Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

Matallergi, IgE-förmedlad

Matallergi, IgE-förmedlad

Omfattning av kunskapsstödet

Vårdförloppet inleds vid misstanke om IgE-förmedlad matallergi och avslutas när IgE-förmedlad matallergi inte kan påvisas, vid tolerans eller i samråd med patienten vid kvarstående men välkontrollerad matallergi där heltäckande patientutbildning har genomförts.

Vid remiss till specialiserad vård avslutas vårdförloppet.

Vårdförloppet omfattar även åtgärder för patienter med känd IgE-förmedlad matallergi som upplever en försämring samt vid behov av läkarintyg för specialkost.

En fullständig beskrivning av kriterier för omfattningen finns under rubriken Ingång och utgång.

Vårdnivå och samverkan

Matallergi förekommer hos personer i alla åldrar, såväl små barn som äldre barn och vuxna. En typisk patient med matallergi kan ha symtom ifrån hud, mun/svalg, mage/tarm, ögon, näsa, luftvägar, hjärta-kärl och/eller andra allmänna symtom. Individen söker främst vård via primärvård, BVC, specialistvårdsmottagning eller akutmottagning.

Om hälsotillståndet

Definition

Matallergi omfattar både IgE-antikroppsförmedlad matallergi (till exempel allergi mot jordnötter, mjölk och ägg) och icke IgE-antikroppsförmedlad matallergi (till exempel eosinofil esofagit och Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome (FPIES)). I detta vårdförlopp ingår endast IgE-förmedlad allergi. IgE-förmedlad matallergi innebär att det i sjukhistorien framkommer typiska allergiska symtom mot livsmedel och förekomst av IgE-antikroppar mot samma livsmedel.

Förekomst

Självdiagnostisering och överdiagnostik är vanligt samtidigt som det är svårt att ange exakta siffror när det gäller förekomst av matallergi. Enligt en systematisk sammanställning uppskattas den självrapporterade förekomsten av matallergi i Europa till 17 procent (1) .

Prevalensen varierar beroende på diagnosmetod och sjukdomsdefinition. När livsmedelsprovokationer använts som diagnosmetod, är förekomsten av matallergi hos barn och vuxna mellan en och tre procent (1) .

Prevalensen ökar om korsreaktion mot pollen räknas med. I Sverige är det exempelvis många som får lindriga symtom i mun och svalg, så kallat oralt allergisyndrom (OAS) av växtbaserade livsmedel som liknar björkpollenallergenet (2) .  

Orsaker

Orsaker till IgE-förmedlade matallergier är än så länge oklara men några riskfaktorer för utveckling är annan allergisk sjukdom eller allergisk ärftlighet (allergiska föräldrar och/eller syskon).

Diagnoskriterier

En korrekt diagnostisering av IgE-förmedlad matallergi innebär att det i sjukhistorien framkommer typiska allergiska symtom mot livsmedel och förekomst av IgE-antikroppar mot samma livsmedel.

Samsjuklighet

Det finns en samsjuklighet mellan matallergi och andra allergisjukdomar såsom astma, pollen- och pälsdjursallergi samt eksem (3) .

Sjukdomsförlopp

Symtomen vid IgE-förmedlad matallergi kan vara alltifrån lindriga till livshotande. Reaktionen uppstår vanligtvis inom några minuter upp till två timmar (4) .

IgE-förmedlad köttallergi är ett undantag och kan ge symtom efter fyra till sex timmar (5) .

Symtom vid allergisk reaktion kan komma ifrån hud, mun, svalg, mag-tarmkanal, ögon, näsa, luftvägar, hjärta och kärl. Vid anafylaxi kan dessutom trötthet, oro, ångest, förvirring och medvetslöshet uppstå. Patienter med IgE-förmedlad matallergi har en ökad risk att få svåra symtom jämfört med patienter som har en icke-IgE-förmedlad matallergi (4) .

Matallergi kan komma och gå, till exempel växer småbarn ofta ifrån sin mjölk- och äggallergi, medan andra allergier kan kvarstå (till exempel jordnötter och nötter) eller tillkomma under livet (1) . Vuxna kan utveckla matallergier som är ovanliga hos barn, till exempel allergi mot skaldjur och/eller kött (5) .

Komplikationer

Matallergi kan ha en stor inverkan på livet, till exempel i form av undvikande av restaurangbesök och särbehandling i sociala sammanhang (6) .

Att leva med matallergi kan påverka livskvaliteten negativt (7) (8)  .

Utebliven utredning och uppföljning medför att många individer i samhället tror att de eller deras barn är allergiska och därmed undviker livsmedel i onödan.

Ingång och utgång

Ingång i vårdförloppet

Ingång i vårdförloppet sker vid

  • misstanke om IgE-förmedlad matallergi
  • självupplevd försämring av känd matallergi
  • önskan om läkarintyg för specialkost eller recept för akutläkemedel
  • remiss från annan vårdenhet för fortsatt omhändertagande och vård.

Misstanke om IgE-förmedlad matallergi föreligger om något av kriterierna i tabellen uppfylls.

