Matallergi, IgE-förmedlad
Matallergi, IgE-förmedlad
Omfattning av kunskapsstödet
Vårdförloppet inleds vid misstanke om IgE-förmedlad matallergi och avslutas när IgE-förmedlad matallergi inte kan påvisas, vid tolerans eller i samråd med patienten vid kvarstående men välkontrollerad matallergi där heltäckande patientutbildning har genomförts.
Vid remiss till specialiserad vård avslutas vårdförloppet.
Vårdförloppet omfattar även åtgärder för patienter med känd IgE-förmedlad matallergi som upplever en försämring samt vid behov av läkarintyg för specialkost.
En fullständig beskrivning av kriterier för omfattningen finns under rubriken Ingång och utgång.
Vårdnivå och samverkan
Matallergi förekommer hos personer i alla åldrar, såväl små barn som äldre barn och vuxna. En typisk patient med matallergi kan ha symtom ifrån hud, mun/svalg, mage/tarm, ögon, näsa, luftvägar, hjärta-kärl och/eller andra allmänna symtom. Individen söker främst vård via primärvård, BVC, specialistvårdsmottagning eller akutmottagning.
Om hälsotillståndet
Definition
Matallergi omfattar både IgE-antikroppsförmedlad matallergi (till exempel allergi mot jordnötter, mjölk och ägg) och icke IgE-antikroppsförmedlad matallergi (till exempel eosinofil esofagit och Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome (FPIES)). I detta vårdförlopp ingår endast IgE-förmedlad allergi. IgE-förmedlad matallergi innebär att det i sjukhistorien framkommer typiska allergiska symtom mot livsmedel och förekomst av IgE-antikroppar mot samma livsmedel.
Förekomst
Självdiagnostisering och överdiagnostik är vanligt samtidigt som det är svårt att ange exakta siffror när det gäller förekomst av matallergi. Enligt en systematisk sammanställning uppskattas den självrapporterade förekomsten av matallergi i Europa till 17 procent (1) .
Prevalensen varierar beroende på diagnosmetod och sjukdomsdefinition. När livsmedelsprovokationer använts som diagnosmetod, är förekomsten av matallergi hos barn och vuxna mellan en och tre procent (1) .
Prevalensen ökar om korsreaktion mot pollen räknas med. I Sverige är det exempelvis många som får lindriga symtom i mun och svalg, så kallat oralt allergisyndrom (OAS) av växtbaserade livsmedel som liknar björkpollenallergenet (2) .
Orsaker
Orsaker till IgE-förmedlade matallergier är än så länge oklara men några riskfaktorer för utveckling är annan allergisk sjukdom eller allergisk ärftlighet (allergiska föräldrar och/eller syskon).
Diagnoskriterier
En korrekt diagnostisering av IgE-förmedlad matallergi innebär att det i sjukhistorien framkommer typiska allergiska symtom mot livsmedel och förekomst av IgE-antikroppar mot samma livsmedel.
Samsjuklighet
Det finns en samsjuklighet mellan matallergi och andra allergisjukdomar såsom astma, pollen- och pälsdjursallergi samt eksem (3) .
Sjukdomsförlopp
Symtomen vid IgE-förmedlad matallergi kan vara alltifrån lindriga till livshotande. Reaktionen uppstår vanligtvis inom några minuter upp till två timmar (4) .
IgE-förmedlad köttallergi är ett undantag och kan ge symtom efter fyra till sex timmar (5) .
Symtom vid allergisk reaktion kan komma ifrån hud, mun, svalg, mag-tarmkanal, ögon, näsa, luftvägar, hjärta och kärl. Vid anafylaxi kan dessutom trötthet, oro, ångest, förvirring och medvetslöshet uppstå. Patienter med IgE-förmedlad matallergi har en ökad risk att få svåra symtom jämfört med patienter som har en icke-IgE-förmedlad matallergi (4) .
Matallergi kan komma och gå, till exempel växer småbarn ofta ifrån sin mjölk- och äggallergi, medan andra allergier kan kvarstå (till exempel jordnötter och nötter) eller tillkomma under livet (1) . Vuxna kan utveckla matallergier som är ovanliga hos barn, till exempel allergi mot skaldjur och/eller kött (5) .
