Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL)
Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL)
Omfattning av kunskapsstödet
Vårdförloppet inleds vid misstanke om KOL eller vid en tidigare verifierad KOL och varar vanligtvis livet ut.
En fullständig beskrivning av kriterier för omfattningen finns under rubriken Ingång och utgång.
Vårdnivå och samverkan
Majoriteten av patienterna identifieras och behandlas inom primärvården, men de med komplicerad sjukdom remitteras vanligen till den specialiserade vården. Patienter med KOL behandlas även inom den kommunala hälso- och sjukvården. Patienterna har ofta behov av flera olika typer av åtgärder och insatser samtidigt.
För att säkra en god vård oavsett vårdnivå bör hälso- och sjukvården erbjuda interprofessionell samverkan med kompetenser som läkare, sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut, dietist och kurator/psykolog utifrån sjukdomens svårighetsgrad och patientens behov. (1) (2) (3)
Ett strukturerat sätt att organisera vården för patienter med KOL är genom så kallade astma-, allergi- och KOL-mottagningar inom primärvården. (2) En liknande struktur kan också användas inom den specialiserade vården.
Relaterade kunskapsstöd
Om hälsotillståndet
Definition
Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en inflammatorisk lungsjukdom som i Sverige framför allt orsakas av mångårig tobaksrökning, även om diagnosen kan förekomma utan denna exponering. Förutom påverkan på lungor och luftvägar är förändringar utanför lungorna vanliga, där systemisk inflammation kan vara en bakomliggande orsak.
Förekomst
Prevalensen av KOL uppskattas till 7–10% av befolkningen över 40 år, vilket innebär att cirka 500 000 invånare i Sverige har sjukdomen. Av dessa är endast en tredjedel diagnostiserade. Underdiagnostiken är betydande och KOL är i särklass en av de stora folksjukdomarna. (4) (5) (6)
Riskfaktorer
Mångårig tobaksrökning är den vanligaste orsaken till KOL i Sverige men sjukdomen kan förekomma även utan denna exponering. Globalt är exponering vid förbränning av biobränslen i samband med matlagning och uppvärmning av bostäder en betydelsefull riskfaktor, särskilt för kvinnor och barn. Detta bör beaktas i mötet med personer där sådan exponering kan ha förekommit. Det finns också personer som har utsatts för luftföroreningar under långa perioder i arbetslivet.
Ytterligare individrelaterade riskfaktorer för KOL inkluderar genetiska faktorer, där den mest välstuderade är alfa-1-antitrypsinbrist, samt påverkan av lungutvecklingen tidigt i livet, däribland låg födelsevikt och frekventa luftvägsinfektioner.
Samsjuklighet
Muskelpåverkan, hjärt- och kärlsjukdomar, kognitiv dysfunktion, metabolt syndrom, osteoporos, under- eller övervikt samt ångest och depression är vanligare bland personer med KOL än hos övrig befolkning, vilket kräver adekvat uppföljning och behandling (7) . Låg fysisk aktivitet och nutritionsproblem förekommer ofta.
Sjukdomsförlopp
Tidig diagnostik av KOL är viktig för att möjliggöra åtgärder som kan förhindra försämring. Korrekt genomförd och tolkad dynamisk spirometri efter bronkdilatation är nödvändig för att minska under- och feldiagnostik.
Tidigt insatta åtgärder, där rökstopp är den viktigaste, medför betydande vinster gällande behandlingseffekter, sjukdomsutveckling och samsjuklighet. KOL kan också medföra exacerbationer, som accelererar sjukdomsförloppet. Flera exacerbationer under loppet av ett år innebär en stor risk för kraftig försämring och tidigare död, särskilt om patienten har behövt inneliggande sjukhusvård. (4) (5)(6)
Sjukdomen är progressiv och kan utvecklas från lindrig till mycket svår.
Prognosen kan variera och vara svår att förutse, därför behöver samtal om vårdens innehåll och patientens önskan föras tidigt i förloppet och upprepas efter hand.