Kriterier för misstänkt IgE-förmedlad matallergi
Symtombeskrivning Spädbarn Förskolebarn Skolbarn Vuxna
Återkommande symtom från mag-tarmkanalen och/eller huden, till exempel kräkningar, diarré, nässelutslag Ja Nej Nej
Utbredda, terapiresistenta eksem Ja* Nej Nej
Tillväxtavvikelse eller undernäring på grund av begränsningar av kosten där orsaken kan vara matallergi Ja Ja Nej
Misstanke om anafylaxi** utlöst av mat Ja Ja Ja
Undvikande av mat på grund av möjliga allergiska reaktioner, där matallergi inte är bekräftad Ja Ja Ja
* Gäller barn under två år ** Anafylaxi är en akut, svår och oftast snabbt insättande systemisk överkänslighetsreaktion från flera organsystem. Tillståndet är potentiellt livshotande och inkluderar alltid en objektiv respiratorisk, kardiovaskulär och/eller kraftig allmänpåverkan.

Det finns flera tänkbara diagnoser som kan ge liknande symtom som vid IgE-förmedlad matallergi. För att undvika överdiagnostik av matallergi ska ingång i vårdförloppet inte ske om någon av nedan etablerade diagnoser ställts som förklaring till patientens symtom. Patienter med dessa diagnoser omhändertas utanför vårdförloppet.

  • Celiaki
  • Oralt allergisyndrom (OAS)
  • Laktosintolerans
  • Irritable bowel syndrome (IBS)
  • Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)
  • Mataversion
  • Kroniskt eller isolerat akut nässelutslag (urtikaria) med eller utan angioödem
  • Eksemförsämring hos individ två år eller äldre
  • Food protein induced enterocolitis syndrome (FPIES)
  • Eosinofil esofagit eller andra eosinofila gastrointestinala sjukdomar
  • Överkänslighet mot biogena aminer (till exempel histaminintolerans)

Utgång ur vårdförloppet

Utgång ur påbörjat vårdförlopp kan ske på något av följande sätt:

  • IgE-förmedlad matallergi kan inte påvisas.
  • Tolerans har uppnåtts och livsmedlet är återintroducerat.
  • I samråd med patienten vid kvarstående men välkontrollerad matallergi där heltäckande patientutbildning har genomförts.
  • Remiss utfärdas till vårdenhet med kompetens inom matallergi för fortsatt utredning och omhändertagande.
  • Annan etablerad diagnos som förklarar symtomen ställs, exempelvis oralt allergisyndrom (OAS) på grund av korsallergi, där annan matallergi inte kan påvisas. Fler diagnoser listas i stycket ovan.

Flödesschema för vårdförloppet

Flödesschemat är en grafisk översikt av de åtgärder som ingår i vårdförloppet. Beskrivning i text finns i åtgärdsbeskrivningen.

Flödesschema för vårdförlopp Matallergi, IgE-förmedlad

Vårdförloppets åtgärder

Här beskrivs de åtgärder som ingår i vårdförloppet. Patientens åtgärder innefattar även, när så är aktuellt, åtgärder som vårdnadshavare och närstående genomför.

Hälso- och sjukvårdens åtgärder

Ta anamnes. Denna omfattar

  • händelseförlopp för misstänkt allergisk reaktion. Tid mellan intag och symtom (vanligtvis mellan några minuter upp till två timmar, för köttallergi ibland fyra till sex timmar, se länk nedan), misstänkt allergen och mängd/dos som intagits behöver tas med i bedömningen.
  • information om andra allergiska reaktioner; till exempel astma, eksem, annan matallergi, pollen-, pälsdjurs- eller kvalsterallergi​
  • information om andra familjemedlemmars eventuella allergiska sjukdomar​
  • information om andra sjukdomar och läkemedel​
  • information om samverkande faktorer vid den allergiska reaktionen såsom alkohol, infektioner, fysisk ansträngning och/eller läkemedel
  • identifiera ohälsosamma levnadsvanor, se länk nedan

Undersök​ i status;

  • vikt
  • tillväxtkurva hos barn​
  • hjärta och lungor
  • ​huden​, notera eksem eller urtikaria.

Var frikostig med lungfunktionsmätning då underbehandlad astma är en riskfaktor för svår allergisk reaktion då livsmedlet intas av misstag.

Provtagning:

  • Analysera IgE-antikroppar (IgE-ak) och/eller utför pricktest endast för misstänkta allergen utifrån anamnesen.​ De vanligaste allergenen i olika åldersgrupper (9) är följande:
    • hos spädbarn; ägg, mjölk och vete​
    • hos förskolebarn och skolbarn; jordnöt, hasselnöt, cashew-/pistagenöt, valnöt/pekannöt​ och sesamfrö
    • hos vuxna; jordnöt, hasselnöt, cashew-/pistagenöt, valnöt/pekannöt​, sesamfrö, fisk, skaldjur samt kött från däggdjur​.

Gör utredning vid misstänkt allergi mot jordnötter, hasselnötter, cashewnöt/pistagenöt med komponentanalys (molekylär allergologi). För övriga nötter ger molekylär allergologi inte tillräckligt säkra resultat. Syftet är att skilja ut primär (äkta) allergi från korsallergi mot pollen-/ingen allergi.

  • Ett allergent livsmedel består av flera olika (10) proteiner. IgE-ak mot olika proteiner kan ge olika typer av allergiska reaktioner. En proteinsort är lagringsprotein som korrelerar med äkta allergi, det vill säga inte korsallergi. Korsallergi framkallas av IgE-ak mot ett annat protein som finns i pollen och ger sällan allvarliga reaktioner. Analys av hela allergenet kallas för helextrakt. För flera allergener finns nu möjlighet att testa komponenter, dock inte för alla allergener ännu.
  • IgE-ak för helextrakt jordnöt och nötter är ospecifikt då det korsreagerar serologiskt med IgE-ak mot pollen.
  • Vid anamnes på allergisk reaktion efter intag av till exempel jordnöt, testa enbart för IgE-ak mot Ara h 2, ett lagringsprotein i jordnöt, med en hög sensitivitet och specificitet för äkta allergi, det vill säga inte korsallergi (11) .
  • IgE-ak mot lagringsproteiner för nöt (12) er med hög sensitivitet och specificitet för äkta allergi finns att analysera även mot cashewnöt (Ana o 3) och mot hasselnöt (Cor a 9 och Cor a 14) (13) . Då cashewnöt och pistagenöt botaniskt är nära släkt, kan Ana o 3 analyseras även vid misstanke om pistagenötallergi (14) .