Komplikationer
Matallergi kan ha en stor inverkan på livet, till exempel i form av undvikande av restaurangbesök och särbehandling i sociala sammanhang (6) .
Att leva med matallergi kan påverka livskvaliteten negativt (7) (8) .
Utebliven utredning och uppföljning medför att många individer i samhället tror att de eller deras barn är allergiska och därmed undviker livsmedel i onödan.
Ingång och utgång
Ingång i vårdförloppet
Ingång i vårdförloppet sker vid
- misstanke om IgE-förmedlad matallergi
- självupplevd försämring av känd matallergi
- önskan om läkarintyg för specialkost eller recept för akutläkemedel
- remiss från annan vårdenhet för fortsatt omhändertagande och vård.
Misstanke om IgE-förmedlad matallergi föreligger om något av kriterierna i tabellen uppfylls.
Symtombeskrivning | Spädbarn Förskolebarn | Skolbarn | Vuxna |
---|---|---|---|
Återkommande symtom från mag-tarmkanalen och/eller huden, till exempel kräkningar, diarré, nässelutslag | Ja | Nej | Nej |
Utbredda, terapiresistenta eksem | Ja* | Nej | Nej |
Tillväxtavvikelse eller undernäring på grund av begränsningar av kosten där orsaken kan vara matallergi | Ja | Ja | Nej |
Misstanke om anafylaxi** utlöst av mat | Ja | Ja | Ja |
Undvikande av mat på grund av möjliga allergiska reaktioner, där matallergi inte är bekräftad | Ja | Ja | Ja |
Det finns flera tänkbara diagnoser som kan ge liknande symtom som vid IgE-förmedlad matallergi. För att undvika överdiagnostik av matallergi ska ingång i vårdförloppet inte ske om någon av nedan etablerade diagnoser ställts som förklaring till patientens symtom. Patienter med dessa diagnoser omhändertas utanför vårdförloppet.
- Celiaki
- Oralt allergisyndrom (OAS)
- Laktosintolerans
- Irritable bowel syndrome (IBS)
- Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)
- Mataversion
- Kroniskt eller isolerat akut nässelutslag (urtikaria) med eller utan angioödem
- Eksemförsämring hos individ två år eller äldre
- Food protein induced enterocolitis syndrome (FPIES)
- Eosinofil esofagit eller andra eosinofila gastrointestinala sjukdomar
- Överkänslighet mot biogena aminer (till exempel histaminintolerans)
Utgång ur vårdförloppet
Utgång ur påbörjat vårdförlopp kan ske på något av följande sätt:
- IgE-förmedlad matallergi kan inte påvisas.
- Tolerans har uppnåtts och livsmedlet är återintroducerat.
- I samråd med patienten vid kvarstående men välkontrollerad matallergi där heltäckande patientutbildning har genomförts.
- Remiss utfärdas till vårdenhet med kompetens inom matallergi för fortsatt utredning och omhändertagande.
- Annan etablerad diagnos som förklarar symtomen ställs, exempelvis oralt allergisyndrom (OAS) på grund av korsallergi, där annan matallergi inte kan påvisas. Fler diagnoser listas i stycket ovan.
Flödesschema för vårdförloppet
Flödesschemat är en grafisk översikt av de åtgärder som ingår i vårdförloppet. Beskrivning i text finns i åtgärdsbeskrivningen.
Vårdförloppets åtgärder
Här beskrivs de åtgärder som ingår i vårdförloppet. Patientens åtgärder innefattar även, när så är aktuellt, åtgärder som vårdnadshavare och närstående genomför.
Patientmedverkan och kommunikation
Personcentrering och patientkontrakt
Här beskrivs de åtgärder som ingår i vårdförloppet. Patientens åtgärder innefattar även, när så är aktuellt, åtgärder som vårdnadshavare och närstående genomför.
Medverkan i utredning och behandling
Vikten av utredning för att fastställa eller utesluta IgE-förmedlad matallergi är av stor betydelse då matallergi har en stor inverkan på patientens vardag. För många är uteslutande av allergi en lättnad. För de med IgE-förmedlad matallergi behövs ett tydligt stöd av vården så att patienter inte begränsar sina liv i onödan.
