Styrkeområdet Hållbar energi
Klimatförändringen är en av vår tids största utmaningar och här i Jämtlands län finns goda förutsättningar att ligga i täten när det kommer till klimatarbete. Här finns stor potential att ta kliv framåt som nationell och internationell bärare och utvecklare av hållbar energi.
Klimatförändringen är en av vår tids största utmaningar och här i Jämtland Härjedalen finns goda förutsättningar att ligga i täten när det kommer till klimatarbete. I länet finns stor potential att ta kliv framåt som nationell och internationell bärare och utvecklare av hållbar energi. Våra geografiska förutsättningar innebär kraftfulla forsar som länge bidragit till att förse Sverige med förnybar och driftsäker el. Våra friska vindar har på senare tid inneburit att produktionen av förnybar energi vuxit ordentligt i och med vindkraftens intåg. Nyligen invigdes länets första, och en av Sveriges största, solcellsparker och fler är att vänta. Våra skogar är en värdefull resurs och skogsindustrin är en av länets basnäringar – här finns goda förutsättningar för framställning av biobaserade material, hållbara drivmedel och värmeenergi.
Trender och omvärldsanalys
Världen, Sverige och vårt län – alla har mål om att bli fossilfria och för att lyckas med det krävs omställning av vårt samhällssystem. Energi är nyckeln till framgång eftersom klimatomställningen innebär ett ökat elbehov samt tillgång till och produktion av hållbara och förnybara drivmedel. Förutom en ökad produktionsvolym innebär omställningen, tillsammans med avvecklingen av svensk kärnkraft, krav på nya lagringsformer av energi, nya energibärare och elektrobränslen.
På grund av flaskhalsar i överföring finns ett effektöverskott i länet idag. Detta står i stark kontrast till den effektbrist som sydliga delar av Sverige upplever och som försvårar industriell utveckling och nya etableringar i dessa geografier.
Potential och utvecklingsmöjligheter
Med stor befintlig produktion och utvecklingsmöjligheter för ökad produktion av förnybar elenergi kan länets aktörer också i fortsättningen vara ledande exportörer. På årsbasis finns ett stort överskott av förnybar el i länet. Därtill finns god tillgång till effekt på grund av ett väl utbyggt och robust elnät. I kombination gör detta oss till ett attraktivt län för såväl nya företagsetableringar som för expansioner av befintliga verksamheter.
Länets kompetens inom hållbar energi erbjuder betydande möjligheter till innovation och företagande, exempelvis när det kommer till framställning och användning av olika typer av biobaserade drivmedel.
Utveckling av elektrobränslen såsom exempelvis vätgas och förnybart flygbränsle lyfts fram som viktiga beståndsdelar i klimatomställningen. Förutsättningarna för produktion av grön vätgas är mycket goda i Jämtland Härjedalen. Med el som insats spjälkas vatten via elektrolys till vätgas och syrgas. Vätgasen kan sedan användas som lagring av el från intermittenta energikällor såsom sol och vind. Den kan också användas inom olika industriella processer och som bränsle inom transportsektorn.
Innovations- och forskningsresurser
I vårt län finns en mängd små och medelstora företag verksamma inom områden med bäring på styrkeområdet Hållbar energi. Ett flertal producerande företag av olika storlek, elnätsföretag, en variation av specialiserade företag och aktörer som utvecklar olika typer av hållbara lösningar för bland annat transportsektorn men också jordbrukssektorn. Pågående innovationssatsningar finns inom produktion av vätgas och förnybart flygbränsle och sätter Jämtland Härjedalen på kartan.
Mittuniversitetets forskningscentra har forskning och kunskap inom en rad intressanta ämnen för styrkeområdet.
I Jämtland Härjedalen finns politisk vilja, ett engagemang och driv för att arbeta med hållbar omställning. Den regionala energi- och klimatstrategin har höga ambitioner och backas upp av ett länsomfattande miljö- och klimatråd bestående av engagerade aktörer. En rad projekt har genomförts och genomförs inom fossilbränslefria transporter och delar av länet är testbädd för elflyg. Här finns universitetsutbildningar inom elektronik och miljöteknik och yrkesutbildningar med inriktningar som har bäring på produktion av förnybar energi.