Läs mer om utredning av matallergi i Komponenthandboken eller på Svenska barnläkarföreningens sektion för barn-och ungdomsallergologi, riktlinje D7, D12.

Patientens åtgärder (efter förmåga)
  • Beskriva symtom, vad som har hänt och vad som kan ha orsakat symtomen
  • Om det är oklart vad som orsakat reaktionen, ta med innehållsförteckning på det som intagits
  • Berätta om andra sjukdomar och eventuella läkemedel
  • Medverka vid undersökning och utredning

Hälso- och sjukvårdens åtgärder
  • Ja, patientens matallergi behöver omvärderas. Patienten kan ha växt ifrån sin allergi, till exempel mjölk- och äggallergi hos barn. Fortsätt till (A).
  • Nej, patienten har en allergi som troligen inte växer bort, till exempel nötallergi, eller har mycket hög IgE-ak-nivå, > 50 kEa/l för andra matallergen. Fortsätt för framtida omhändertagande till (I).
Patientens åtgärder (efter förmåga)
  • Vara delaktig i beslut

Hälso- och sjukvårdens åtgärder
  • Ja: Fortsätt till (D).
  • Nej: Fortsätt till utgång. Beskrivning av åtgärder i vårdförlopp avslutas.

Förmedla diagnos och bedömning av provsvar till patient både vid bekräftande och avskrivande av allergifrågeställning.

Följande utgör stöd vid diagnossättning:

  • Diagnos ställs om det finns typiska allergiska symtom mot det symtomutlösande livsmedlet och IgE-ak > 0.1 kE/l mot samma allergen. 
  • Typiska allergiska symtom är symtom som uppstår i hud och slemhinnor (slemhinna finns i ögon, näsa, mun, luftrör, lungor och mag-tarmkanal). Exempel på vanliga symtom är urtikaria, eksem, besvär från mage-tarm, buksmärta och kräkningar, klåda och svullnad i mun, läppar, svalg, röda kliande ögon, nysningar och nästäppa/snuva, astma.​
  • Svåra allergiska symtom: anafylaxi är en akut, svår, oftast snabbt insättande systemisk överkänslighetsreaktion från flera organsystem och är potentiellt livshotande. Det inkluderar alltid en objektiv respiratorisk och/eller kardiovaskulär och/eller kraftig allmänpåverkan.
  • Det finns på gruppnivå en korrelation mellan IgE-ak-nivån och risken för allergisk reaktion, ju högre nivå desto större risk [14] . Nivån av IgE-ak kan dock inte förutsäga vilka symtom patienten kommer att få vid nytt intag av allergenet.
  • Även om IgE-ak hos spädbarn under sex månader i vissa fall inte kan påvisas, kan en IgE-förmedlad matallergi inte uteslutas. Om det finns stark misstanke om IgE-förmedlad allergi, upprepa provtagningen efter två till tre månader.
  • Barn som blir röda runt munnen vid livsmedelsintag eller får försämrat eksem alternativt utslag av vissa livsmedel (till exempel tomater, jordgubbar, choklad) har oftast inte IgE-förmedlad matallergi.
  • Diagnos kan inte ställas om det finns IgE-ak men inga symtom.
Patientens åtgärder (efter förmåga)
  • Ta del av information och fråga om något är oklart

Hälso- och sjukvårdens åtgärder

Ta ställning till om patienten behöver utökad utredning och vård. Exempel på situationer kan vara:

  • när patienten är ett spädbarn, särskilt under sex månader
  • vid allergi mot flera olika livsmedel
  • vid matallergi som har utlöst anafylaxi, grad 2–3, se nedan
  • vid tydlig systemallergisk reaktion men svårtolkat svar, till exempel reaktion på jordnöt men negativt svar på Ara h 2
  • vid ovanliga utlösande livsmedel, andra livsmedel än de uppräknade i (A)
  • vid otydligt resultat utifrån provsvar och provokation kan behövas
  • vid matallergi i kombination med svårkontrollerad astma, se Socialstyrelsens och Läkemedelsverkets riktlinjer:

Kan fortsatt utredning och vård utföras inom regionens primärvård?

