- Startsida
- Jobb & utbildning
- Ta steget
- Möt några som tagit steget
- Proffs på evenemang
Proffs på evenemang och fokus på hållbarhet –
VM-regionen visar vägen
Regionen håller två VM under februari och mars 2019, vilket är helt unikt i sig. Rent allmänt bubblar det av inspiration och driv för att få saker att hända i hela området. Från internationella mat- och musikfestivaler till mästerskap på högsta nivå, Europa League-matcher och fotbollscuper för ungdomar med besökare från världens alla hörn. Här finns riktigt bra arenor och många års samlad erfarenhet av stora evenemang. Här finns dessutom viljan att agera långsiktigt och hållbart.
Alpina VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund, som arrangeras under 2019, är goda exempel på detta. Evenemang som stöttas och genomförs tack vare drivna människor, lång erfarenhet och stort engagemang. Engagemang både för idrotten och den plats vi lever och bor på.
Minska klimatpåverkan
Därför arbetar organisationerna bakom tävlingarna gemensamt för en hållbar utveckling och minskad klimatpåverkan före, under och efter mästerskapen. Det gäller allt från att utöka användningen av lokaltrafik, elfordon och förnyelsebara energikällor till hållbarhet kring mat och värdskap med bland annat utbildning av medarbetare och volontärer. Här skapas även en rad kreativa lösningar för att göra det enkelt för besökarna att vara klimatsmarta på plats.
Arbetet görs i samverkan med Åre kommun, Östersunds kommun, Region Jämtland-Härjedalen, Länsstyrelsen och World Championships Region 2019 och i linje med den övergripande visionen om en fossilbränslefri region 2030.
Social hållbarhet prioriteras av arrangörerna
Värdskap har blivit något av ett signum för Åre kommun, som tillsammans med VM-bolaget Åre 2019 tar ett stort ansvar i den frågan. De driver ett projekt med inkluderande utbildningar av volontärer som har fokus på att synliggöra vikten av allas delaktighet och värdskap. Många är nyinflyttade eller tillresta, och initiativet skapar en gemenskap och styrka i den stora gruppen av närmare 1 400 volontärer. Ett gott exempel på inkluderande ledarskap och arrangemang.
Foto: Roger Strandberg