ICD – Diagnoskoder
Diagnoser klassificeras enligt ICD-10-SE.
På Socialstyrelsens hemsida finns klassifikationen tillgänglig i pdf för nedladdning eller beställning. Klassifikationen ICD-10 - Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.
Där finns också ett digitalt sökverktyg: Socialstyrelsen - Klassifikationer Länk till annan webbplats.
Diagnoser rapporteras in med minst fyrställig koduppställning. Nationella fördjupningskoder finns (femteposition). Man rekommenderas använda fördjupningskoder men det är inte tvingande.
Kodningen ska alltid spegla dokumentationen och kan alltså inte ersätta den. Man ska koda med så hög specifikationsgrad som möjligt.
Allt går att koda men alla diagnoser har inte en egen kod. I klassifikationen finns en del samlingskoder för tillstånd och diagnoser som inte har egna diagnoskoder. Dessa används när man inte hittar en specifik kod för den diagnos/åkomma man vill klassificera.
Öppenvård
För all vårdpersonal gäller att varje öppenvårdskontakt som innebär besök med patient, oavsett fysiskt eller med distansöverskridande teknik, ska klassificeras med huvuddiagnos enligt ICD-10-SE. Därtill kan eventuella bidiagnoser registreras om de varit aktuella för vårdkontakten.
Slutenvård
Under ett slutenvårdstillfälle, där ibland flera interaktioner och åtgärder sker under en och samma vårdkontakt, räcker det att vårdpersonal kodar utförda åtgärder med KVÅ-kod. Diagnoskod (ICD-10-SE) behöver inte anges. Läkare ställer diagnos vid vårdkontaktens slut.