  • Ja:  Fortsätt till (E).
  • Nej:  Remittera till lämplig vårdenhet. Följande information ska finnas med i remiss eller vara lätt tillgänglig enligt överenskomna rutiner: anamnes, utredningsresultat samt utskrivna läkemedel. Fortsätt till utgång. Beskrivning av åtgärder i vårdförlopp avslutas.
Patientens åtgärder (efter förmåga)
  • Vara delaktig i beslut

Hälso- och sjukvårdens åtgärder

Gör riskbedömning för kommande allergiska symtom och deras svårighetsgrad baserat på tidigare allergiska reaktioner. Följande kan användas som stöd för riskbedömning:

  • Anafylaxi bedöms i enlighet med Anafylaxidokument från Svenska Föreningen För Allergologi (SFFA), se nedan. Om patienten haft en anafylaxi tidigare finns återigen risk för att reagera med anafylaxi.
  • Sannolikheten för anafylaxi är åldersberoende (15) (10) . Högst risk för anafylaxi har småbarn som stoppar allt i munnen och riskbenägna tonåringar.
  • De vanligaste allergenen som ger anafylaxi hos barn är jordnötter, nötter, mjölk och ägg. Hos vuxna är det jordnötter, nötter, fisk och skaldjur (10) (15) (16) .
  • Risken för allergiska symtom ökar med ökad mängd IgE-ak (17) men kan inte förutsäga reaktionens svårighetsgrad (14) .
  • Ofta får patienten svårare symtom om hen får i sig en större mängd allergen (18) .​ Samverkande faktorer för att en allergisk reaktion blir svår är:
    • samtidig ansträngning
    • alkoholintag
    • läkemedelsintag, framför allt antiinflammatoriska (NSAID) (12)
    • underbehandlad astma
    • pollensäsong i de fall patienten även är allergisk mot pollen (19).

Patienter med en diagnostiserad matallergi ska utesluta det utlösande livsmedlet ur kosten. Uteslut endast de nötter/jordnötter mot vilka allergi bekräftats. Övriga nötter kan ingå i kosten. Luftburen kraftig allergisk reaktion mot livsmedel är extremt ovanligt, för mer information se Livsmedelsverket (10) . Vid misstanke överväg luftburen provokation.

De flesta ammande mammor vars spädbarn har matallergi behöver inte undvika det utlösande livsmedlet, även om detta i sällsynta fall kan övervägas (20) .

Informera om prognos:

  • Mjölk- och äggallergi växer oftast bort före skolstarten.
  • Barn med låg IgE-ak-nivå (< 2 kE/l) mot mjölk och/eller ägg under första levnadsåret, har bäst förutsättningar för att allergin växer bort (21) .
  • Om IgE-ak-nivån är hög (> 50 kE/l) under första levnadsåret kvarstår allergin ofta fram till vuxen ålder (21) .
  • Patienter som har en kvarstående allergi mot mjölk och/eller ägg i skolåldern utvecklar ofta en svår allergi (16) .
  • Jordnöt-, nöt-, fisk- och skaldjursallergi växer oftast inte bort (22) .

Behandling utgår från patientens anamnes, se (G). 

Hälso- och sjukvårdens åtgärder

Skapa ett patientkontrakt, det vill säga en gemensam överenskommelse med patient och/eller vårdnadshavare angående diagnos, prognos, behandling och uppföljning för bättre följsamhet. Det ska framgå när och hur uppföljning kommer att ske och vart patient och/eller vårdnadshavare ska vända sig om problem uppstår innan överenskommen tid.​ Ta fram en skriftlig vårdplan för egenvård, i dialog med patient och/eller vårdnadshavare, vid akut allergisk reaktion, se nedan Anafylaxidokument, sida 40-41. Det gäller oavsett allergen. ​​​

Patientens åtgärder (efter förmåga)
  • Medverka aktivt i framtagande av patientkontrakt inkluderande en vårdplan för egenvård
  • Eventuellt involvera närstående
  • Undvika livsmedel som utlöser allergisk reaktion
  • Följa vårdplanen vid akut allergisk reaktion

Hälso- och sjukvårdens åtgärder

Patienter med en diagnostiserad matallergi ska utesluta det utlösande livsmedlet ur kosten. Erbjud kontakt med legitimerad dietist vid diagnostiserad/e matallergi/er, oavsett matallergen. Läs mer på Livsmedelsverkets sida om matallergi och om ohälsosamma kostvanor samt i nationellt vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor.

Följande mål gäller för kostbehandling:

  • Patienten ska bli symtomfri alternativt ha reducerade symtom. Vid exempelvis eksem och allergi mot livsmedel kräver eksemet även lokalbehandling, se Svenska barnläkarföreningens sektion för barn-och ungdomsallergologi riktlinje D6.
  • Kosten ska ge adekvat energi och näring samt vara praktiskt tillämpbar, varierad och smakmässigt acceptabel (23) .
  • Patient/vårdnadshavare ska känna trygghet gällande kost och att inga livsmedel utesluts ”för säkerhets skull”.

Läkemedelsbehandling vid allergisk reaktion:

  • Förskriv icke-sederande antihistamin till samtliga patienter. 
  • Förskriv snabbverkande luftrörsvidgande läkemedel alternativt kombinationspreparat enligt GINA guidelines för patienter med astma (24) .
  • Förskriv adrenalin autoinjektor till patient som tidigare haft en anafylaxi grad 2—3.
  • Överväg förskrivning av adrenalin vid anafylaxi grad 1 eller om det finns andra faktorer, till exempel om en individ reagerat med en svår allmänallergisk reaktion, men inte anafylaxi, av små mängder eller om hen bor avlägset från sjukvård, se Anafylaxidokument.
  • Viktigt att optimera eksembehandling, se Svenska barnläkarföreningens sektion för barn-och ungdomsallergologi riktlinje D6.
Patientens åtgärder (efter förmåga)

