Höftledsartros - proteskirurgi
Höftledsartros - proteskirurgi
Omfattning av kunskapsstödet
Vårdförloppet inleds vid beslut om remiss till ortopedisk enhet för ställningstagande till proteskirurgi och avslutas efter operation då rehabiliteringsplanens postoperativa mål är uppfyllda eller bedöms att inte kunna uppfyllas med ytterligare rehabiliterande åtgärder. Vårdförloppet omfattar åtgärder för patienter med diagnostiserad höftledsartros.
En fullständig beskrivning av kriterier för omfattningen finns under rubriken Ingång och utgång.
Vårdnivå och samverkan
Vårdförloppet omfattar verksamheter inom regional och kommunal primärvård samt specialiserad vård som till exempel ortopedi, anestesiologi, radiologi, omvårdnad och rehabilitering.
Det krävs god kommunikation och gott samarbete mellan samtliga vårdinstanser inom primärvården och den specialiserade vården för ett väl fungerande vårdförlopp före och efter höftprotesoperation.
Relaterade kunskapsstöd
Nationellt kliniskt kunskapsstöd:
Om hälsotillståndet
Förekomst
Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige och förekomsten av sjukdomen beräknas öka de kommande åren då befolkningen blir äldre, har ett högre BMI och är mer stillasittande än tidigare. Artos är vanligast i knäled följt av hand och höftled. (1) (2)
Enligt Svenska Höftprotesregistret har incidensen för total höftprotesoperation stadigt ökat i Sverige. Under 2019, vilket är senaste ”normalproduktionsår” innan pandemin, utfördes 19 692 totala höftprotesoperationer, vilket motsvarar 373 operationer per 100 000 invånare som är 40 år och äldre. (3)
Detta är en ökning med 3,5 procent jämfört med 2018. Höftproteskirurgi är vanligare hos kvinnor. Medelåldern för proteskirurgi är cirka 67 år för män och 69 år för kvinnor. (3)
Sjukdomsförlopp
Alla patienter med höftledsartros bör erbjudas grundbehandling som utgörs av patientutbildning om artros samt strukturerad och individuellt anpassad handledd träning hos fysioterapeut. Vid behov kan grundbehandlingen kompletteras med tilläggsbehandling såsom smärtlindrande läkemedel och hjälpmedel. Hos en mindre andel patienter med svåra besvär och där grund- och tilläggsbehandling inte har tillräcklig effekt kan kirurgisk behandling bli aktuellt.
En höftprotesoperation innebär att de artrosdrabbade ledytorna ersätts med konstgjorda delar. En höftprotes består av en ledkula och en ledskål. Ledkulan är ofta tillverkad av metall eller ett keramiskt material och sitter på en stam som fästs i lårbenet.
Ledskålen har ofta en ledyta av plast och fästs i bäckenet. Protesen fästs i skelettet, antingen med metylmetakrylat, så kallad cementerad fixation, eller ocementerad fixation där protesen växer fast. Ålder och benkvalitet hos patienten har betydelse vid valet av fixationsmetod, men inga enhetliga rekommendationer finns. Det förekommer variationer i landet kring valet av fixationsmetod. I Sverige används cementerad fixation oftare än i övriga nordiska länder. (3) Sedan millennieskiftet har användningen av ocementerad fixation ökat från cirka två procent till 28 procent av de operationer som rapporterats till Svenska Ledprotesregistret. (3)
Det finns olika operationsmetoder för att få åtkomst till höftleden vid protesoperation. De vanligaste metoderna är direkt lateralt eller bakre snitt. Under 2019 användes någon av dessa metoder i 99 procent av de utförda höftprotesoperationerna. (3)
Höftprotesoperation är ett kostnadseffektivt kirurgiskt ingrepp när det utförs på rätt indikationer och det finns data som tyder på att det då är kostnadseffektivt om operationen genomförs utan fördröjning. (4) (5)
Komplikationer
De vanligaste komplikationerna till höftproteskirurgi är infektion, venös tromboembolism, proteslossning, protesnära fraktur och luxation.