Patienter med svår sjukdom kan bli hjälpta av behandlingsinsatser såsom palliativ vård. (8) (5)(6)
I Sverige dör 2500–3 000 personer per år till följd av KOL. Alla dessa kan förmodas ha palliativa vårdbehov under en kortare eller längre period. Sjukdomsförloppet kan skilja sig mycket åt för olika patienter med KOL.
Egenvård har en central roll och bidrar till att minska symtom, förhindra försämring av sjukdomstillståndet och öka patientens aktiva deltagande i uppföljning, behandling och rehabilitering. (9)
Ingång och utgång
Ingång i vårdförloppet
Ingång i vårdförloppet ska ske vid misstanke om KOL eller vid en tidigare verifierad KOL.
Misstanke föreligger om samtliga följande kriterier är uppfyllda:
- Patienten har luftvägs- eller andningsbesvär som rapporterats eller som framkommer vid riktade frågor.
- Patienten är över 40 år.
- Patienten röker eller har tidigare rökt minst tio paketår.
Ingång i vårdförloppet ska inte ske om patienten har gjort en dynamisk spirometri det senaste året som visat FEV1/FVC ≥ 0,70.
Observera att kriterierna utesluter personer som är yngre än 40 år och som aldrig rökt eller rökt mindre än tio paketår, även om KOL kan förekomma bland dessa personer. I Sverige är rökning och stigande ålder fortfarande de vanligaste riskfaktorerna för att utveckla KOL.
Underdiagnostiken av denna sjukdom är uttalad. För att möjliggöra implementeringsarbetet av vårdförloppet valdes de aktuella kriterierna, som riktar sig till de vanligaste riskfaktorerna för KOL. Vid uppföljning av vårdförloppet kan det bli aktuellt med bredare ingångskriterier beroende på graden av underdiagnostik.
Tidigare verifierad KOL förutsätter att samtliga följande kriterier är uppfyllda:
- anamnes som är förenlig med diagnosen KOL
- genomgången dynamisk spirometri som visat FEV1/FVC < 0,70 efter bronkdilatation.
Utgång ur vårdförloppet
Utgång ur vårdförloppet kan ske på något av följande sätt:
- FEV1/FEV6-mätningen är ≥ 0,73 och FEV1 är ≥ 80% av förväntat värde.
- Dynamisk spirometri visar FEV1/FVC ≥ 0,70.
- KOL har uteslutits vid anamnes och sammantagen klinisk bedömning.
- Vid lungtransplantation.
- Palliativ vård i livets slutskede har initierats.
Flödesschema och åtgärder
Introduktion
De två flödesschemana är grafiska översikter av de åtgärder som ingår i vårdförloppet. Beskrivning i text finns i åtgärdsbeskrivningen.
Flödesschema för åtgärder vid utredning och initiala insatser
Flödesschemat presenterar åtgärder som påbörjas vid misstanke om KOL och fokuserar på utredning samt de initiala behandlingsinsatserna.
Flödesschema för åtgärder vid regelbunden uppföljning och utökade insatser
Flödesschemat berör patienter med verifierad KOL antingen efter utredning enligt ovan eller i samband med annan tidigare utredning utanför vårdförloppet.
Vårdförloppets åtgärder
Här beskrivs de åtgärder som ingår i vårdförloppet.
Vårdförloppets åtgärder utgår från nationella och internationella vård- och behandlingsriktlinjer för KOL (5) (6) (4)som förutsätter interprofessionell samverkan och sjukvårdspersonal med god kunskap inom detta ämnesområde.
Åtgärderna som sker i primärvården underlättas om det finns en strukturerad astma-, allergi- och KOL-mottagning inom samma verksamhet eller genom etablerat samarbete mellan flera enheter. Kriterier för en sådan mottagning och exempel på arbetsuppgifter för olika inblandade professioner finns beskrivna i Bilaga C.