Hälso- och sjukvårdens åtgärder
  • Utbilda patient och/eller vårdnadshavare i agerande och läkemedelsbehandling vid akut allergisk reaktion utlöst av livsmedel. Läkare eller sjuksköterska går igenom vårdplanen, se (F)
  • Träning med adrenalinpenna, både med attrapp och med aktiv substans, är viktigt för att patienten/vårdnadshavaren ska våga ge pennan och på rätt sätt.
  • Ge stöd för utförande av egenvård.
  • Personal i förskola, skola och/eller annan omsorg utbildas för att göra rätt vid en allergisk reaktion samt i hur livsmedel kan undvikas. Stöd för utbildning av förskola och skola finns på Elevhälsoportalens sida om allergi.
  • Det är viktigt att transitionsprocessen, se nedan, påbörjas tidigt (vid cirka 13 års ålder) så att patienten gradvis får ta mer ansvar genom att:
Patientens åtgärder (efter förmåga)
  • Medverka i utbildning för att själv kunna ta adrenalinpenna från cirka tolv års ålder
  • Delta i patientutbildning från tidig ålder utifrån mognad för att få kunskap och självförtroende som krävs för att effektivt hantera matallergi​ och därigenom ta ansvar för egenvård
  • Be om hjälp för att utbilda förskola, skola och/eller annan omsorg

Hälso- och sjukvårdens åtgärder
  • Utfärda läkarintyg för specialkost vid diagnos matallergi som en del av kostbehandlingen. Intyget är viktigt för att individen ska få rätt mat i förskola, skola och omsorg. Se förslag på innehåll i läkarintyg för specialkost i Bilaga A.
  • Bedöm om patienten behöver akutläkemedel, till exempel antihistamin och/eller adrenalinpenna och förskriv dessa, se (G).
Patientens åtgärder (efter förmåga)
  • Fråga om intyg i god tid

Hälso- och sjukvårdens åtgärder

Utvärdera och omvärdera:

  • om matallergin finns kvar via anamnes och eventuellt via provtagning
  • om nya reaktioner på livsmedlet inträffat
  • om reaktioner på nya livsmedel tillkommit.

Ge information om prognos enligt (E).

Följande är förslag om tidsintervall för uppföljning för olika åldrar för utvärdering om eventuell tolerans eller om nya allergier tillkommit samt för kontroll av tillväxten hos barn:

  • 0–2 år, var sjätte månad ​
  • 3–6 år, var sjätte månad till en gång årligen
  • 7–17 år, en gång årligen
  • 18–25 år, en gång årligen
  • över 25 år utifrån individuella behov
  • vid nytillkomna symtom.​

Vid samtidig astma kan intervallet bli tätare för att ha god kontroll på astman.

Övergång från barn- till vuxenvård:

Patientens åtgärder (efter förmåga)
  • Berätta om eventuella akuta allergiska reaktioner sedan föregående besök
  • Läsa i journalen på 1177 om vem som är remissmottagare
  • Ta kontakt med vårdenheten vid behov av uppföljning och receptförnyelse

Hälso- och sjukvårdens åtgärder
  • Ja: IgE-förmedlad matallergi finns kvar, det vill säga patienten har reagerat allergiskt och har IgE-ak mot samma livsmedel. Allergin förväntas inte växa bort, se (E). Fortsätt till (N).
  • Nej: Patienten har fått i sig livsmedlet i normal portion utan allergisk reaktion eller genomgått en provokation utan att reagera. Fortsätt till (L).

Följande kan användas som stöd för beslut:

  • För barn är nivån av IgE-ak vid förnyad provtagning relaterad till tolerans och ålder. Det är 90—95% sannolikhet att reagera på livsmedlet om IgE-ak-nivån är lika med eller högre än följande nivåer (17) :
    • barn under 2 år, IgE-ak för mjölk 5 kE/l
    • barn > 2 år, IgE-ak för mjölk 15 kE/l
    • barn under 2 år, IgE-ak för äggvita 4 kE/l
    • barn > 2 år, IgE-ak för äggvita 7 kE/l
    • barn 1—18 år, IgE-ak för ovomucoid som är det mest allergena proteinet i äggvita (Gal d 1) 3,7 kU/l (25) .
  • Hos vuxna finns inga likvärdiga referenser. Individuellt ställningstagande behövs.

Hälso- och sjukvårdens åtgärder
  • Uppmana till återintroduktion utifrån medicinsk utvärdering, se (K).
  • Gör en riskbedömning avseende om återintroduktion kan ske i hemmet utan föregående provokation på sjukhus. Om risken för anafylaxi bedöms som obefintlig kan provokation utföras i hemmet, se (E) och (A).
  • Följ upp återintroduktionen då det är vanligt att patienten trots utläkt allergi inte återintroducerar födoämnet (26) .
Patientens åtgärder (efter förmåga)
  • Återintroducera livsmedlet
  • Vid allergisk reaktion, kontakta vården

Hälso- och sjukvårdens åtgärder

För typiska allergiska symtom se (C).

  • Ja, patienten uppvisar typiska allergisymtom; fortsätt till (J).
  • Nej, typiska allergisymtom förekommer inte; fortsätt till (N).

Hälso- och sjukvårdens åtgärder
  • Ja: Återgå till (J).
  • Nej: I samråd med patienten när matallergin är välbehandlad, heltäckande patientutbildning har genomförts och patienten känner sig trygg med att övergå till egenvård. Fortsätt till Utgång.
Patientens åtgärder (efter förmåga)
  • Samråda med vården om det behövs mer information och utbildning
  • Fundera på hur behandlingen upplevs

Patientmedverkan och kommunikation

Personcentrering och patientkontrakt

Här beskrivs de åtgärder som ingår i vårdförloppet. Patientens åtgärder innefattar även, när så är aktuellt, åtgärder som vårdnadshavare och närstående genomför.

