Workshop kring samsjuklighesutredningen förslag i Jämtland Härjedalen
Denna workshop vänder sig till politik och övergripande ledning; region- och kommunledning, förvaltningschefer samt divisionschefer och verksamhetschefer inom Region Jämtland Härjedalen.
Under våren 2025 har det gått ut en enkät till Primärvården, Specialistsjukvården och kommunernas socialtjänst, äldrevård, vård och omsorg och arbetsmarknad. Där har personalgrupper fått svara på frågor kring skadligt bruk och beroende i kombination med psykisk ohälsa. Nästa steg är att med utgångspunkt från enkäternas resultat träffas i mindre grupper och arbeta i olika workshops. Syftet är att ta fram en handlingsplan för Jämtland Härjedalens omställningsarbete i enlighet med samsjuklighetsutredningens 10 bärande delar och brukarnas 10 målbilder.
Det förväntas att ni som kommer blir kulturbärare i samband med implementering av reformen. Inför dagen behöver ni ha satt er in i denna PowerPoint Powerpoint, 2.4 MB, öppnas i nytt fönster. och samsjuklighetsutredningen.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det kommer att finnas begränsat antal platser och vi förbehåller oss rätten att fördela platserna så att det blir en spridning i länet.
Välkomna!
Anmälan
Anmälan sker senast den 25 augusti via mail till lena.danielsson@kfjh.se eller mona.nilsson@kfjh.se. Ange "Workshop 2/9" i ämnesraden och uppge vilken verksamhet du kommer från och vilken roll du har.
Bakgrund
I januari 2023 överlämnade utredaren Anders Printz slutbetänkandet från Samsjuklighetsutredningen, Från delar till helhet – Tvångsvården som en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja (SOU 2023:5) till regeringen. Utredningen påbörjades 2020.
Utredningen lämnar förslag om att all behandling av skadligt bruk och beroende ska vara ett ansvar för regionernas hälso- och sjukvård och att behandling för skadligt bruk och beroende ska ges samordnat med behandling för andra psykiatriska tillstånd. Bland förslagen finns också att regionerna ska ta ansvar för hälso- och sjukvårdsinsatser på hem för vård eller boende (HVB) och att tillgången till personliga ombud ska öka för personer med samsjuklighet. Vidare lämnar utredningen förslag om sprututbytesverksamhet, förstärkt brukarinflytande och minskad stigmatisering, sammanhållen uppföljning och att tvångsvård för skadligt bruk eller beroende ska ges samordnat med annan psykiatrisk vård och vara en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja.
I januari tillsattes en samsjuklighetsdelegation på nationell nivå, som nu arbetar med att ta fram de olika lagförändringar som behöver ske för att samsjuklighetsutredningens förslag ska gå igenom.
Region Jämtland Härjedalen och Kommunförbundet i Jämtland Härjedalen har gemensamt fattat beslut om att använda de statliga stimulansmedlen Psykisk hälsa 2024 till 100% resurs för att mot bakgrund av samsjuklighetsutrednings förslag:
- Identifiera gap och föreslå åtgärder för utveckling av beroendevården i länet.
- Föreslå uppdatering av länsöverenskommelse mellan Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner i nuläget benämnd Riskbruk, missbruk och beroende utifrån ovanstående.
Det är ett ettårigt uppdrag och två utredare har utsetts på vardera 50%.
Under våren 2025 har arbetet fokuserats på att kartlägga en bild av nuläget i länet gällande personer med samsjuklighet och vilket utbud av stöd och behandlingsinsatser som erbjuds från de båda huvudmännen. Uppdraget är också att kartlägga aktuella privata behandlingshem, inom och utanför länet, som anlitas, vad de erbjuder och hur mycket insatser (vård, stöd och behandling) länets kommuner och regioner köper från dem.
I uppdraget ingår också att kartlägga och inventera eventuella brister i utbudet av vård, stöd och behandlingsinsatser (internt och externt) utifrån samsjuklighetsutredningens förslag – en så kallad GAP analys.
Planeringen för hösten är olika workshops som vänder sig till politiker och ledning samt chefer och medarbetare inom Regionen och länets kommuner. Syftet är att tillsammans arbeta med GAP:et och prioritera i vilken ordning som länet ska ta sig an de förändringar som krävs.
Sidinformation
- Publicerad:
- 18 jun, 2025
- Senast uppdaterad:
- 18 jun, 2025