Stroke och TIA – tidiga insatser och vård
Stroke och TIA – tidiga insatser och vård
Omfattning av kunskapsstödet
Vårdförloppet omfattar utredande och behandlande åtgärder. Det inleds vid misstanke om stroke inklusive subarachnoidalblödning eller TIA och avslutas inför utskrivning av patient från strokeenhet eller vid överflyttning av patient till annan specialiserad vård.
En fullständig beskrivning av kriterier för omfattningen finns under rubriken Ingång och utgång.
Vårdnivå och samverkan
En första kontakt med vården kan ske via 1177, larmcentral (112), primärvård eller akutmottagning. Kontakt kan också tas från ambulans, slutenvårdsenhet eller kommunal vård och omsorg. Den centrala delen av vårdförloppet sker inom strokeenhetsvården. För multisjuka personer med stort omvårdnadsbehov bör läkarbeslut fattas om annan vårdform är aktuell vid eventuellt strokeinsjuknande.
Patienter som förs över till neurokirurgisk avdelning eller till neurointensivvård under neurokirurgiskt ansvar för högspecialiserad behandling (intracerebrala blödningar med behov av neurokirurgisk intervention och subarachnoidalblödning - SAB utgår ur vårdförloppet, liksom patienter som överförs till kärlkirurgisk enhet för karotiskirurgi. Dessa patienter kan efter behandling vid behov återföras till vårdförloppet för fortsatt vård och rehabilitering vid strokeenhet. Se avsnittet Ingång och Utgång för fler anledningar till utgång ur vårdförlopp.
Avgränsning för vårdförloppet
Vårdförlopp Stroke och TIA -tidiga insatser och vård, omfattar de första dygnen efter insjuknandet.
I vårdförloppet Stroke och TIA - fortsatt vård och rehabilitering, beskrivs utskrivningsprocessen, fortsatt rehabilitering i sluten och öppen vård samt strukturerad uppföljning med insatser i specialiserad vård, primärvård i regionen samt kommunal vård och omsorg.
Relaterade kunskapsstöd
Nationellt kliniskt kunskapsstöd:
Stroke och TIA - fortsatt vård och rehabilitering, personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp
Stroke och TIA, akut, kliniskt kunskapsstöd
Stroke och TIA, uppföljning, kliniskt kunskapsstöd
Bedömning av munhälsa efter stroke samt för regionernas tandvårdsstöd, vårdriktlinje
Bedömning och handläggning av dysfagi efter stroke, vårdriktlinje
Handläggning av kryptogen stroke – slutning av PFO, vårdriktlinje
Handläggning av reperfusionsbehandling vid ischemisk stroke, vårdriktlinje
Ny rehabiliteringsbedömning efter stroke, vårdriktlinje
Tidig understödd utskrivning från sjukhus med rehabilitering i hemmet efter stroke, vårdriktlinje
Uppföljning efter stroke och TIA – Post-stroke-checklistan, vårdriktlinje
Om hälsotillståndet
Definition
Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som påverkar hjärnas kärl och ger upphov till akuta neurologiska symtom. Akuta neurologiska symtom eller bortfall kan vara
- halvsidig förlamning eller halvsidigt känselbortfall
- tal- och/eller språkpåverkan
- synfältsbortfall
- ögonmotorikrubbning
- förvirring
- yrsel och/eller koordinationsstörning
- mycket snabbt insättande svår huvudvärk.
Symtomen ska kvarstå minst 24 timmar eller leda till döden, och inte ha någon annan uppenbar orsak än kärlsjukdom, för att definieras som stroke. Om symtomen beror på ischemi och varar kortare tid än 24 timmar definieras tillståndet som en transitorisk ischemisk attack (TIA) (1) .
Förekomst
Incidens
Årligen insjuknar cirka 25 000 personer i stroke och 10 000 i TIA (1) . Antalet strokefall har minskat under senare år. Strokeincidensen ökar dock med stigande ålder och fyra av fem patienter som insjuknar är över 65 år. Dock är patienter som genomgått SAB vanligen yngre och drygt hälften är i arbetsför ålder. Stroke kan förekomma i alla åldrar, även hos barn (2) (3) .