Matallergi är ett osynligt hälsotillstånd och många är rädda då de ska äta, då det finns risk att en svår allergisk reaktion kan uppkomma om de får i sig det livsmedel de är allergiska mot. Ytterst små mängder protein behövs för att de allra mest känsliga ska få en allergisk reaktion.
Målet med behandlingen är att patienten kan hantera sin matallergi genom att få rätt information kring kost och läkemedel samt vara delaktig i sin vård. Det är därför viktigt att sjukvården fortlöpande utbildar patienter och närstående.
Fast vårdkontakt
En fast vårdkontakt som känner patienten och dess behov och dit patienten kan vända sig vid frågor är en trygghet för patienten.
Stöd och information för patient och närstående
Utmaningar och mål
Patientens utmaningar
Utifrån patienters och närståendes erfarenheter har följande övergripande utmaningar identifierats:
- bristande kunskap i ny situation (ålder 0-1,5 år)
- osäkerhet och bristande uppföljning (ålder 1,5-9 år)
- svårt att ställa om (ålder 10-15 år)
- ökat risktagande (ålder 15-17 år)
- brister i vårdens övergångar (vuxen).
Nulägesbeskrivning av patienters erfarenheter
Bilden nedan är en grafisk presentation av i nuläget vanligt förekommande erfarenheter av hälso- och sjukvården hos personer med matallergi.
- I cirklarna beskrivs med grön text positiva upplevelser och med röd text negativa upplevelser.
- Runt cirklarna anges patientens och vårdens vanligt förekommande aktiviteter och åtgärder.
- I den nedre delen av bilden anges de huvudsakliga utmaningarna som både patienterna och vården möter. Vårdförloppet är utformat för att adressera dessa utmaningar som även avspeglas i vårdförloppets mål och indikatorer.
Vårdförloppets mål
Det övergripande målet med vårdförloppet är att öka livskvaliteten hos patienter med misstänkt matallergi genom
- att diagnos IgE-förmedlad matallergi ställs på ett korrekt sätt, det vill säga vid allergiska symtom mot livsmedel och förekomst av IgE-antikroppar mot samma livsmedel
- individanpassad behandling utifrån diagnos och riskbedömning
- att patienten känner sig trygg med det stöd hen har fått för att kunna utföra sin egenvård enligt individuell vårdplan
- förbättrad samverkan och fungerande övergångar mellan vårdenheter, särskilt för ungdomar (16—25 år).
Kvalitetsuppföljning
Indikatorer för uppföljning
Indikatorerna nedan visar vilka indikatorer som avses följas i vårdförloppet. I bilagan längre ner finns mer information om uppföljning av detta vårdförlopp och dess indikatorer.
Läs mer om uppföljning av vårdförlopp under rubriken "Generellt om personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp".
Resultat- och processmått
- Andel patienter med IgE-förmedlad matallergi Z91.0A-E som har vårdplan för egenvård (KVÅ-kod QV003)
- Andel patienter 16—25 år inom barnmedicinsk vård (barn- och ungdomsmedicinsk mottagning (BUM), allergimottagning) med diagnos matallergi Z91.0A-E som överförs till annan vård (vårdcentral, allergimottagning för vuxna eller öron- näs- och halsmottagning (ÖNH)) och får diagnos Z91.0A-E igen
- Andel patienter med IgE-förmedlad matallergi Z91.0A-E som har minst ett besök till dietist
- Andel patienter 0—5 år med diagnos komjölksallergi, Z91.0A som har allergiska symtom och IgE-ak mot komjölk av samtliga patienter 0—5 år med diagnos Z91.0A
- Andel patienter med diagnos jordnötsallergi, Z91.0C som har allergiska symtom och IgE-ak mot jordnötter (Ara h 2) av samtliga patienter med diagnos Z91.0C
Sammanfattning av vårdförloppet
Vårdförloppet riktar sig främst till den nära vården (primärvård och specialiserad öppenvård), exempelvis läkare, sjuksköterska, astma-/KOL-team, dietist, barnläkare och barnsjuksköterska.