Patientmedverkan och kommunikation
Personcentrering och patientkontrakt
Personcentrering är beaktat i ovan beskrivna åtgärder. Utöver detta är nedanstående viktigt att lyfta fram.
Personcentrering förstärks genom aktiv och kontinuerlig dialog mellan patienten, och eventuellt dess närstående, och vårdgivaren.
De överenskomna åtgärderna, inklusive de som patienten själv ska utföra, lyfts fram och dokumenteras i en personcentrerad skriftlig behandlingsplan. Denna plan utformas interprofessionellt tillsammans med patienten och överensstämmer med intentionen i patientkontraktet.
I behandlingsplanen ingår åtgärder, men även strategier för att tidigt upptäcka en akut försämring av KOL samt vägledning om när och till vilken vårdnivå patienten kan vända sig vid en sådan försämring.
Medverkan i utredning och behandling
Patientutbildning erbjuds både på individ- och gruppnivå med syfte att öka patientens förståelse för KOL, att klargöra betydelsen av de olika terapeutiska åtgärderna och att lyfta den centrala rollen av egenvård för sjukdomens prognos. På detta sätt ökas patientens kunskap och motivation att medverka i sin behandling och genomföra de överenskomna åtgärderna som beskrivs i behandlingsplanen.
Stöd och information för patient och närstående
Utmaningar och mål
Patientens utmaningar
Utifrån patienters och närståendes erfarenheter har följande övergripande utmaningar identifierats:
- Rädsla, skam och okunskap leder till försenad kontakt med vården.
- Ojämlik tillgång till utredning och behandling.
- Patientens behov av samordning blir inte tillgodosett.
- För få patienter erhåller patientutbildning och rehabilitering på ett strukturerat sätt.
- Patienter får inte alltid det stöd i hemmet som de behöver.
Nulägesbeskrivning av patienters erfarenheter
Bilden nedan är en grafisk presentation av i nuläget vanligt förekommande erfarenheter av hälso- och sjukvården hos personer med KOL.
- I kolumn 1 beskrivs identifierade positiva och negativa patientupplevelser.
- I kolumn 2 anges för patienten vanligt förekommande aktiviteter och åtgärder.
- I kolumn 3 beskrivs vårdens vanligt förekommande aktiviteter och åtgärder.
- I kolumn 4 beskrivs huvudsakliga utmaningar som patienterna möter. Vårdförloppet är utformat för att adressera dessa utmaningar som även avspeglas i vårdförloppets mål och indikatorer.
Vårdförloppets mål
Övergripande mål för vårdförloppet är att
- minska den omfattande under- och feldiagnostiken av KOL
- fler patienter med KOL ska få sin sjukdoms svårighetsgrad, och därmed risken för allvarligt sjukdomsförlopp, bedömd
- fler patienter med KOL ska erbjudas regelbunden uppföljning i enlighet med nationella och internationella vård- och behandlingsriktlinjer
- fler patienter med KOL ska erbjudas tillgång till personcentrerade insatser för att stärka förmågan till egenvård, bromsa sjukdomsförloppet, förhindra exacerbationer, förbättra prognos och livskvalitet samt lindra i livets slutskede
- öka patienternas delaktighet i vård och behandling.
Kvalitetsuppföljning
Indikatorer för uppföljning
Indikatorerna nedan visar vilka indikatorer som avses följas i vårdförloppet. I bilagan längre ner finns mer information om uppföljning av detta vårdförlopp och dess indikatorer.
Läs mer om uppföljning av vårdförlopp under rubriken "Generellt om personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp".