Prevalens
Prevalensen, det vill säga antal personer som lever och har haft en stroke tidigare i livet, uppskattades 2015 till cirka 200 000 personer, det vill säga 1 942 per 100 000 personer (4) .
Orsaker
I Sverige orsakas stroke i 85 procent av fallen av en blodpropp (akut ischemisk stroke). I cirka tio procent av fallen orsakas den av en blödning inne i hjärnvävnaden (intracerebral blödning), medan cirka fem procent beror av en spontan blödning mellan hjärnhinnorna (subaraknoidalblödning; SAB) (3) .
Sjukdomsförlopp
Var femte person som får stroke avlider inom tre månader (3) . De som överlever får ofta någon form av kvarstående motoriska eller kognitiva funktionsnedsättningar. Problem med sensorik, balans, kommunikation, tal och språk är också vanliga. Stroke är den tredje vanligaste orsaken till funktionsnedsättningar (2) .
Hur patienter tar kontakt med vården
Ungefär tre av fyra patienter med stroke kommer till akutsjukhus med ambulans och första vårdkontakt är oftast via 112 men också via 1177 (3). En mindre andel strokepatienter söker direkt på akutmottagning, alternativt tar de kontakt med primärvård eller närakut först och hänvisas då akut vidare till akutmottagning. Akut behandling av stroke sker primärt inom akutsjukvården.
Ingång och utgång
Ingång i vårdförloppet
Ingång i vårdförloppet sker vid misstanke om akut stroke, inklusive SAB, och TIA, hos patienter som är över 16 eller 18 år (varierar regionalt) med plötsligt påkomna akuta neurologiska symtom eller bortfall
- där första kontakt tas via 1177, larmcentral (112), primärvård eller akutmottagning
- som efter intervention på neurokirurgisk enhet förs över till strokeenhet
- som efter intervention på kärlkirurgisk enhet förs över till strokeenhet.
Diagnoskoder som kan vara aktuella i vårdförloppet
Diagnoskoder från Riksstrokes diagnoslathund (5) :
- Cerebral infarkt, ICD-kod I63
- Intracerebral blödning, ICD-kod I61
- Transitorisk ischemisk attack (TIA), ICD-kod G45 (inte G45.4)
- Subaraknoidalblödning (SAB), ICD-kod I60
Vissa patienter som inkommer med misstänkt stroke eller TIA har annan, icke-neurovaskulär, orsak till sina symtom, som till exempel hypoglykemi, intoxikation, andra metabola/endokrina rubbningar, migrän, epilepsi, andra kramper, perifer pares eller psykiatriska tillstånd.
Exempel på tillstånd som kan förväxlas med stroke och TIA och som därmed inte ingår i vårdförloppet
- Traumatisk subaraknoidalblödning, ICD-kod S06.6
- Transitorisk global amnesi, ICD-kod G45.4
- Andra specificerade intrakraniella skador, ICD-kod S06.8 (traumatisk cerebellär blödning, traumatisk intrakraniell blödning UNS)
Utgång ur vårdförloppet
Utmärkande för patienter med SAB, men också en del intracerebrala blödningar, är att de inte vårdas på strokeenhet som första vårdnivå då de behöver akut neurokirurgisk och neurointerventionell behandling. De ska då utan dröjsmål överföras till neurokirurgisk klinik.
Utgång ur påbörjat vårdförlopp kan ske på något av följande sätt:
- om stroke eller TIA diagnos avskrivs
- inför utskrivning från strokeenhet (se film WebbStrokeKompetensUtbildning; Webb-SKU: Vårdkedjan)
- vid beslut om palliativ vård i livets slutskede enligt Nationellt vårdprogram för palliativ vård (6)
- om patienten förs över till neurokirurgisk enhet
- om patienten överförs till kärlkirurgisk enhet
- om patienten under neurokirurgiskt ansvar förs över till intensivvård.
Flödesschema för vårdförloppet
Flödesschemat är en grafisk översikt av de åtgärder som ingår i vårdförloppet. Beskrivning i text finns i åtgärdsbeskrivningen.
Vårdförloppets åtgärder
Åtgärderna utgår från Socialstyrelsens nationella riktlinjer (NR) för vård vid stroke (1) . I första hand refereras till åtgärder som bör erbjudas (prioritet 1–3) respektive kan erbjudas (prioritet 4–7) nivå. För vissa åtgärder saknas referens i NR. För dessa anges referens för visad effekt.