Medverkan i utredning och behandling

Vikten av utredning för att fastställa eller utesluta IgE-förmedlad matallergi är av stor betydelse då matallergi har en stor inverkan på patientens vardag. För många är uteslutande av allergi en lättnad. För de med IgE-förmedlad matallergi behövs ett tydligt stöd av vården så att patienter inte begränsar sina liv i onödan.

Matallergi är ett osynligt hälsotillstånd och många är rädda då de ska äta, då det finns risk att en svår allergisk reaktion kan uppkomma om de får i sig det livsmedel de är allergiska mot. Ytterst små mängder protein behövs för att de allra mest känsliga ska få en allergisk reaktion.

Målet med behandlingen är att patienten kan hantera sin matallergi genom att få rätt information kring kost och läkemedel samt vara delaktig i sin vård​. Det är därför viktigt att sjukvården fortlöpande utbildar patienter och närstående.

Fast vårdkontakt

En fast vårdkontakt som känner patienten och dess behov och dit patienten kan vända sig vid frågor är en trygghet för patienten.

Stöd och information för patient och närstående

Utmaningar och mål

Patientens utmaningar

Utifrån patienters och närståendes erfarenheter har följande övergripande utmaningar identifierats:

  • bristande kunskap i ny situation (ålder 0-1,5 år)
  • osäkerhet och bristande uppföljning (ålder 1,5-9 år)
  • svårt att ställa om (ålder 10-15 år)
  • ökat risktagande (ålder 15-17 år)
  • brister i vårdens övergångar (vuxen).

Nulägesbeskrivning av patienters erfarenheter

Bilden nedan är en grafisk presentation av i nuläget vanligt förekommande erfarenheter av hälso- och sjukvården hos personer med matallergi.

  • I cirklarna beskrivs med grön text positiva upplevelser och med röd text negativa upplevelser.
  • Runt cirklarna anges patientens och vårdens vanligt förekommande aktiviteter och åtgärder.
  • I den nedre delen av bilden anges de huvudsakliga utmaningarna som både patienterna och vården möter. Vårdförloppet är utformat för att adressera dessa utmaningar som även avspeglas i vårdförloppets mål och indikatorer.
Grafisk presentation av en nulägesbeskrivning utifrån ett patientperspektiv hos personer med matallergi

Vårdförloppets mål

Det övergripande målet med vårdförloppet är att öka livskvaliteten hos patienter med misstänkt matallergi genom

  • att diagnos IgE-förmedlad matallergi ställs på ett korrekt sätt, det vill säga vid allergiska symtom mot livsmedel och förekomst av IgE-antikroppar mot samma livsmedel
  • individanpassad behandling utifrån diagnos och riskbedömning
  • att patienten känner sig trygg med det stöd hen har fått för att kunna utföra sin egenvård enligt individuell vårdplan
  • förbättrad samverkan och fungerande övergångar mellan vårdenheter, särskilt för ungdomar (16—25 år).

Kvalitetsuppföljning

Indikatorer för uppföljning

Indikatorerna nedan visar vilka indikatorer som avses följas i vårdförloppet. I bilagan längre ner finns mer information om uppföljning av detta vårdförlopp och dess indikatorer.

Läs mer om uppföljning av vårdförlopp under rubriken "Generellt om personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp".

Resultat- och processmått

  • Andel patienter med IgE-förmedlad matallergi Z91.0A-E som har vårdplan för egenvård (KVÅ-kod QV003)
  • Andel patienter 16—25 år inom barnmedicinsk vård (barn- och ungdomsmedicinsk mottagning (BUM), allergimottagning) med diagnos matallergi Z91.0A-E som överförs till annan vård (vårdcentral, allergimottagning för vuxna eller öron- näs- och halsmottagning (ÖNH)) och får diagnos Z91.0A-E igen
  • Andel patienter med IgE-förmedlad matallergi Z91.0A-E som har minst ett besök till dietist
  • Andel patienter 0—5 år med diagnos komjölksallergi, Z91.0A som har allergiska symtom och IgE-ak mot komjölk av samtliga patienter 0—5 år med diagnos Z91.0A
  • Andel patienter med diagnos jordnötsallergi, Z91.0C som har allergiska symtom och IgE-ak mot jordnötter (Ara h 2) av samtliga patienter med diagnos Z91.0C

Sammanfattning av vårdförloppet

Vårdförloppet riktar sig främst till den nära vården (primärvård och specialiserad öppenvård), exempelvis läkare, sjuksköterska, astma-/KOL-team, dietist, barnläkare och barnsjuksköterska.

Cirka 17 procent av den europeiska populationen upplever att de har en matallergi, men då noggranna diagnostiska metoder används uppskattas prevalensen till en till tre procent, för både barn och vuxna (1). Idag finns en brist på kunskap att tolka provsvar inom området matallergi, vilket leder till överdiagnostik.

Vårdförloppet omfattar patienter med misstänkt IgE-förmedlad matallergi, det vill säga förekomst av IgE-antikroppar (IgE-ak) och allergiska symtom mot samma allergen. Målet är att öka livskvaliteten för patienter med matallergi genom bland annat säker diagnostik och individanpassad behandling.

Vårdförloppet inleds vid misstanke om IgE-förmedlad matallergi. Diagnostik av allergi mot växtbaserade livsmedel försvåras av att många i Sverige har en samtidig björkpollenallergi. Riskvärdering av kommande eventuella allergiska reaktioner, information och patientutbildning är av stor betydelse.

