Smittskyddsanmälan (SmiNet) och smittskyddsblad
Smittskyddsanmälan
Enligt smittskyddslagen Länk till annan webbplats. ska en behandlande läkare som misstänker eller konstaterar fall av allmänfarlig sjukdom eller övrig anmälningspliktig sjukdom, utan dröjsmål anmäla det till smittskyddsläkaren i den region där anmälande läkare har sin yrkesverksamhet.
Smittskyddsanmälan görs via SmiNet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.,(inom RJH, via Sjunet som är ett kommunikationsnätverk inom regioner, kommuner och privata vårdgivare. Inloggning via Sjunet ger ökad säkerhet), eller SmiNet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (via internet, för verksamhet som inte är ansluten till nätverket Sjunet, exempelvis företagshälsovård eller privat vård) på en elektronisk blankett som är särskilt utformad efter de enskilda sjukdomarna.
SITHS-kort
Inloggning sker med SITHS-kort (e-legitimation). Den vårdenhet som saknar SITHS-kort bör se över möjligheten att börja använda det. Saknar du SITHS? Vänd dig redan nu till din lokala SITHS-organisation för att få denna e-legitimation. Den som inte har möjlighet att använda SITHS-kort kan kontakta Smittskydd via smittskydd.vardhygien@regionjh.se för att få ett så kallat gruppkonto som gäller för alla på enheten.
Manual
- Klinisk anmälan i nya SmiNet - Hur du loggar in och skickar in anmälningar Pdf, 1.1 MB.
- Användarmanual - Klinisk anmälan i SmiNet Pdf, 2 MB.
Anmälningspliktiga sjukdomar och falldefinitioner
Överlämnande av övriga ärenden till Smittskyddsenheten
- Paragrafanmälan (information till smittskyddsläkaren för bl a överlämnande av smittspårning och överträdelse av förhållningsregler) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du har SITHS-kort görs §-anmälan elektroniskt i SmiNet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Blankett för övertagande av behandlingsansvar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.