Resultatmått
- Antal patienter med KOL-diagnos som har haft en vårdkontakt, per 1 000 invånare
- Andel patienter med medelsvår eller svår KOL-exacerbation de senaste 12 månaderna
Processmått
- Andel patienter med KOL-diagnos som röker och som har fått erbjudande om rökavvänjning (Socialstyrelsen indikator 4.4, prioritet 1, målnivå ≥ 95%)
- Andel patienter som vid diagnostisering av KOL har genomgått mätning av FEV1/FVC efter bronkdilatation (Socialstyrelsen indikator 4.1, prioritet 1, målnivå ≥ 95%)
- Andel patienter med KOL-diagnos som har fått bedömning av hälsostatus med COPD Assessment Test (CAT) (Socialstyrelsen, indikator 4.2, prioritet 2, målnivå ≥ 95%)
- Andel patienter med KOL-diagnos som har genomgått strukturerad patientutbildning. Utbildningen bör innefatta kunskap om sjukdomen och information om läkemedelsbehandling inklusive inhalationsteknik, egenvård samt riskfaktorer, antingen individuellt i samband med besök eller i grupp (Socialstyrelsen indikatorer 4.10, prioritet 3, målnivå ≥ 80%)
- Andel patienter med KOL-diagnos som har fått mätning av fysisk kapacitet med sex minuters gångtest (Socialstyrelsen indikatorer 4.13, prioritet 2)
- Andel patienter med KOL-diagnos som fått konditions- och styrketräning (Socialstyrelsen, indikator 4.14, prioritet 3)
- Andel patienter med KOL-diagnos och BMI <22 som har haft vårdkontakt med dietist (Socialstyrelsen indikatorer 4.15, prioritet 3)
- Andel patienter med KOL-diagnos och hög symtombörda (>20 poäng i CAT) som har haft vårdkontakt med arbetsterapeut (Socialstyrelsen indikator 4.16, prioritet 3)
- Andel av patienter med KOL-diagnos som har skriftlig behandlingsplan (Socialstyrelsen, indikator 4.11, prioritet 3)
- Andel patienter med akut KOL-exacerbation som har fått återbesök inom sex veckor (Socialstyrelsen, indikator 4.17, prioritet 2)
Sammanfattning av vårdförloppet
Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en av våra största folksjukdomar. I Sverige beräknas cirka 500 000 personer ha sjukdomen, som innebär ett stort lidande och höga kostnader för både individ och samhälle.
KOL är en underdiagnostiserad men även feldiagnostiserad sjukdom. Tidig diagnostik och insatta åtgärder, där rökstopp är den viktigaste, medför betydande vinster vad gäller behandlingseffekter, sjukdomsutveckling och samsjuklighet.
Eftersom KOL är en kronisk sjukdom ställs krav på regelbunden uppföljning, behandling av exacerbationer (försämringsperioder) och samsjuklighet samt identifiering av sjukdomsprogress.
Detta vårdförlopp är en vidareutveckling av den tidigare versionen som publicerades i september 2020 och ersätter därmed denna version.
Vårdförloppet beskriver hur tidig och korrekt diagnos säkerställs samt hur en mer standardiserad och strukturerad utredning, personcentrerad behandling och uppföljning bör ske. Detta innebär ett tydligare krav på exponeringsanamnes hos vuxna patienter som söker vård för luftvägs- eller andningsbesvär.
Vid låg tillgång till dynamisk spirometri kan utredningen initieras med FEV1/FEV6-mätning för att identifiera vilka personer som behöver genomgå dynamisk spirometri för mätning av lungfunktionen. Dynamisk spirometri är en förutsättning för diagnos och för fortsatt korrekt omhändertagande.
Efter diagnostik är symtomskattning tillsammans med exacerbationshistorik väsentligt för vidare utredning, behandling och regelbunden uppföljning.
Vårdförloppet beskriver även ytterligare insatser som kan vara aktuella vid sjukdomens progress exempelvis palliativ vård och syrgasbehandling.
Den personcentrerade skriftliga behandlingsplanen, som utformas interprofessionellt och tillsammans med patienten, är ett viktigt hjälpmedel för att stödja egenvård.
Det övergripande målet med vårdförloppet är att korrekt diagnos ställs tidigt samt att alla patienter med KOL erbjuds en effektiv och god vård i enlighet med nationella och internationella vård- och behandlingsriktlinjer.