Risken för oönskade händelser som leder till återinläggning inom de första 90 dagarna efter operation är cirka fem procent, vilket innebär cirka 900 extra vårdtillfällen per år. (3)
I Sverige utförs cirka 2 000 reoperationer av höftproteser om året, där minst en av komponenterna byts ut. (3)
Ingång och utgång
Ingång i vårdförloppet
Ingång i vårdförloppet sker då beslut tas inom primärvården om remiss till ortopedisk enhet för ställningstagande till proteskirurgi. Innan ingång till vårdförloppet sker, ska patienten ha fått vård enligt personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp Höftledsartros – primärvård.
Följande kriterier utgör indikation för remiss:
- Patienten har oacceptabel smärta eller funktionsinskränkning efter genomgången grund- och tilläggsbehandling enligt behandlingspyramiden.
- Patienten har röntgenverifierad höftledsartros.
- Patienten är intresserad av att genomgå operation.
Utgång ur vårdförloppet
Utgång ur påbörjat vårdförlopp kan ske på något av följande sätt:
- Remissen till ortopedisk enhet är inte komplett.
- Proteskirurgi bedöms inte indicerad.
- Patienten vill inte bli opererad.
- Rehabiliteringsplanens postoperativa mål är uppfyllda eller bedöms inte kunna uppfyllas med ytterligare rehabiliterande åtgärder.
- Oönskad händelse som kräver behandling utanför detta vårdförlopp inträffar.
Flödesschema och åtgärder
Flödesschemat beskriver de åtgärder som ingår i vårdförloppet. Beskrivning i text finns i åtgärdsbeskrivningen.
Vårdförloppets åtgärder
Här beskrivs de åtgärder som ingår i vårdförloppet.
Patientmedverkan och kommunikation
Personcentrering och patientkontrakt
Personcentrering och patientkontrakt är beaktat i ovan beskrivna åtgärder. Utöver detta är nedanstående viktigt att lyfta fram.
Medverkan vid utredning och behandling
Patienten bör kontinuerligt informeras om möjliga åtgärder vid beslut om operation, val av operationsteknik, val av anestesimetod och upprättande av rehabiliteringsplan.
Patienten bör även ges möjlighet att diskutera aktuella behandlingsmetoders för- och nackdelar samt vara delaktig i besluten.
Överenskomna åtgärder som patienten själv ska utföra, som till exempel omställning till hälsosamma levnadsvanor och rehabilitering, ska lyftas fram.
Dialogen bör utgå från ett personcentrerat förhållningssätt som tar hänsyn till patientens resurser och förväntningar. Information bör ges både muntligt och skriftligt, vid behov med tolkhjälp.
Vid svårighet att delta i dialog samt att tillgodogöra sig information och instruktioner på grund av till exempel kognitiv svikt, multisjuklighet, språksvårigheter med mera, behövs anpassade alternativ för patienten.
Närstående kan stötta och motivera patienten, men ansvaret för att tillgodose den enskildes behov ligger på hälso- och sjukvården.
Stöd och information för patient och närstående
Utmaningar och mål
Patientens utmaningar
Utifrån patienters och närståendes erfarenheter har följande övergripande utmaningar identifierats:
- lång väntetid
- bristfällig kommunikation
- ojämlik vård
- riskfyllda levnadsvanor.
Nulägesbeskrivning av patienters erfarenheter
Bilden nedan är en grafisk presentation av i nuläget vanligt förekommande erfarenheter av hälso- och sjukvården hos personer med höftledsartros som ska genomgå höftoritesoperation.
- I kolumn 1 beskrivs identifierade positiva och negativa patientupplevelser.
- I kolumn 2 anges för patienten vanligt förekommande aktiviteter och åtgärder.
- I kolumn 3 beskrivs vårdens vanligt förekommande aktiviteter och åtgärder.
- I kolumn 4 beskrivs huvudsakliga utmaningar som patienterna möter. Vårdförloppet är utformat för att adressera dessa utmaningar som även avspeglas i vårdförloppets mål och indikatorer.
Vårdförloppets mål
Det övergripande målet med vårdförloppet är att skapa en välorganiserad vårdkedja som minimerar väntetider och optimerar tillgängliga resurser genom att öka kunskapen om omhändertagande vid höftproteskirurgi bland hälso- och sjukvårdspersonal och patienter.