En central del i vårdförloppet är strokeenheten. Det är en slutenvårdsenhet som enbart eller övervägande tar hand om personer som har fått stroke. Även patienter med TIA bör vårdas på strokeenhet. Den goda effekten av strokeenhetsvård är evidensbaserad i studier där medelvårdtiden på enheten är sju dagar eller mer. Huvudsaklig vårdtid inom sluten vård bör därför vara på sådan strokeenhet och har mycket hög prioritet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid stroke (1) . För definition av strokeenhet, se Bilaga A. Strokeenhet samt film Webb-SKU, Vård på strokeenhet.
Åtgärderna syftar till att öka förutsättningarna för optimal återhämtning och att patienten kan leva ett självständigt liv efter behandling, se film Webb-SKU: Prehospitalt och diagnos på sjukhus.
- Vård på strokeenhet som första vårdenhet har prioritet 1 för stroke (gäller ej SAB) i NR .
- Vård på strokeenhet har prioritet 2 för TIA i NR.
- Vård på vårdavdelning som inte uppfyller definition på strokeenhet med eller utan mobilt stroketeam har prioritet “icke-göra” i NR.
- Vården bedrivs av personal med specifik strokekompetens.
- Teaminsatser är centralt på strokeenheten. (Teamarbete: se vårdförlopp Stroke och TIA - fortsatt vård och rehabilitering.)
- Vid ankomst utförs först en screening av patientens funktionsnedsättningar och psykosociala situation av sjuksköterska, undersköterska och läkare (1) .
Filmer Webb-SKU:
Prehospitalt och diagnos på sjukhus
Under rubriken Kompletterande underlag längst ner, finns bilaga A-F med exempel på metoder för hur åtgärden kan genomföras.
Här beskrivs de åtgärder som ingår i vårdförloppet.
Patientmedverkan och kommunikation
Personcentrering och patientkontrakt
Personcentrering är beaktat i ovan beskrivna åtgärder. Utöver detta är nedanstående viktigt att lyfta fram.
Medverkan i utredning och behandling
Akut insjuknande i stroke inklusive SAB, och TIA kräver snabb handläggning av alla aktörer från första kontakt till insättande av akutbehandling. Symtom som tal- och eller språksvårigheter, förvirring, neglekt, medvetandepåverkan, synstörning samt kognitiv nedsättning försvårar information och dialog.
Den snabba handläggningen och symtomen kan ge oro hos patient och närstående som ytterligare påverkar möjligheten till dialog, information och delaktighet. Situationen ställer stora krav på individuell anpassning, lyhördhet och kommunikativ förmåga hos vårdgivarna. Samtalsstödjande kommunikationstekniker bör användas av samtalspartnern (till exempel vårdpersonal eller anhöriga) vid tal-, språk- och kommunikationssvårigheter. Information om hälsotillståndet och kommande åtgärder bör ges fortlöpande under handläggningen.
Efter ankomst till strokeenhet utförs först en screening av patientens funktionsnedsättningar. Dessa följs upp med fördjupade professionsspecifika bedömningar. Bedömningarna utmynnar i, en tillsammans med patienten, överenskommen samlad planering (patientkontraktet) som omfattar planerade fortsatta medicinska utredningar, medicinsk behandling, omvårdnads- och rehabiliteringsinsatser samt beräknad vårdtid.
Patient och vårdgivare utvärderar och reviderar tillsammans patientkontraktet fortlöpande under vårdtiden. Överenskommet patientkontrakt bör finnas tillgänglig skriftligt för patienten. Patienten kan också avböja fortsatta medicinska åtgärder och rehabiliteringsinsatser. För mycket svårt sjuka patienter kan ett brytsamtal, helst tillsammans med närstående, leda till beslut om övergång till palliativ vård.
Att patienten involveras i att utforma sin behandling kan bidra till en säkrare vård och öka följsamheten till behandlingen. Om patienten har kommunikationssvårigheter på grund av till exempel afasi eller kognitiva svårigheter bör samtalsstödjande kommunikationstekniker användas av samtalspartner, för att utgöra ett aktivt samtalsstöd. Exempel på kommunikationstekniker att användas av samtalspartner: ha ögonkontakt, tala i lugnt tempo, ge tid, ställ enkla ja- och nej-frågor, förtydliga budskap genom att skriva nyckelord eller använda bildstöd.