Cirka 17 procent av den europeiska populationen upplever att de har en matallergi, men då noggranna diagnostiska metoder används uppskattas prevalensen till en till tre procent, för både barn och vuxna (1). Idag finns en brist på kunskap att tolka provsvar inom området matallergi, vilket leder till överdiagnostik.
Vårdförloppet omfattar patienter med misstänkt IgE-förmedlad matallergi, det vill säga förekomst av IgE-antikroppar (IgE-ak) och allergiska symtom mot samma allergen. Målet är att öka livskvaliteten för patienter med matallergi genom bland annat säker diagnostik och individanpassad behandling.
Vårdförloppet inleds vid misstanke om IgE-förmedlad matallergi. Diagnostik av allergi mot växtbaserade livsmedel försvåras av att många i Sverige har en samtidig björkpollenallergi. Riskvärdering av kommande eventuella allergiska reaktioner, information och patientutbildning är av stor betydelse.
Patienter med matallergi behöver stöd för egenvård i form av en personlig vårdplan eftersom det är viktigt att veta hur en allergisk reaktion på det allergiframkallande livsmedlet ska behandlas. Remiss för rådgivning av dietist utfärdas för att patienten ska få ett adekvat energi- och näringsintag när vissa livsmedel behöver undvikas. Det är viktigt att inte utesluta livsmedel för säkerhets skull.
Livsmedel som orsakar matallergi varierar med åldern; mjölk från däggdjur (i vårdförloppet kallat mjölk) och fågelägg (i vårdförloppet kallat ägg) är vanligast hos späd- och förskolebarn, jordnötter och nötter hos skolbarn, medan jordnötter, nötter, fisk, skaldjur och kött från däggdjur är vanligast hos vuxna.
Adrenalin är ett livräddande läkemedel och förskrivs i form av adrenalinpennor till patienter med tidigare anafylaxi efter genomgången patient- och närståendeutbildning där instruktioner givits om när och hur adrenalinpennan ges.
I vårdförloppet tas samsjuklighet upp och vikten av att eventuell astma behandlas optimalt då en underbehandlad astma är en riskfaktor för att en allergisk reaktion mot livsmedel kan bli svår (19) .
Vårdförloppet avslutas om IgE-förmedlad matallergi inte kan påvisas, om tolerans har uppnåtts och livsmedlet är återintroducerat eller när patienten har bestående IgE-förmedlad välkontrollerad matallergi och heltäckande patientutbildning har genomförts.
Generellt om personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp
Om vårdförlopp
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp syftar till att uppnå ökad jämlikhet, effektivitet och kvalitet i hälso- och sjukvården samt att skapa en mer välorganiserad och helhetsorienterad process för patienten.
Vårdförloppen utgår från tillförlitliga och aktuella kunskapsstöd och tas gemensamt fram av olika professioner inom regionernas nationella system för kunskapsstyrning.
I vårdförloppet beskrivs kortfattat vad som ska göras, i vilken ordning och när. Det beskriver en personcentrerad och sammanhållen vårdprocess som omfattar en hel eller en del av en vårdkedja. Åtgärderna kan individanpassas och inkluderar hur individens hälsa kan främjas.
Vårdförloppen avser minska oönskad variation och extra fokus riktas till det som inte fungerar i nuläget ur ett patientperspektiv. Det personcentrerade förhållnings- och arbetssättet konkretiseras genom patientkontrakt som tillämpas i vårdförloppen.
Den primära målgruppen för kunskapsstödet är hälso- och sjukvårdspersonal som ska få stöd i samband med vårdmötet. Avsnitten som rör utmaningar, mål och uppföljning av vårdförloppet är främst avsedda att användas tillsammans med beskrivningen av vårdförloppet vid införande, verksamhetsutveckling och uppföljning. De riktar sig därmed till en bredare målgrupp.
Om personcentrering
Ett personcentrerat förhållnings- och arbetssätt konkretiseras genom patientkontrakt, som är en gemensam överenskommelse mellan vården och patienten om fortsatt vård och behandling.