Målen med vårdförloppet är att
- fler patienter ska få höftproteskirurgi i rätt tid utifrån individens behov och på rätt indikation
- minimera väntetider i vårdkedjan
- öka delaktigheten genom att patienterna är välinformerade inför operationen
- minska risken för oönskade händelser efter operation
- förbättra upplevd hälsorelaterad livskvalitet efter operation.
Kvalitetsuppföljning
Indikatorer för uppföljning
Indikatorerna nedan visar vilka indikatorer som avses följas i vårdförloppet. I bilagan längre ner finns mer information om uppföljning av detta vårdförlopp och dess indikatorer.
Läs mer om uppföljning av vårdförlopp under rubriken Generellt om personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp.
Resultatmått
- Andel höftledsartrospatienter som är nöjda eller mycket nöjda med resultatet av sin höftprotesoperation, 1 år efter operation
- Andel höftledsartrospatienter som upplever ingen eller mycket lindrig smärta i sin opererade höft, 1 år efter höftprotesoperation
- Andel höftledsartrospatienter som röker inför höftprotesoperation
- Andel höftledsartrospatienter som upplever en förbättrad hälsorelaterad livskvalitet, 1 år efter höftprotesoperation
- Andel höftledsartrospatienter i gruppen ”vanliga patienten” som drabbas av en oönskad händelse inom 90 dagar efter höftprotesoperation (30)
Processmått
- Andel höftledsartrospatienter som bedöms av ortopedspecialist inom 90 dagar efter att remiss har skickats
- Andel höftledsartrospatienter som opereras inom 90 dagar efter beslut om höftprotesoperation
- Andel höftledsartrospatienter över 75 år där höftprotesstammen cementeras fast i lårbenet
- Andel höftledsartrospatienter som skrivs ut ifrån ortopedisk enhet inom ett dygn efter höftprotesoperation
- Andel höftledsartrospatienter som har fått en individuell rehabiliteringsplan upprättad av fysioterapeut inom 4 veckor efter höftprotesoperation
- Andel höftledsartrospatienter med rehabiliteringsplan där uppföljning av planen har genomförts inom tre månader efter höftprotesoperation (3) (31)
Kvalitetsregister
Nedanstående kvalitetsregister kan vara relevanta att registrera i under någon del av vårdförloppet (se även åtgärdsbeskrivningen) oavsett om de används för uppföljning av vårdförloppets indikatorer eller inte.
Sammanfattning av vårdförloppet
Grundbehandlingen vid höftledsartros innebär patientutbildning, individuellt anpassad fysisk träning och vid behov stöd för viktnedgång. Detta beskrivs i personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp Höftledsartros – primärvård.
Hos en del av patienterna med ihållande besvär av belastnings- och rörelsekorrelerad smärta, funktionsnedsättning och påverkan på livskvaliteten kan det bli aktuellt med höftproteskirurgi.
Förekomsten av höftledsartros och därmed behovet av höftproteskirurgi väntas öka i takt med att befolkningen blir äldre och att övervikt blir vanligare. I dagsläget skiljer sig väntetiden till ortopedisk kirurgi mellan landets regioner. (32)
Incidensen för höftproteskirurgi varierar mellan regionerna från cirka 170 till 260 operationer per 100 000 invånare efter åldersstandardisering. (3)
Nationella riktlinjer och vårdprogram för effektiva vårdflöden avseende höftproteskirurgi saknas och det finns lokala skillnader i val av operationsmetod och protestyper.
Målsättningen är att alla patienter med höftledsartros ska ha fått vård enligt personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp Höftledsartros – primärvård, innan remiss skickas till ortopedisk enhet, vilket bör medföra att fler patienter får höftproteskirurgi på rätt indikation och i rätt tid.
För att undvika onödiga väntetider i vårdkedjan bör ohälsosamma levnadsvanor identifieras och åtgärdas tidigt i förloppet. Tillstånd eller sjukdomar som utgör riskfaktorer i samband med proteskirurgi bör behandlas.