Patientkontrakt, Region Kalmar (Youtube)
Patientkontrakt– Ett gott exempel från Vårdcentral Kvarnsveden Region Dalarna
Personcentrerat arbetssätt, Evidensbaserad medicin Region Stockholm (Vimeo)
Stöd och information för patient och närstående
Utmaningar och mål
Patientens utmaningar
Utifrån patienters och närståendes erfarenheter har följande övergripande utmaningar identifierats:
- otillräcklig kunskap hos allmänheten om symtom vid stroke
- omhändertagandet vid stroke är inte tillräckligt snabbt
- oönskad variation inom strokevården
- risk för bristande kommunikation.
Nulägesbeskrivning av patienters erfarenheter
Bilden nedan är en grafisk presentation av i nuläget vanligt förekommande erfarenheter av hälso- och sjukvården hos personer med stroke och TIA.
- I kolumn 1 beskrivs identifierade positiva och negativa patientupplevelser.
- I kolumn 2 anges för patienten vanligt förekommande aktiviteter och åtgärder.
- I kolumn 3 beskrivs vårdens vanligt förekommande aktiviteter och åtgärder.
- I kolumn 4 beskrivs huvudsakliga utmaningar som patienterna möter. Vårdförloppet är utformat för att adressera dessa utmaningar som även avspeglas i vårdförloppets mål och indikatorer.
Vårdförloppets mål
Det personcentrerade och sammanhållna vårdförloppet syftar till god och jämlik vård vid dessa tillstånd genom praktisk tillämpning av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid stroke (1) . Det övergripande målet för vårdförloppet är att hålla nere tiden till akut behandling, att ge adekvat omhändertagande inom sluten vård och säkerställa goda förutsättningar för verksamheten på enheterna. Det innebär att
- förkorta tiden mellan ankomst till sjukhus och start av reperfusionsbehandling (propplösande medicin och/eller mekanisk propputdragning vid akut ischemisk stroke)
- öka andelen patienter som ges reperfusionsbehandling vid akut ischemisk stroke
- förkorta tiden till akut insatt sekundärprevention vid ischemisk stroke och TIA
- tidigt ge blodtryckssänkande behandling vid intrakraniell blödning
- öka andelen patienter som kommer till strokeenhet som första vårdnivå vid stroke (inte SAB) och TIA
- säkerställa hög kompetensnivå vid behandling med reperfusion och vid vård på strokeenhet
- öka andelen patienter som kommer till neurokirurgisk klinik som första vårdnivå vid SAB
- förkorta tiden till behandling av aneurysm vid SAB
- förkorta tiden till utredning och kärlkirurgisk åtgärd av eventuell karotisstenos
- tidigt i förloppet erbjuda uppgiftsspecifik och målorienterad rehabilitering
- minska konsekvenser av stroke eller TIA.
Kvalitetsuppföljning
Indikatorer för uppföljning
Indikatorerna nedan visar vilka indikatorer som avses följas i vårdförloppet. I bilagan längre ner finns mer information om uppföljning av detta vårdförlopp och dess indikatorer. Läs mer om uppföljning av vårdförlopp under rubriken "Generellt om personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp".
Resultatmått
- Död 3 månader efter stroke
- Död 1 månad efter aneurysmal SAB
- ADL-beroende 3 månader efter stroke/SAB
- Död eller ADL-beroende 3 månader efter stroke
Processmått
- Tid mellan symtomdebut och ankomst till sjukhus vid stroke
- Strokeenhet som första vårdnivå vid TIA
- Strokeenhet, IVA eller neurokirurgisk klinik som första vårdnivå vid stroke
- Neurokirurgisk klinik som första vårdnivå vid SAB
- Reperfusionsbehandling vid akut ischemisk stroke
- Trombolysbehandlade inom 30 min från ankomst till sjukhus (“dörr till nål”)
- Bedömning av sväljförmåga
- Blodtryckssänkande behandling efter TIA
- Blodtryckssänkande behandling efter stroke
- Statinbehandling efter TIA
- Statinbehandling efter ischemisk stroke
- Antikoagulantiabehandling vid förmaksflimmer och TIA
- Antikoagulantiabehandling efter ischemisk stroke och förmaksflimmer
- Karotiskirurgi inom 14 dagar efter stroke eller TIA
- Vid SAB, behandling av aneurysm inom 36 timmar från insjuknande
I bilaga som länkas nedan finns indikatorer för kvalitetsuppföljning med målvärde samt källa för indikatorn angiven.
