Gemensam plan för primärvårdsnivå
Gemensam plan för primärvårdsnivå är den plattformen där kommun och region i samverkan formulerar och tydliggör gemensamma områden för fortsatt arbete och förutsättningar för samsyn och uppföljning.
Planen är strategisk och riktar sig till politisk nivå, chefer och medarbetare i verksamheter som bedriver hälso- och sjukvård på primärvårdsnivå. Den samspelar med specialiserad hälso- och sjukvård, socialtjänst, omsorg, elevhälsa och skolverksamhet, oavsett utförare, samt berör verksamheter med ansvar för till exempel kompetensförsörjning, fastighet, IT, e-hälsa och välfärdsteknik.
Länssamverkan
Tillit mellan huvudmännen förenklar uppdraget till att utveckla en god och nära vård. Den samlade ledningen behöver karaktäriseras av helhetssyn, samarbete och tillit, i såväl struktur som kultur och i faktiska beslut. Huvudmän och vårdgivare behöver utveckla ett samarbete som upplevs sömlöst för befolkningen och medarbetarna. Regionen och kommunernas olika verksamheter har ett särskilt ansvar att leda arbetet tillsammans. På verksamhetsnivå behöver ledarskapet skapa förutsättningar och efterfråga resultat.
Samverkansstruktur
Samverkansstrukturen i Jämtland Härjedalen kan beskrivas utifrån tre nivåer; länsgemensam samverkan, lokala samverkansarenor och verksamhetsnära samverkan. Dessa ska samspela med varandra och stödja utförandet av primärvårdsuppdraget som regionen och kommunerna har tillsammans.
Uppdraget för länsgemensam samverkan är att ge förutsättningar för lokala samverkansarenor och verksamhetsnära samverkan att nå målbilden. De lokala samverkansarenorna i varje kommun/ närvårdsområde skapar i sin tur förutsättningar för medarbetarna att arbeta personcentrerat och ta tillvara personens förutsättningar för att nå god hälsa. Varje lokal samverkansarena kan utifrån behov och förutsättningar skapa lokalgeografiska samverkansgrupper.
Primärvården är navet
Primärvården ska vara navet i hälso- och sjukvården och den vårdnivå som ska vara nära invånarna och bidra till hälsa och trygghet. Samverkansstrukturen har vuxit sig starkare mellan region och kommun de senaste åren och nu finns en utvecklingspotential att stärka den gemensamma primärvården som nav i hälso- och sjukvårdssystemet. Genom ett systemledarskap kan utveckling av personcentrerade arbetssätt främjas som bidrar till bästa resursnyttjande för såväl invånare, medarbetare som vårdens huvudmän.
Ett verktyg i omställningen till Nära vård
Personcentrering som förhållningssätt och arbetssätt är, tillsammans med samverkan mellan kommuner och regioner, två av de framgångsfaktorer som har identifierats i omställningen till Nära vård. En plan för gemensam primärvård är ett verktyg i omställningen. Två statliga utredningar pekar på möjligheter med en gemensam plan:
Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer SOU 2022:41. Länk till annan webbplats.
Samverkansarenor där representanter från regionen och länets kommuner möts, fyller en avgörande funktion i arbetet med omställningen till Nära vård.
Innehåll i den gemensamma planen
Varje huvudman har ansvar för att ställa om till Nära vård, men de har också ett gemensamt ansvar att, utifrån invånarens behov, hitta nya sätt att samverka. Då primärvårdens huvudmän arbetat fram en plan för gemensam primärvård ges verksamheter och medarbetare förutsättningar att tillsammans forma lokala arbetssätt och stärkta samarbeten utifrån invånarens behov.