Noggrann information och patientutbildning gör att patienterna kan vara delaktiga i beslut och förberedelser inför operationen och medverka till att de är väl förberedda på operationsdagen. Detta kan bidra till färre sent inställda operationer och ett bättre nyttjande av resurser.
För att säkerställa likvärdiga och bästa möjliga resultat efter primär höftproteskirurgi över hela landet, bör evidensbaserade riktlinjer för metodval i vården användas.
Vårdförloppet inleds vid beslut om remiss till ortopedisk enhet för ställningstagande till proteskirurgi och avslutas efter operation då rehabiliteringsplanens postoperativa mål är uppfyllda eller bedöms att inte kunna uppfyllas med ytterligare rehabiliterande åtgärder. Vårdförloppet omfattar åtgärder för patienter med diagnostiserad höftledsartros.
De övergripande målen är att skapa en personcentrerad, evidensbaserad och välorganiserad vård som är likvärdig över landet och att främja patientens delaktighet i syfte att förbättra hälsorelaterad livskvalitet efter proteskirurgi och efterföljande rehabilitering. Målen följs genom indikatorer som mäter patientrapporterade resultat, processtider, information till patienten och kvalitetsresultat.
Generellt om personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp
Om vårdförlopp
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp syftar till att uppnå ökad jämlikhet, effektivitet och kvalitet i hälso- och sjukvården samt att skapa en mer välorganiserad och helhetsorienterad process för patienten.
Vårdförloppen utgår från tillförlitliga och aktuella kunskapsstöd och tas gemensamt fram av olika professioner inom regionernas nationella system för kunskapsstyrning.
I vårdförloppet beskrivs kortfattat vad som ska göras, i vilken ordning och när. Det beskriver en personcentrerad och sammanhållen vårdprocess som omfattar en hel eller en del av en vårdkedja. Åtgärderna kan individanpassas och inkluderar hur individens hälsa kan främjas.
Vårdförloppen avser minska oönskad variation och extra fokus riktas till det som inte fungerar i nuläget ur ett patientperspektiv. Det personcentrerade förhållnings- och arbetssättet konkretiseras genom patientkontrakt som tillämpas i vårdförloppen.
Den primära målgruppen för kunskapsstödet är hälso- och sjukvårdspersonal som ska få stöd i samband med vårdmötet. Avsnitten som rör utmaningar, mål och uppföljning av vårdförloppet är främst avsedda att användas tillsammans med beskrivningen av vårdförloppet vid införande, verksamhetsutveckling och uppföljning. De riktar sig därmed till en bredare målgrupp.
Om personcentrering
Ett personcentrerat förhållnings- och arbetssätt konkretiseras genom patientkontrakt, som är en gemensam överenskommelse mellan vården och patienten om fortsatt vård och behandling.
Patientkontraktet utgår från patientens och närståendes behov, resurser och erfarenheter av hälso- och sjukvård och innebär att en eller flera fasta vårdkontakter utses samt att det framgår vad vården tar ansvar för och vad patienten kan göra själv.
Patientkontrakt kan göras vid flera tillfällen, relaterat till patientens hälsotillstånd.
Mer information finns på SKR:s webbsida om patientkontrakt.
Om kvalitetsuppföljning
Vårdförloppen innehåller indikatorer för att följa upp i vilken grad patienten har fått vård enligt vårdförloppet. Befintliga källor används i den mån det går, men målsättningen är att strukturerad vårdinformation ska utgöra grunden för kvalitetsuppföljningen. Kvalitetsuppföljningen ska så stor utsträckning som möjligt baseras på information som är relevant för vården av patienten.
Vårdförloppets mål och åtgärder följs upp genom resultat- och processmått, vilket skapar förutsättningar för ett kontinuerligt förbättringsarbete.
För detaljerad information om hur indikatorerna beräknas, hänvisas till webbplatsen Kvalitetsindikatorkatalog där kompletta specifikationer publiceras i takt med att de är genomarbetade. Där beskrivs och motiveras också de valda indikatorerna.
Indikatorerna redovisas på Vården i siffror vartefter data finns tillgängligt. Data redovisas könsuppdelat och totalt, och för både region- och enhetsnivå när det är möjligt och relevant.