Bilaga - Uppföljning av vårdförlopp Stroke och TIA - tidiga insatser och vård.pdf
Kvalitetsregister
Nedanstående kvalitetsregister kan vara relevanta att registrera i under någon del av vårdförloppet (se även åtgärdsbeskrivningen) oavsett om de används för uppföljning av vårdförloppets indikatorer eller inte.
Sammanfattning av vårdförloppet
Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som påverkar hjärnas kärl och ger upphov till akuta neurologiska symtom. För att definieras som stroke ska symtomen antingen kvarstå minst 24 timmar eller leda till döden och inte ha någon annan uppenbar orsak än kärlsjukdom. Om symtomen beror på ischemi och varar kortare tid än 24 timmar definieras tillståndet som en transitorisk ischemisk attack (TIA).
Stroke orsakas vanligen av en blodpropp men i en mindre del av fallen av en blödning. Spontan subaraknoidalblödning (SAB) ingår i strokegruppen. SAB beror oftast på ett rupturerat aneurysm i ett av hjärnans blodkärl. Förutom blödningen får patienten ofta ischemiska symtom. SAB drabbar en yngre patientgrupp och majoriteten är i arbetsför ålder. Årligen insjuknar cirka 25 000 personer i stroke och 10 000 i TIA. Strokeincidensen ökar med stigande ålder och fyra av fem patienter som insjuknar är över 65 år.
I nuläget har vården av personer med stroke eller misstänkt stroke flera utmaningar. En av dem är att allmänheten har otillräcklig kännedom om symtomen vid stroke och TIA. En annan relaterad utmaning är att behandling inte alltid kan ges tillräckligt snabbt. Det finns även omotiverade skillnader över landet avseende strokevårdens tillgänglighet och kvalitet.
Vårdförloppet i detta dokument omfattar akuta åtgärder vid misstanke om eller verifierad stroke eller TIA, den första tiden inom sluten vård på strokeenhet och förberedelser inför utskrivning därifrån. Vårdförloppet beskriver också diagnostisering av SAB och den akuta handläggningen av dessa patienter som skiljer sig från övrig stroke.
Åtgärder senare i vårdkedjan beskrivs i vårdförloppet Stroke och TIA - fortsatt vård och rehabilitering, som omfattar utskrivningsprocessen, fortsatt rehabilitering i sluten och öppen vård samt strukturerad uppföljning med insatser i specialiserad vård, primärvård i regionen samt kommunal vård och omsorg. Vårdförloppet beskriver inte den högspecialiserade delen av vården som bedrivs på regionala strokeenheter, inte heller behandling på enheter inom neurokirurgi, neurointensivvård eller kärlkirurgi.
Det övergripande målet med vårdförloppet är att förkorta tiden till akut behandling och adekvat omhändertagande vid akut stroke inklusive SAB och TIA, samt att förutsättningar och kompetens på enheterna är hög. En viktig faktor är tiden mellan ankomst till sjukhus och start av trombolys- och trombektomibehandling vid akut ischemisk stroke med efterföljande strokeenhetsvård som första vårdnivå. Andra faktorer är omedelbar tillgång till neurovaskulär kirurgi och neurointervention vid intrakraniella blödningar som SAB, eller vid utveckling av ödem som vid malign mediainfarkt.
För att följa upp vårdförloppet används indikatorer kopplade till bland annat reperfusionsbehandling vid akut ischemisk stroke samt till den akuta handläggningen av patienter med SAB. Uppföljningen görs via de nationella kvalitetsregistren Riksstroke och Registret för endovaskulär behandling av stroke (EVAS).
Generellt om personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp
Om vårdförlopp
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp syftar till att uppnå ökad jämlikhet, effektivitet och kvalitet i hälso- och sjukvården samt att skapa en mer välorganiserad och helhetsorienterad process för patienten. Vårdförloppen utgår från tillförlitliga och aktuella kunskapsstöd och tas gemensamt fram av olika professioner inom regionernas nationella system för kunskapsstyrning.
