Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

Psykisk hälsa

Psykisk hälsa har stor betydelse för människors hälsa och välbefinnande genom hela livet. I takt med att samhället förändras ställs nya krav på insatser, för att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa och suicid samt för att ge vård, omsorg och stöd till dem som behöver.

Under flertalet år har årliga överenskommelser slutits mellan staten och Sveriges kommuner och regioner (SKR) inom område psykisk hälsa. Syftet är att stimulera utvecklingsarbete, förbättra förutsättningarna för lokala och regionala analyser, identifiera regionala och lokala utvecklingsmål samt förbättrad psykisk hälsa. Sedan 2020 har så kallade länsgemensamma medel tilldelats länets kommuner och Region Jämtland Härjedalen gemensamt.

Den länsgemensamma satsningen sker i nära samverkan mellan Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner, under ledning av SVOM och beredande chefsarenor. Exempel på utveckling som det länsgemensamma arbetet har bidragit till är:

  • Pilot och breddinförande av Barnsäkert
  • Utbildning i MHFA, AOSP och Pax i skolan
  • Förstudie/inrättande av Barnahus Jämtlands län
  • Förstudie/inrättande av Mini Maria Jämtland Härjedalen

Länsgemensamma handlingsplaner har tagits fram en gång per år sedan 2016 för att ge riktning för det länsgemensamma arbetet. Nya statsbidrag väntas inför 2025 och en omarbetning av länets handlingsplan psykisk hälsa pågår för närvarande.