Relaterad information
Vid tiden för framtagandet av detta vårdförlopp finns inget nationellt vårdprogram som innefattar höftproteskirurgi och rehabilitering i anslutning till operation.
Nationella arbetsgruppen (NAG) har identifierat regionala vårdprogram och riktlinjer för höftproteskirurgi och andra europeiska länders nationella riktlinjer för höftproteskirurgi och rehabilitering.
Utvalda riktlinjer har utvärderats med hjälp av instrumentet Appraisal of Guidelines for Research & Evaluation (AGREE). Vårdprogram för led- och skelettinfektioner 2018, årsrapporter från Svenska höftprotesregistret och granskade vetenskapliga artiklar har också använts som underlag för vårdförloppet. (3)(33)(34)(14)
AGREE-bedömda kunskapsunderlag till vårdförloppet
- A clinical practice guideline for physical therapy in patients with hip or knee osteoarthritis, Royal Dutch Society for Physical Therapy (KNGF), Netherlands.
- Consensus statement for perioperative care in total hip replacement and total knee replacement surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS®) Society recommendations. Acta orthopaedica, 2020.
- Dutch guideline on total hip prosthesis, The Dutch Orthopaedic Association, Netherlands.
- Joint replacement (primary): Hip, knee and shoulder, National Institute for Health and Care Excellence (NICE) guideline 2020, United Kingdom.
- Ledplastik vid höftartros, Regionalt vårdprogram 2019, Region Stockholm.
- National klinisk retningslinje for hofteartro–e - ikke-kirurgisk behandling og genoptraening efter total hoftealloplastik 2016, Sundhedsstyrelsen, Danmark,
- PRISS – ProtesRelaterade Infektioner Ska Stoppas, LÖF.
- Proceedings of the Second International Consensus Meeting on Musculoskeletal Infection, 2018.
- Vårdprogram Artros 2016, Södra sjukvårdsregionen. (7)(35)(36)(37)(38)(39)(40)(41)(42)(43)(44)(45)
Kompletterande underlag
Arbetsgruppens medlemmar
Bilagor
(1) Turkiewicz A, Petersson IF, Bjork J, Hawker G, Dahlberg LE, Lohmander LS, et al. Current and future impact of osteoarthritis on health care: a population-based study with projections to year 2032. Osteoarthritis and cartilage. 2014;22(11):1826-32.
(2) Prieto-Alhambra D, Judge A, Javaid MK, Cooper C, Diez-Perez A, Arden NK. Incidence and risk factors for clinically diagnosed knee, hip and hand osteoarthritis: influences of age, gender and osteoarthritis affecting other joints. Annals of the rheumatic diseases. 2014;73(9):1659-64.
(3) Svensk Ortopedisk Förening. Höft: Radiologisk undersökning vid proteskirurgi. 2006.
(4) British Orthopaedic Association. Best Practice for Hip Arthroplasty Surgery Documentation 2019. Available from: https://www.boa.ac.uk/resources/best-practice-hip-arthroplasty.html.
(5) Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar 2021. Available from: www.socialstyrelsen.se/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/riktlinjer-och-utvarderingar/rorelseorganens-sjukdomar/.
(6) Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor
(7) Nationellt programområde för levnadsvanor. Nationellt vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor - prevention och behandling. 2022.
(8) Socialstyrelsen. Frågor om dina levnadsvanor. In: Socialstyrelsen, editor.
(9) PRISS. Riskfaktorer för ledprotesrelaterad infektion samt optimering av patient inför elektiv ledprotesoperation 2019-12-15. Available from: www.lof.se/filer/Riskfaktorer-samtoptimering.pdf.
(10) Wainwright TW, Gill M, McDonald DA, Middleton RG, Reed M, Sahota O, et al. Consensus statement for perioperative care in total hip replacement and total knee replacement surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS®) Society recommendations. Acta orthopaedica. 2020;91(1):3-19.
(11) Sveriges Kommuner och Regioner. Vårdhandboken 2021. Available from: www.vardhandboken.se.