För att följa upp vårdförloppet används indikatorer kopplade till bland annat rökanamnes, lungfunktionsundersökning, exacerbationer, patientutbildning och skriftlig behandlingsplan. Kvalitetsuppföljning genomförs via det nationella kvalitetsregistret Luftvägsregistret, Primärvårdskvalitet och Swedevox.
Nationellt system för kunskapsstyrning leder det övergripande arbetet med att utveckla personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp, och detta kunskapsstöd har utvecklats inom ramen för Nationellt programområde (NPO) lung- och allergisjukdomar.
Generellt om personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp
Om vårdförlopp
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp syftar till att uppnå ökad jämlikhet, effektivitet och kvalitet i hälso- och sjukvården samt att skapa en mer välorganiserad och helhetsorienterad process för patienten.
Vårdförloppen utgår från tillförlitliga och aktuella kunskapsstöd och tas gemensamt fram av olika professioner inom regionernas nationella system för kunskapsstyrning.
I vårdförloppet beskrivs kortfattat vad som ska göras, i vilken ordning och när. Det beskriver en personcentrerad och sammanhållen vårdprocess som omfattar en hel eller en del av en vårdkedja. Åtgärderna kan individanpassas och inkluderar hur individens hälsa kan främjas.
Vårdförloppen avser minska oönskad variation och extra fokus riktas till det som inte fungerar i nuläget ur ett patientperspektiv. Det personcentrerade förhållnings- och arbetssättet konkretiseras genom patientkontrakt som tillämpas i vårdförloppen.
Den primära målgruppen för kunskapsstödet är hälso- och sjukvårdspersonal som ska få stöd i samband med vårdmötet. Avsnitten som rör utmaningar, mål och uppföljning av vårdförloppet är främst avsedda att användas tillsammans med beskrivningen av vårdförloppet vid införande, verksamhetsutveckling och uppföljning. De riktar sig därmed till en bredare målgrupp.
Om personcentrering
Ett personcentrerat förhållnings- och arbetssätt konkretiseras genom patientkontrakt, som är en gemensam överenskommelse mellan vården och patienten om fortsatt vård och behandling.
Patientkontraktet utgår från patienters och närståendes behov, resurser och erfarenheter av hälso- och sjukvård och innebär att en eller flera fasta vårdkontakter utses samt att det framgår vad vården tar ansvar för och vad patienten kan göra själv.
Patientkontrakt kan göras vid flera tillfällen, relaterat till patientens hälsotillstånd.
Mer information finns på SKR:s webbsida om patientkontrakt.
Om kvalitetsuppföljning
Vårdförloppet innehåller indikatorer för att följa upp i vilken grad patienten har fått vård enligt vårdförloppet. Befintliga källor används i den mån det går, men målsättningen är att strukturerad vårdinformation ska utgöra grunden för kvalitetsuppföljningen. Kvalitetsuppföljningen ska så stor utsträckning som möjligt baseras på information som är relevant för vården av patienten.
Vårdförloppets mål och åtgärder följs upp genom resultat- och processmått, vilket skapar förutsättningar för ett kontinuerligt förbättringsarbete.
För detaljerad information om hur indikatorerna beräknas, hänvisas till webbplatsen Kvalitetsindikatorkatalog där kompletta specifikationer publiceras i takt med att de är genomarbetade. Där beskrivs och motiveras också de valda indikatorerna.
Indikatorerna redovisas på Vården i siffror vartefter data finns tillgängligt. Data redovisas könsuppdelat och totalt, och för både region- och enhetsnivå när det är möjligt och relevant.
Relaterad information
Kompletterande underlag
Konsekvensbeskrivning
Arbetsgruppens medlemmar
Bilagor
(1) Zakrisson A-B, Jagorstrand B, Kull I. Beräkning av tid för astma/KOL-mottagningar i primärvård. Utifrån Socialstyrelsens riktlinjer från 2015 – Hur har det gått till? Lung & Allergiforum. 2018;4:27-30.