I vårdförloppet beskrivs kortfattat vad som ska göras, i vilken ordning och när. Det beskriver en personcentrerad och sammanhållen vårdprocess som omfattar en hel eller en del av en vårdkedja. Åtgärderna kan individanpassas och inkluderar hur individens hälsa kan främjas. Vårdförloppen avser minska oönskad variation och extra fokus riktas till det som inte fungerar i nuläget ur ett patientperspektiv. Det personcentrerade förhållnings- och arbetssättet konkretiseras genom patientkontrakt som tillämpas i vårdförloppen.
Den primära målgruppen för kunskapsstödet är hälso- och sjukvårdspersonal som ska få stöd i samband med vårdmötet. Avsnitten som rör utmaningar, mål och uppföljning av vårdförloppet är främst avsedda att användas tillsammans med beskrivningen av vårdförloppet vid införande, verksamhetsutveckling och uppföljning. De riktar sig därmed till en bredare målgrupp.
Om personcentrering
Ett personcentrerat förhållnings- och arbetssätt konkretiseras genom patientkontrakt, som är en gemensam överenskommelse mellan vården och patienten om fortsatt vård och behandling.
Patientkontraktet utgår från patientens och närståendes behov, resurser och erfarenheter av hälso- och sjukvård och innebär att en eller flera fasta vårdkontakter utses samt att det framgår vad vården tar ansvar för och vad patienten kan göra själv. Patientkontrakt kan göras vid flera tillfällen, relaterat till patientens hälsotillstånd.
Mer information finns på SKR:s webbsida om patientkontrakt.
Om kvalitetsuppföljning
Vårdförloppen innehåller indikatorer för att följa upp i vilken grad patienten har fått vård enligt vårdförloppet. Befintliga källor används i den mån det går, men målsättningen är att strukturerad vårdinformation ska utgöra grunden för kvalitetsuppföljningen. Kvalitetsuppföljningen ska så stor utsträckning som möjligt baseras på information som är relevant för vården av patienten.
Vårdförloppets mål och åtgärder följs upp genom resultat- och processmått, vilket skapar förutsättningar för ett kontinuerligt förbättringsarbete. För detaljerad information om hur indikatorerna beräknas, hänvisas till webbplatsen Kvalitetsindikatorkatalog där kompletta specifikationer publiceras i takt med att de är genomarbetade. Där beskrivs och motiveras också de valda indikatorerna.
Indikatorerna redovisas på Vården i siffror vartefter data finns tillgängligt. Data redovisas könsuppdelat och totalt, och för både region- och enhetsnivå när det är möjligt och relevant
Relaterad information
Kunskapsunderlag till vårdförloppet:
Nationella riktlinjer för vård vid stroke (2018, reviderat 2020), Socialstyrelsen
Preliminär riktlinje: Skyndsam karotiskirurgi vid symtomgivande karotisstenos, Riksstroke
Stroke och TIA Årsrapport 2021, Riksstroke
Webbstrokekompetensutbildning, Webb-SKU
Clinical nutrition in neurology, ESPEN Guideline
European Society for Swallowing Disorders
National Clinical Guideline for stroke (2016), Royal College of Physicians
Mood, Cognition and Fatigue following stroke, Canadian Stroke Best Practice Recommendations,
Kompletterande underlag
Konsekvensbeskrivning
Konsekvensbeskrivning finns publicerad gemensamt med vårdförlopp Stroke och TIA - fortsatt vård och rehabilitering.
Konsekvensbeskrivning vårdförlopp Stroke och TIA - fortsatt vård och rehabilitering.pdf
Arbetsgruppens medlemmar
Bilagor
I bilagor beskrivs vissa av vårdförloppets komponenter i närmare detalj, exempelvis undersökningsutrustning, strokeenheten, monitorering av vitala funktioner samt kliniska bedömningsinstrument.