(12) Colibazzi V, Coladonato A, Zanazzo M, Romanini E. Evidence based rehabilitation after hip arthroplasty. HIP International. 2020;30(2_suppl):20-9 National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Joint replacement (primary): hip, knee and shoulder: National Institute for Health and Care Excellence; 2020 [updated 04 June. guideline NG157. Available from: www.nice.org.uk/guidance/ng157.
(13) Sveriges Kommuner och Regioner. Vårdhandboken 2021. Available from: www.vardhandboken.se. National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Joint replacement (primary): hip, knee and shoulder: National Institute for Health and Care Excellence; 2020 [updated 04 June. guideline NG157. Available from: www.nice.org.uk/guidance/ng157.
(14) National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Joint replacement (primary): hip, knee and shoulder: National Institute for Health and Care Excellence; 2020 [updated 04 June. guideline NG157. Available from: www.nice.org.uk/guidance/ng157.
(15) PRISS. Optimal operationsmiljö vid protesoperation i knä eller höft, slutrapport PRISS expertgrupp 4 2019-06-30. Available from: www.lof.se/filer/Optimal-operationsmiljö.pdf.
(16) World Health Organization (WHO). Surgical Safety Checklist: World Health Organization. Available from: https://www.who.int/patientsafety/safesurgery/sssl_manual_swedish.pdf.
(17) Wainwright TW, Gill M, McDonald DA, Middleton RG, Reed M, Sahota O, et al. Consensus statement for perioperative care in total hip replacement and total knee replacement surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS®) Society recommendations. Acta orthopaedica. 2020;91(1):3-19
(18) British Orthopaedic Association. Primary Total Hip Replacement: A guide to good practice 2012. Available from: https://britishhipsociety.com/wp-content/uploads/2020/12/2012- Nov_BOA-Blue-Book.pdf.
(19) National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Joint replacement (primary): hip, knee and shoulder: National Institute for Health and Care Excellence; 2020 [updated 04 June. guideline NG157. Available from: www.nice.org.uk/guidance/ng157.
(20) Wainwright TW, Gill M, McDonald DA, Middleton RG, Reed M, Sahota O, et al. Consensus statement for perioperative care in total hip replacement and total knee replacement surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS®) Society recommendations. Acta orthopaedica. 2020;91(1):3-19
(21) Sundhetsstyrelsen. National klinisk retningslinje for hofteartrose: Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloplastik 2016. Available from: www.sst.dk/da/udgivelser/2016/~/media/64C2665956B24E7CB624E7FF2EA7D892.ashx.
(22) Socialstyrelsen. Förskrivning av hjälpmedel: Stöd vid förskrivning av hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning: Socialstyrelsen; 2017. Available from: www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepointdokument/artikelkatalog/kunskapsstod/2016-8-2.pdf.
(23) National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Joint replacement (primary): hip, knee and shoulder: National Institute for Health and Care Excellence; 2020 [updated 04 June. guideline NG157. Available from: www.nice.org.uk/guidance/ng157.
(24) Royal College of Occupational Therapists. Occupational therapy for adults undergoing total hip replacement. Practice guideline (Second Edition) 2017. Available from: https://www.rcot.co.uk/practice-resources/rcot-practice-guidelines/hip.
(25) International Consensus Group. Second International Consensus Meeting (ICM) on Musculoskeletal Infektion 2018. Available from: www.icmphilly.com.
(26) Socialstyrelsen. Försäkringsmedicinskt beslutsstöd 2019 [Available from: www.socialstyrelsen.se/regler-och-riktlinjer/forsakringsmedicinskt-beslutsstod/.
(27) PRISS. Tidig upptäckt av postoperativ infektion samt infektionsregistrering, slutrapport PRISS expertgrupp 3 2018-11-20. Available from: www.lof.se/filer/Optimal-operationsmiljö.pdf.
(28) Region Stockholm. Regionalt vårdprogram 2019 Ledplastik vid höftartros 2019. Available from: www.vardgivarguiden.se/globalassets/kunskapsstod/vardprogram/ledplastik-vidhoftartros_2019.pdf?IsPdf=true.