Patientkontraktet utgår från patientens och närståendes behov, resurser och erfarenheter av hälso- och sjukvård och innebär att en eller flera fasta vårdkontakter utses samt att det framgår vad vården tar ansvar för och vad patienten kan göra själv.
Patientkontrakt kan göras vid flera tillfällen, relaterat till patientens hälsotillstånd.
Mer information finns på SKR:s webbsida om patientkontrakt.
Om kvalitetsuppföljning
Vårdförloppen innehåller indikatorer för att följa upp i vilken grad patienten har fått vård enligt vårdförloppet. Befintliga källor används i den mån det går, men målsättningen är att strukturerad vårdinformation ska utgöra grunden för kvalitetsuppföljningen. Kvalitetsuppföljningen ska så stor utsträckning som möjligt baseras på information som är relevant för vården av patienten.
Vårdförloppets mål och åtgärder följs upp genom resultat- och processmått, vilket skapar förutsättningar för ett kontinuerligt förbättringsarbete.
För detaljerad information om hur indikatorerna beräknas, hänvisas till webbplatsen Kvalitetsindikatorkatalog där kompletta specifikationer publiceras i takt med att de är genomarbetade. Där beskrivs och motiveras också de valda indikatorerna.
Indikatorerna redovisas på Vården i siffror vartefter data finns tillgängligt. Data redovisas könsuppdelat och totalt, och för både region- och enhetsnivå när det är möjligt och relevant.
Relaterad information
Det finns inga nationella riktlinjer, kunskapsstöd på Nationellt Kliniskt Kunskapsstöd (NKK) eller något vårdprogram för IgE-förmedlad matallergi. Däremot finns det riktlinjer från Svenska Barnläkarföreningen, delföreningen för allergi- och lungmedicin och en riktlinje för matallergi hos barn på NKK.
Kompletterande underlag
Konsekvensbeskrivning
Arbetsgruppens medlemmar
Bilaga
(1) Warren CM, Jiang J, Gupta RS. Epidemiology and Burden of Food Allergy. Current allergy and asthma reports. 2020;20(2):6
(2) Poncet P, Sénéchal H, Charpin D. Update on pollen-food allergy syndrome. Expert review of clinical immunology. 2020;16(6):561-78
(3) Patelis A, Gunnbjörnsdottir M, Borres MP, Burney P, Gislason T, Torén K, et al. Natural history of perceived food hypersensitivity and IgE sensitisation to food allergens in a cohort of adults. PloS one. 2014;9(1):e85333
(4) Turnbull JL, Adams HN, Gorard DA. Review article: the diagnosis and management of food allergy and food intolerances. Alimentary pharmacology & therapeutics. 2015;41(1):3-25
(5) Tedner SG, Asarnoj A, Thulin H, Westman M, Konradsen JR, Nilsson C. Food allergy and hypersensitivity reactions in children and adults-A review. Journal of internal medicine. 2022;291(3):283-302
(6) Cummings AJ, Knibb RC, King RM, Lucas JS. The psychosocial impact of food allergy and food hypersensitivity in children, adolescents and their families: a review. Allergy. 2010;65(8):933-45
(7) Golding MA, Batac ALR, Gunnarsson NV, Ahlstedt S, Middelveld R, Protudjer JLP. The burden of food allergy on children and teens: A systematic review. Pediatric allergy and immunology : official publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology. 2022;33(3):e13743
(8) Jonsson M, Ekström S, Protudjer JLP, Bergström A, Kull I. Living with Food Hypersensitivity as an Adolescent Impairs Health Related Quality of Life Irrespective of Disease Severity: Results from a Population-Based Birth Cohort. Nutrients. 2021;13(7)
(9) EFSA Panel on Dietetic Products N, Allergies. Scientific Opinion on the evaluation of allergenic foods and food ingredients for labelling purposes. 2014;12(11):3894 FAO/WHO. Risk Assessment of Food Allergens. Part 1 – Review and validation of CodexAlimentarius priority allergen list through risk assessment. Rome; 2022
(10) Livsmedelsverket. Allergi och korsallergi mot nötter, frön, baljväxter, frukter och grönsaker. Uppsala Sweden; 2021 Livsmedelsverket. Undeclared allergens in food - risk assessment guide. Uppsala; 2022