(2) Kull I, Ställberg B. Nya kriterier för astma/KOL-mottagningar i primärvården. Patientutbildning, rökslutarstöd och fysisk aktivitet är prioriterat – även fysioterapeut bör inkluderas i teamet. Läkartidningen. 2018:115.
(3) Escuder Miquel L, Emtner M, Stallberg B, Zakrisson A. Interprofessionell samverkan for astma-KOL. Allmänmedicin. Tidskrift for svensk förening for allmänmedicin. 2018;39(1):38.
(4) Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL. Indikatorer. Bilaga. 2020. [Hämtad 230320].
(5) Läkemedelsverket. Behandlingsrekommendation: Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). 2023 [Hämtad 230328].
(6) Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD). Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of chronic obstructive pulmonary disease. 2023 Report [Hämtad 230320].
(7) Vanfleteren LEGW, Spruit MA, Wouters EFM, Franssen FME. Management of chronic obstructive pulmonary disease beyond the lungs. The Lancet Respiratory Medicine. 2016;4(11):911-9
(8) Regionala Cancercentrum i samverkan. Nationellt Vårdprogram Palliativ Vård 2021, kapitel 16.1.
(9) Schrijver J, Lenferink A, Brusse-Keizer M, Zwerink M, van der Valk PD, van der Palen J, Effing TW. Self-management interventions for people with chronic obstructive pulmonary disease. Cochrane Database Syst Rev. 2022 Jan 10;1(1):CD002990. doi: 10.1002/14651858.CD002990.pub4. PMID: 35001366; PMCID: PMC8743569.
(10) Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Socialstyrelsen, 2018.
(11) McDonald MN, Wouters EFM, Rutten E, Casaburi R, Rennard SI, Lomas DA, Bamman M, Celli B, Agusti A, Tal-Singer R, Hersh CP, Dransfield M, Silverman EK. It's more than low BMI: prevalence of cachexia and associated mortality in COPD. Respir Res. 2019 May 22;20(1):100. doi: 10.1186/s12931-019-1073-3. PMID: 31118043; PMCID: PMC6532157.
(12) Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Stöd för styrning och ledning. 2018 [Hämtad 230320].
(13) Socialstyrelsen. Ändrade regel vid egenvård - Meddelandeblad. [Hämtad 230320].
(14) Folkhälsomyndigheten. Rekommendationer om prioritetsordning för vaccination mot covid-19. [Hämtad 230320]
(15) Nationellt kliniskt kunskapsstöd: KOL-exacerbation (nationelltklinisktkunskapsstod.se). [Hämtad 230320]
(16) Machado A, Matos Silva P, Afreixo V, Caneiras C, Burtin C, Marques A. Design of pulmonary rehabilitation programmes during acute exacerbations of COPD: a systematic review and network meta-analysis. Eur Respir Rev. 2020 Nov 18;29(158):200039. doi: 10.1183/16000617.0039-2020. Erratum in: Eur Respir Rev. 2021 Feb 9;30(159): PMID: 33208486
(17) Swedevox. Riktlinjer för hemventilatorbehandling 2019.
(18) Kon SS, Canavan JL, Jones SE, Nolan CM, Clark AL, Dickson MJ, Haselden BM, Polkey MI, Man WD. Minimum clinically important difference for the COPD Assessment Test: a prospective analysis. Lancet Respir Med. 2014 Mar;2(3):195-203. doi: 10.1016/S2213-2600(14)70001-3. Epub 2014 Feb 4. PMID: 24621681.
(19) Socialstyrelsen. Palliativ vård - förtydligande och konkretisering av begrepp, Artikelnummer 2018-8-6. [Hämtad 220320].
(20) Regionala Cancercentrum i samverkan. Nationellt Vårdprogram Palliativ Vård 2021, kapitel 15.3. [Hämtad 230320].
(21) Swedevox. Riktlinjer LTOT i hemmet, 2021.