsorganisationer till den nationella programområdes- och samverkansstrukturen.
Länkar till nationella programområden och samverkansgrupper:
Översiktsbild Länk till annan webbplats.
Nationella programområden (NPO) Länk till annan webbplats.
Nationella samverkansgrupper (NSG). Länk till annan webbplats.
Norra sjukvårdsregionförbundet - samverkan i kunskapsstyrningsfrågor
Region Jämtland Härjedalen har tillsammans med regionerna Västerbotten, Norrbotten, Jämtland/Härjedalen och Västernorrland ett gemensamt samverkansorgan, Norra sjukvårdsregionsförbundet (NRF). Där sker samverkan kring hälso- och sjukvård, utbildning, forskning och kunskapsstyrning. Det är på sjukvårdsregional nivå som arbetet med de regionala programområdena (RPO) sker. Dessa speglar de nationella programområdena och motsvarar det som tidigare benämndes chefssamråd.
Kontakt
Samordnare för kunskapsstyrningen
Marit Nääs
e-post: marit.naas@regionjh.se
telefon: 072- 246 8943, internt 24059