(11) Nilsson C, Berthold M, Mascialino B, Orme ME, Sjölander S, Hamilton RG. Accuracy of component-resolved diagnostics in peanut allergy: Systematic literature review and meta-analysis. Pediatric allergy and immunology : official publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology. 2020;31(3):303-14
(12) Komata T, Söderström L, Borres MP, Tachimoto H, Ebisawa M. The predictive relationship of food-specific serum IgE concentrations to challenge outcomes for egg and milk varies by patient age. The Journal of allergy and clinical immunology. 2007;119(5):1272-4
(13) Nilsson C, Berthold M, Mascialino B, Orme M, Sjölander S, Hamilton R. Allergen components in diagnosing childhood hazelnut allergy: Systematic literature review and meta-analysis. Pediatric Personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp Matallergi, IgE-förmedlad 2023-03-23 26 allergy and immunology : official publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology. 2020;31(2):186-96 Brettig T, Dang T, McWilliam V, Peters RL, Koplin JJ, Perrett KP. The Accuracy of Diagnostic Testing in Determining Tree Nut Allergy: A Systematic Review. The journal of allergy and clinical immunology In practice. 2021;9(5):2028-49.e2
(14) Savvatianos S, Konstantinopoulos AP, Borgå Å, Stavroulakis G, Lidholm J, Borres MP, et al. Sensitization to cashew nut 2S albumin, Ana o 3, is highly predictive of cashew and pistachio allergy in Greek children. The Journal of allergy and clinical immunology. 2015;136(1):192-4
(15) Livsmedelsverket. Undeclared allergens in food - risk assessment guide. Uppsala; 2022
(16) Lam HY, van Hoffen E, Michelsen A, Guikers K, van der Tas CH, Bruijnzeel-Koomen CA, et al. Cow's milk allergy in adults is rare but severe: both casein and whey proteins are involved. Clinical and experimental allergy : journal of the British Society for Allergy and Clinical Immunology. 2008;38(6):995-1002
(17) Sampson HA. Utility of food-specific IgE concentrations in predicting symptomatic food allergy. The Journal of allergy and clinical immunology. 2001;107(5):891-6
(18) Turner PJ, Baumert JL, Beyer K, Boyle RJ, Chan CH, Clark AT, et al. Can we identify patients at risk of life-threatening allergic reactions to food? Allergy. 2016;71(9):1241-55
(19) Turner PJ, Arasi S, Ballmer-Weber B, Baseggio Conrado A, Deschildre A, Gerdts J, et al. Risk factors for severe reactions in food allergy: rapid evidence review with meta-analysis. Allergy. 2022
(20) Muraro A, de Silva D, Halken S, Worm M, Khaleva E, Arasi S, et al. Managing food allergy: GA2LEN guideline 2022. World Allergy Organization Journal. 2022;15(9)
(21) Savage J, Sicherer S, Wood R. The Natural History of Food Allergy. The journal of allergy and clinical immunology In practice. 2016;4(2):196-203; quiz 4
(22) Jung M, Jeong HI, Kyung Y, Kim SK, Lee JS, Choi M, et al. Natural Course and Prognostic Factors of Immediate-Type Peanut Allergy in Children. International archives of allergy and immunology. 2021;182(11):1072-6
(23) Durban R, Groetch M, Meyer R, Coleman Collins S, Elverson W, Friebert A, et al. Dietary Management of Food Allergy. Immunology and allergy clinics of North America. 2021;41(2):233-70
(24) GINA. GINA Report, Global Strategy for Asthma Management and Prevention. 2022
(25) Palosuo K, Kukkonen AK, Pelkonen AS, Mäkelä MJ. Gal d 1-specific IgE predicts allergy to heated egg in Finnish children. Pediatric allergy and immunology : official publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology. 2018;29(6):637-43
(26) Gau J, Wang J. Rate of food introduction after a negative oral food challenge in the pediatric population. The journal of allergy and clinical immunology In practice. 2017;5(2):475-6