Bilaga B - Datortomografi (DT).pdf
Bilaga C - Monitorering av vitala funktioner.pdf
Bilaga E - Exempel på underlag för ett strokeanpassat patientkontrakt.pdf
(1) Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för vård vid stroke. Rekommendationer med tillhörande kunskapsunderlag. Socialstyrelsen; 2020. Tillgänglig från https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/nationella-riktlinjer/2020-1-6545-kunskapsunderlag-2020.pdf. s. 727
(2) Feigin VL, Norrving B, Mensah GA. Global burden of stroke. Circ Res. 2017;120(3):439-48
(3) Riksstroke. Stroke och TIA. Riksstrokes årsrapport för 2021 års data. Umeå; 2022. Tillgänglig från www.riksstroke.org/wp-content/uploads/2022/11/Riksstroke_Arsrapport_2021.pdf.pdf">https://www.riksstroke.org/wp-content/uploads/2022/11/Riksstroke_Arsrapport_2021.pdf.pdf
(4) Roth GA, Johnson C, Abajobir A, Abd-Allah F, Abera SF, Abyu G, et al. Global, Regional, and National Burden of Cardiovascular Diseases for 10 Causes, 1990 to 2015. J Am Coll Cardiol. 2017;70(1):1-25
(5) Riksstroke. Riksstrokes diagnoslathund. Umeå: Riksstroke; 2019. Tillgänglig från: https://www.riksstroke.org/wp-content/uploads/2020/08/Diagnoslathund-20191002.pdf
(6) Regionala cancercentrum i samverkan. Palliativ vård. Nationellt vårdprogram. Stockholm: Regionala cancercentrum i samverkan; 2023. https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/globalassets/vara-uppdrag/rehabilitering-palliativ-vard/vardprogram/nationellt-vardprogram-palliativ-vard.pdf 209 s
(7) Rothwell PM, Algra A, Chen Z, Diener HC, Norrving B, Mehta Z. Effects of aspirin on risk and severity of early recurrent stroke after transient ischaemic attack and ischaemic stroke: time-course analysis of randomised trials. Lancet. 2016;388(10042):365-75
(8) Riktlinje för reperfusionsbehandling vid ischemisk stroke. NAG stroke. 2022. Tillgängligt från: https://d2flujgsl7escs.cloudfront.net/external/Riktlinje-for-handlaggning-av%20reperfusionsbehandling-vid-ischemisk-stroke.pdf
(9) Rekommendation Trombolyskompetens/trombolyskörkort för läkare och sjuksköterskor. NAG stroke2018. Tillgänglig från: https://www.riksstroke.org/wp-content/uploads/2020/04/Rekommendation-Trombolyskompetens-f%c3%b6r-l%c3%a4kare-och-sjuksk%c3%b6terskor.doc.pdf
(10) Teasdale G, Jennett B. Assessment of coma and impaired consciousness. A practical scale. Lancet. 1974;2(7872):81-84.
(11) Starmark JE, Stalhammar D, Holmgren E. The Reaction Level Scale (RLS85). Manual and guidelines. Acta Neurochir (Wien). 1988;91(1-2):12-20.
(12) Hao Q, Tampi M, O'Donnell M, Foroutan F, Siemieniuk RA, Guyatt G. Clopidogrel plus aspirin versus aspirin alone for acute minor ischaemic stroke or high risk transient ischaemic attack: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2018;363:k5108
(13) Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård. Socialstyrelsen; 2018. Tillgängligt från: https://www.socialstyrelsen.se/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/riktlinjer-och-utvarderingar/hjartsjukvard/
(14) Moullaali TJ, Wang X, Woodhouse LJ, Law ZK, Delcourt C, Sprigg N, et al. Lowering blood pressure after acute intracerebral haemorrhage: protocol for a systematic review and meta-analysis using individual patient data from randomised controlled trials participating in the Blood Pressure in Acute Stroke Collaboration (BASC). BMJ Open. 2019;9(7):e030121
(15) Preliminär riktlinje: Skyndsam karotiskirurgi vid symtomgivande karotisstenos. NAG stroke. 2020. Tillgänglig från: https://www.riksstroke.org/wp-content/uploads/2020/04/Remissversion-beslutsst%c3%b6d-Skyndsam-karotiskirurgi-vid-symtomgivande-karotisstenos.pdf
(16) Riktlinje för handläggning av kryptogen stroke – slutning av PFO. NAG stroke. 2022. Tillgängligt från: https://d2flujgsl7escs.cloudfront.net/external/Riktlinje-for-handlaggning-av-kryptogen-stroke-slutning-av-PFO.pdf
(17) Andersson P, Hallberg IR, Renvert S. Inter-rater reliability of an oral assessment guide for elderly patients residing in a rehabilitation ward. Spec Care Dentist. 2002;22(5):181-6
(18) European Society for Swallowing Disorders. ESSD Position Statements: Oropharyngeal Dysphagia in Adult Patients. ESSD; 2013. Tillgängligt från: http://www.myessd.org/docs/position_statements/ESSD_Position_Statements_on_OD_in_adult_patients_for_web.pdf
(19)
Smithard DG. Dysphagia Management and Stroke Units. Curr Phys Med Rehabil Rep. 2016;4(4):287-94.