(29) Socialstyrelsen. Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa, ICF 2019. Available from: www.socialstyrelsen.se/utveckla-verksamhet/ehalsa/klassificering-och-koder/icf/
(30) PRISS. Profylaktiskt antibiotikum vid elektiv knä- och höftprotesoperation, slutrapport PRISS expertgrupp 2 2018-04-13. Available from: www.lof.se/filer/Profylaktiskt-antibiotikum.pdf.
(31) Li D, Wang C, Yang Z, Kang P. Effect of intravenous corticosteroids on pain management and early rehabilitation in patients undergoing total knee or hip arthroplasty: a meta‐analysis of randomized controlled trials. Pain Practice. 2018;18(4):487-99
(32) Movin A, Karlsson U. Skelettröntgenundersökningar: Handbok för röntgenpersonal:(Teckningar: Annika Wide-Kander: Omsl.: Ingmar Rudman): Svenska bokförlaget; 1969
(33) Agency Medical Directors’ Group (AMDG). Interagency Guideline on Prescribig Opioids for Pain 2015. Available from: www.agencymeddirectors.wa.gov/Files/2015AMDGOpioidGuideline.pdf.
(34) Yoon B-H, Kim T-y, Ko YS, Lee Y-K, Ha Y-C, Koo K-H. Optimal use of tranexamic acid for total hip arthroplasty: A network meta-analysis. PloS one. 2018;13(10):e0206480
(35) National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Venous thromboembolism in over 16s: Reducing the risk of hospital-acquired deep vein thrombosis or pulmonary embolism London: National Institute for Health and Care Excellence (UK) Copyright © NICE 2018.; 2018. Available from: www.nice.org.uk/guidance/ng89.
(36) Region Stockholm. Janusinfo Riktlinjer för trombosprofylax vid ortopedisk kirurgi. 2021. Available from: www.janusinfo.se.
(37) Wikman A, Egenvall M, Jansson KÅ, Jeppsson A, Lindgren S, Nilsson M, et al. Transfusionsstrategi–att ge blod på rätt indikation-I Sverige ges fler blodtransfusioner än i jämförbara länder–restriktiv policy ger inte sämre vårdresultat. Läkartidningen. 2020;117
(38) Wainwright TW, Gill M, McDonald DA, Middleton RG, Reed M, Sahota O, et al. Consensus statement for perioperative care in total hip replacement and total knee replacement surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS®) Society recommendations. Acta orthopaedica. 2020;91(1):3-19
(39) Svenska Infektionsläkarföreningen. Vårdprogram för Led- och skelettinfektioner 2018. Available from: www.infektion.net/wp-content/uploads/2018/11/2018-vardprogram-led-och-skelettinfektioner-final-2018-11-29.pdf.
(40) International Consensus Group. Second International Consensus Meeting (ICM) on Musculoskeletal Infektion 2018. Available from: www.icmphilly.com.
(41) Williams B, Mancia G, Spiering W, Agabiti Rosei E, Azizi M, Burnier M, et al. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension: The Task Force for the management of arterial hypertension of the European Society of Cardiology (ESC) and the European Society of Hypertension (ESH). European heart journal. 2018;39(33):3021-104
(42) Gan TJ, Diemunsch P, Habib AS, Kovac A, Kranke P, Meyer TA, et al. Consensus guidelines for the management of postoperative nausea and vomiting. Anesthesia & Analgesia. 2014;118(1):85-113
(43) Nielson E, Hennrikus E, Lehman E, Mets B. Angiotensin axis blockade, hypotension, and acute kidney injury in elective major orthopedic surgery. J Hosp Med. 2014;9(5):283-8
(44) Swierstra BA, Vervest AM, Walenkamp GH, Schreurs BW, Spierings PT, Heyligers IC, et al. Dutch guideline on total hip prosthesis. Acta orthopaedica. 2011;82(5):567-76
(45) Maund E, McDaid C, Rice S, Wright K, Jenkins B, Woolacott N. Paracetamol and selective and non-selective non-steroidal anti-inflammatory drugs for the reduction in morphine-related side-effects after major surgery: a systematic review. British journal of anaesthesia. 2011;106(3):292-7