Matvanor

Denna sida är riktad till dig som vill veta mer om tobak och hur det kan påverka vår hälsa. Samt vad som är på gång inom regionens tobaksarbete. Mer information om tobak och hälsa hittar du på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. . Sök på Matvanor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För profession: Stödinformation inom arbetet med prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor efter Socialstyrelsens riktlinjer se Vårdgivarwebben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fakta
Ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för sjukdom och ohälsa i Sverige och ökar risken för sjukdom, sänkt livskvalitet och för tidig död, framför allt genom en ökad risk att drabbas av fetma, hjärt- och kärlsjukdom, cancer och typ 2-diabetes och karies. Beräkningar visar att 14 procent av alla dödsfall i Sverige skulle kunna förhindras eller senareläggas genom hälsosamma matvanor. Ohälsosamma matvanor kan även ge upphov till undernäring, där brist på energi, protein eller andra näringsämnen orsakar mätbara och ogynnsamma förändringar i kroppens sammansättning eller funktion eller av en persons sjukdomsförlopp.

34 procent i åldersgruppen 16–84 år äter grönsaker eller rotfrukter två eller fler gånger per dag. Samt 30 procent av länsborna som dricker sötad dryck två eller fler gånger i veckan. Det är störst andel som ofta dricker sötad dryck i åldersgruppen 16–29 år (53 procent), minst andel är det i åldersgruppen 65–84 år (15 procent). Det är en större andel män (35 procent) än kvinnor (24 procent) som ofta dricker sötad dryck.
Enligt Hälsa på lika villkor 2022.