(20) Riktlinje för bedömning och handläggning av dysfagi efter stroke. NAG stroke 2022. Tillgängligt från: https://d2flujgsl7escs.cloudfront.net/external/Riktlinje-for-bedomning-och-handlaggning-av-dysfagi-efter-stroke.pdf
(21) Burgos R, Breton I, Cereda E, Desport JC, Dziewas R, Genton L, et al. ESPEN guideline clinical nutrition in neurology. Clin Nutr. 2018;37(1):354-96
(22) Socialstyrelsen. Att förebygga och behandla undernäring. Kunskapsstöd i hälso- och sjukvård och socialtjänst. Stockholm: Socialstyrelsen; 2020. Tillgänglig från: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/kunskapsstod/2020-4-6716.pdf. 70 s
(23) Simmons-Mackie N, Worrall L, Murray LL, Enderby P, Rose ML, Paek EJ, et al. The top ten: best practice recommendations for aphasia. Aphasiology. 2017;31(2):131-51
(24) Intercollegiate Stroke Working Party. National clinical guideline for stroke. 5 ed: Royal College of Physicians; 2016. Tillgänglig från: https://www.strokeaudit.org/SupportFiles/Documents/Guidelines/2016-National-Clinical-Guideline-for-Stroke-5t-(1).aspx
(25) Haskins EC, Trexler LE. Cognitive rehabilitation manual : translating evidence-based recommendations into practice. Reston, VA: ACRM Pub.; 2012
(26) Jönsson A-C. Stroke: patienters, närståendes och vårdares perspektiv. Lund: Studentlitteratur; 2012
(27) Lennon S, Ramdharry G, Verheyden G. Physical management for neurological conditions. Amsterdam: Elsevier; 2018
(28) Teasell R, Salbach NM, Foley N, Mountain A, Cameron JI, Jong A, et al. Canadian Stroke Best Practice Recommendations: Rehabilitation, Recovery, and Community Participation following Stroke. Part One: Rehabilitation and Recovery Following Stroke; 6th Edition Update 2019. Int J Stroke. 2020;15(7):763-88
(29) Fisher AG. Occupational therapy intervention process model : a model for planning and implementing top-down, client-centered, and occupation-based interventions. Fort Collins, Colorado: Three Star Press; 2009
(30) Wemmenborn L. Handbok till bra sittande. En vägledning genom förskrivningsprocessen. tockholm: Hjälpmedelsinstitutet; 2016. Tillgänglig från: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2016-4-47.pdf. s. 88
(31) Vårdhandboken. Nutrition - Översikt: Vårdhandboken.; 2021. Tillgänglig från: https://www.vardhandboken.se/vard-och-behandling/nutrition/nutrition/oversikt/
(32) Lanctôt KL, Lindsay MP, Smith EE, Sahlas DJ, Foley N, Gubitz G, et al. Canadian Stroke Best Practice Recommendations: Mood, Cognition and Fatigue following Stroke, 6th edition update 2019. Int J Stroke. 2020;15(6):668-88
(33) Cicerone KD, Goldin Y, Ganci K, Rosenbaum A, Wethe JV, Langenbahn DM, et al. Evidence-Based Cognitive Rehabilitation: Systematic Review of the Literature From 2009 Through 2014. Arch Phys Med Rehabil. 2019;100(8):1515-33
(34) Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Stöd för styrning och ledning. Stockholm; 2018. Tillgänglig från: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/nationella-riktlinjer/2018-6-24.pdf