Patienter med matallergi behöver stöd för egenvård i form av en personlig vårdplan eftersom det är viktigt att veta hur en allergisk reaktion på det allergiframkallande livsmedlet ska behandlas. Remiss för rådgivning av dietist utfärdas för att patienten ska få ett adekvat energi- och näringsintag när vissa livsmedel behöver undvikas. Det är viktigt att inte utesluta livsmedel för säkerhets skull.

Livsmedel som orsakar matallergi varierar med åldern; mjölk från däggdjur (i vårdförloppet kallat mjölk) och fågelägg (i vårdförloppet kallat ägg) är vanligast hos späd- och förskolebarn, jordnötter och nötter hos skolbarn, medan jordnötter, nötter, fisk, skaldjur och kött från däggdjur är vanligast hos vuxna.

Adrenalin är ett livräddande läkemedel och förskrivs i form av adrenalinpennor till patienter med tidigare anafylaxi efter genomgången patient- och närståendeutbildning där instruktioner givits om när och hur adrenalinpennan ges.

I vårdförloppet tas samsjuklighet upp och vikten av att eventuell astma behandlas optimalt då en underbehandlad astma är en riskfaktor för att en allergisk reaktion mot livsmedel kan bli svår (19) .

Vårdförloppet avslutas om IgE-förmedlad matallergi inte kan påvisas, om tolerans har uppnåtts och livsmedlet är återintroducerat eller när patienten har bestående IgE-förmedlad välkontrollerad matallergi och heltäckande patientutbildning har genomförts.

Generellt om personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp

Om vårdförlopp

Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp syftar till att uppnå ökad jämlikhet, effektivitet och kvalitet i hälso- och sjukvården samt att skapa en mer välorganiserad och helhetsorienterad process för patienten.

Vårdförloppen utgår från tillförlitliga och aktuella kunskapsstöd och tas gemensamt fram av olika professioner inom regionernas nationella system för kunskapsstyrning.

I vårdförloppet beskrivs kortfattat vad som ska göras, i vilken ordning och när. Det beskriver en personcentrerad och sammanhållen vårdprocess som omfattar en hel eller en del av en vårdkedja. Åtgärderna kan individanpassas och inkluderar hur individens hälsa kan främjas.

Vårdförloppen avser minska oönskad variation och extra fokus riktas till det som inte fungerar i nuläget ur ett patientperspektiv. Det personcentrerade förhållnings- och arbetssättet konkretiseras genom patientkontrakt som tillämpas i vårdförloppen.

Den primära målgruppen för kunskapsstödet är hälso- och sjukvårdspersonal som ska få stöd i samband med vårdmötet. Avsnitten som rör utmaningar, mål och uppföljning av vårdförloppet är främst avsedda att användas tillsammans med beskrivningen av vårdförloppet vid införande, verksamhetsutveckling och uppföljning. De riktar sig därmed till en bredare målgrupp.

Om personcentrering

Ett personcentrerat förhållnings- och arbetssätt konkretiseras genom patientkontrakt, som är en gemensam överenskommelse mellan vården och patienten om fortsatt vård och behandling.

Patientkontraktet utgår från patientens och närståendes behov, resurser och erfarenheter av hälso- och sjukvård och innebär att en eller flera fasta vårdkontakter utses samt att det framgår vad vården tar ansvar för och vad patienten kan göra själv.

Patientkontrakt kan göras vid flera tillfällen, relaterat till patientens hälsotillstånd.

Mer information finns på SKR:s webbsida om patientkontrakt.

Om kvalitetsuppföljning

Vårdförloppen innehåller indikatorer för att följa upp i vilken grad patienten har fått vård enligt vårdförloppet. Befintliga källor används i den mån det går, men målsättningen är att strukturerad vårdinformation ska utgöra grunden för kvalitetsuppföljningen. Kvalitetsuppföljningen ska så stor utsträckning som möjligt baseras på information som är relevant för vården av patienten.

Vårdförloppets mål och åtgärder följs upp genom resultat- och processmått, vilket skapar förutsättningar för ett kontinuerligt förbättringsarbete. 

För detaljerad information om hur indikatorerna beräknas, hänvisas till webbplatsen Kvalitetsindikatorkatalog där kompletta specifikationer publiceras i takt med att de är genomarbetade. Där beskrivs och motiveras också de valda indikatorerna.

Indikatorerna redovisas på Vården i siffror vartefter data finns tillgängligt. Data redovisas könsuppdelat och totalt, och för både region- och enhetsnivå när det är möjligt och relevant.

Relaterad information

Det finns inga nationella riktlinjer, kunskapsstöd på Nationellt Kliniskt Kunskapsstöd (NKK) eller något vårdprogram för IgE-förmedlad matallergi. Däremot finns det riktlinjer från Svenska Barnläkarföreningen, delföreningen för allergi- och lungmedicin och en riktlinje för matallergi hos barn på NKK.

