- Startsida
- Jobb & utbildning
- Ta steget
- Välkommen holländare
- Vi har tagit steget – gör det du med
- Flera som tagit steget
- Åre lockar med mer än skidåkning
Åre lockar med mer än skidåkning
Åre kommuns attraktionskraft är inte bara VM-tävlingar, skidåkning och nöjesliv, även om många till en början attraheras av just det. När VM-festen är slut återgår Årelivet till det vanliga. Ett ”vanligt” som attraherar allt fler människor.
– Många av de som vi kommer i kontakt med har en gång börjat som turister, skaffat sig en stuga eller lägenhet så småningom för att vara här mer året runt och till slut funderat på om det faktiskt inte skulle kunna gå att bo och jobba här permanent, berättar Mattias Sjölundh på inflyttarservice på Åre kommun som under alpina VM fanns på plats för att hjälpa de som vill ta steget till Jämtland.
Under VM-veckan hade Åre kommuns personer på plats kontakt med över 1 500 personer och listan på potentiella Årebor som vill ha mer kontakt och information från kommunen växte med mer än hundrafemtio personer under veckan. Varje år får kommunen i snitt 1 200 nya invånare – men varje år flyttar också cirka 900 personer från kommunen. Slutekvationen är dock med marginal positiv.
På plats i Åre träffade vi tre personer som flyttade upp för ganska länge sedan och blev kvar. Vi frågade hur det började och vad som håller dem kvar.
Hanna Moback, Nordhallen
Flyttade till Åre 2009
– Vi ville ha vinter och friluftsliv och skidåkning. Men i staden vi bodde innan upplevde vi också att det var ganska trångsynt, man skulle vara på ett visst sätt för att inte vara udda och annorlunda. Man skulle passa in. Här är det helt normalt att hitta formen för sitt eget liv och sin egen vardag.
När vi flyttade upp var det för att bo någon annanstans, jobb fick lösa sig och det har det alltid gjort. Vi planerade livet efter att vi skulle klara oss med två deltidstjänster eller en heltidstjänst, och det går att göra här. Nu jobbar jag heltid och det är väldigt roligt, men det är skönt att känna att jag absolut inte måste jobba nio till fem för att passa in eller ha råd att bara bo. Det finns vägar att gå här nästan oavsett vad man är intresserad av, och det finns alltid nya möjligheter. Jag har aldrig känt mig stressad över att inte ha jobb.
Visst är det är många som flyttat hit för vinter och skidåkning, det är en gemensam nämnare för många, men det finns ändå en dynamik här eftersom folk kommer från många olika platser och med olika bakgrunder. Vi har aldrig sökt oss till centrala Åre, utan valt att bo lite avsides i Nordhallen. Där finns lugnet som jag uppskattar. Att ”bo i Åre” kan vara på väldigt många olika sätt.
Kicki Lundström Persson, Duved
Flyttade till Åre 2001
– Jag flyttade först från Piteå till Norrbottensfjällen för skidåkningen men sedan ner till Åre. Jag kom hit för skidåkningen och det är fortfarande den som lockar mig och håller mig kvar. För sjutton år sedan trodde jag det skulle bli några år, jag trodde nog att jag skulle flytta till staden, som alla andra, men det är otroligt enkelt att leva här. Särskilt med familj. Det är nära till det vi vill ha, skolorna har mycket fokus på friluftsliv och barnen är alltid ute mycket.
Visst har vi i familjen ibland funderat på att flytta mot Östersund för att min sambo jobbar som ambulanssjuksköterska, men det har alltid landat i att vi inte vill släppa fjället. Vi vill se skidåkningen hemifrån och nu åker vi skidor rakt in på gården i Duved.
Frågan ”hur går det att kombinera jobblivet med Åres jetsetliv” har jag fått några gånger men jag har då aldrig upplevt något jetsetliv i Åre. Att bo här är en helt annan sak än den bild som målas upp av de som inte bor här.
Anja Skålén, Åre Kläppen
Flyttade till Åre 2002
– Det kunde ha blivit Frankrike men det blev Åre för att vi ändå uppskattar Sverige med de värderingar och det sociala nätverk som finns här. Vi kände redan efter tre månader att här i Åre fanns rätt mentalitet för att vi skulle vilja bo kvar. Och här fanns skidåkning, klättring och naturen nära. Det är fortfarande naturen som är bäst med Åre, men när jag flyttade hit trodde jag att hösten skulle vara jobbig – nu är det min favoritårstid.
Visst är det en väldigt homogen befolkning i Åre men människor är också väldigt öppna för förändringar. Det är okej att gå sin egen väg. Det finns ingen som säger att det inte går att göra si eller så utan alla är nyfikna kring och positiva till de val man gör, oavsett om det är att öppna en butik eller gå ner i tid för att ägna mer tid till familjen. Det finns ingen missunnsamhet här utan en positiv inställning till människors val.
Kombinationen av en lite by med fjäll och natur, men ändå nästan med en stads utbud av aktiviteter och restauranger, var precis det vi ville ha. Det är i och för sig inte så ofta vi går ut och äter längre men vi vill ha möjligheten att göra det.