(1) Warren CM, Jiang J, Gupta RS. Epidemiology and Burden of Food Allergy. Current allergy and asthma reports. 2020;20(2):6

(2) Poncet P, Sénéchal H, Charpin D. Update on pollen-food allergy syndrome. Expert review of clinical immunology. 2020;16(6):561-78

(3) Patelis A, Gunnbjörnsdottir M, Borres MP, Burney P, Gislason T, Torén K, et al. Natural history of perceived food hypersensitivity and IgE sensitisation to food allergens in a cohort of adults. PloS one. 2014;9(1):e85333

(4) Turnbull JL, Adams HN, Gorard DA. Review article: the diagnosis and management of food allergy and food intolerances. Alimentary pharmacology & therapeutics. 2015;41(1):3-25

(5) Tedner SG, Asarnoj A, Thulin H, Westman M, Konradsen JR, Nilsson C. Food allergy and hypersensitivity reactions in children and adults-A review. Journal of internal medicine. 2022;291(3):283-302

(6) Cummings AJ, Knibb RC, King RM, Lucas JS. The psychosocial impact of food allergy and food hypersensitivity in children, adolescents and their families: a review. Allergy. 2010;65(8):933-45

(7) Golding MA, Batac ALR, Gunnarsson NV, Ahlstedt S, Middelveld R, Protudjer JLP. The burden of food allergy on children and teens: A systematic review. Pediatric allergy and immunology : official publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology. 2022;33(3):e13743

(8) Jonsson M, Ekström S, Protudjer JLP, Bergström A, Kull I. Living with Food Hypersensitivity as an Adolescent Impairs Health Related Quality of Life Irrespective of Disease Severity: Results from a Population-Based Birth Cohort. Nutrients. 2021;13(7)

(9) EFSA Panel on Dietetic Products N, Allergies. Scientific Opinion on the evaluation of allergenic foods and food ingredients for labelling purposes. 2014;12(11):3894 FAO/WHO. Risk Assessment of Food Allergens. Part 1 – Review and validation of CodexAlimentarius priority allergen list through risk assessment. Rome; 2022

(10) Livsmedelsverket. Allergi och korsallergi mot nötter, frön, baljväxter, frukter och grönsaker. Uppsala Sweden; 2021 Livsmedelsverket. Undeclared allergens in food - risk assessment guide. Uppsala; 2022

(11) Nilsson C, Berthold M, Mascialino B, Orme ME, Sjölander S, Hamilton RG. Accuracy of component-resolved diagnostics in peanut allergy: Systematic literature review and meta-analysis. Pediatric allergy and immunology : official publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology. 2020;31(3):303-14

(12) Komata T, Söderström L, Borres MP, Tachimoto H, Ebisawa M. The predictive relationship of food-specific serum IgE concentrations to challenge outcomes for egg and milk varies by patient age. The Journal of allergy and clinical immunology. 2007;119(5):1272-4

(13) Nilsson C, Berthold M, Mascialino B, Orme M, Sjölander S, Hamilton R. Allergen components in diagnosing childhood hazelnut allergy: Systematic literature review and meta-analysis. Pediatric Personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp Matallergi, IgE-förmedlad 2023-03-23 26 allergy and immunology : official publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology. 2020;31(2):186-96 Brettig T, Dang T, McWilliam V, Peters RL, Koplin JJ, Perrett KP. The Accuracy of Diagnostic Testing in Determining Tree Nut Allergy: A Systematic Review. The journal of allergy and clinical immunology In practice. 2021;9(5):2028-49.e2

(14) Savvatianos S, Konstantinopoulos AP, Borgå Å, Stavroulakis G, Lidholm J, Borres MP, et al. Sensitization to cashew nut 2S albumin, Ana o 3, is highly predictive of cashew and pistachio allergy in Greek children. The Journal of allergy and clinical immunology. 2015;136(1):192-4

(15) Livsmedelsverket. Undeclared allergens in food - risk assessment guide. Uppsala; 2022

(16) Lam HY, van Hoffen E, Michelsen A, Guikers K, van der Tas CH, Bruijnzeel-Koomen CA, et al. Cow's milk allergy in adults is rare but severe: both casein and whey proteins are involved. Clinical and experimental allergy : journal of the British Society for Allergy and Clinical Immunology. 2008;38(6):995-1002

(17) Sampson HA. Utility of food-specific IgE concentrations in predicting symptomatic food allergy. The Journal of allergy and clinical immunology. 2001;107(5):891-6

(18) Turner PJ, Baumert JL, Beyer K, Boyle RJ, Chan CH, Clark AT, et al. Can we identify patients at risk of life-threatening allergic reactions to food? Allergy. 2016;71(9):1241-55

(19) Turner PJ, Arasi S, Ballmer-Weber B, Baseggio Conrado A, Deschildre A, Gerdts J, et al. Risk factors for severe reactions in food allergy: rapid evidence review with meta-analysis. Allergy. 2022

(20) Muraro A, de Silva D, Halken S, Worm M, Khaleva E, Arasi S, et al. Managing food allergy: GA2LEN guideline 2022. World Allergy Organization Journal. 2022;15(9)

(21) Savage J, Sicherer S, Wood R. The Natural History of Food Allergy. The journal of allergy and clinical immunology In practice. 2016;4(2):196-203; quiz 4

(22) Jung M, Jeong HI, Kyung Y, Kim SK, Lee JS, Choi M, et al. Natural Course and Prognostic Factors of Immediate-Type Peanut Allergy in Children. International archives of allergy and immunology. 2021;182(11):1072-6

(23) Durban R, Groetch M, Meyer R, Coleman Collins S, Elverson W, Friebert A, et al. Dietary Management of Food Allergy. Immunology and allergy clinics of North America. 2021;41(2):233-70

(24) GINA. GINA Report, Global Strategy for Asthma Management and Prevention. 2022

(25) Palosuo K, Kukkonen AK, Pelkonen AS, Mäkelä MJ. Gal d 1-specific IgE predicts allergy to heated egg in Finnish children. Pediatric allergy and immunology : official publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology. 2018;29(6):637-43

(26) Gau J, Wang J. Rate of food introduction after a negative oral food challenge in the pediatric population. The journal of allergy and clinical immunology In practice. 2017;5(2):475-6