Kurs i vetenskaplig teori och metod
Kursen är för ST-läkare, ST-psykologer och ST-tandläkare.
Anmälan till kursen är stängd.
För deltagare som ska skriva eller överväger att skriva projekt ingår också Intro förmiddag 20 maj 2025 och projektplansarbete inklusive seminarium 1-5 december 2025.
Lokal
Östersunds sjukhus, exakta lokaler meddelas senare.
Anmälan
Bindande anmälan via formulär nedan.
Senast 30 mars 2025.
Målgrupp
ST-läkare, ST-psykologer, ST-tandläkare i region Jämtland Härjedalen
Om kursen
Kursen är uppdelad i flera moment för att kunna passa såväl deltagare som ska skriva ett vetenskapligt projekt som deltagare som avser att tillgodoräkna sig ett tidigare vetenskapligt arbete i sin ansökan om specialistbevis eller inte har obligatoriskt krav på att skriva ett arbete i sin ST-utbildning.
ST-läkare (2015 års författning)- Intyg på såväl genomförd kurs som genomfört vetenskapligt arbete är obligatorisk i samband med ansökan om specialistbevis enligt delmål a5. När du anmäler dig till kursen ska du ange om du kommer att skriva ett vetenskapligt arbete, om du kommer att tillgodoräkna dig ett tidigare vetenskapligt arbete eller om du är osäker och behöver mer info för att bestämma dig vilket av alternativen du ska välja.
ST-läkare (2021 års författning)- Enligt den regionala utbildningsplanen ingår kursen som ett moment för att ge handledare underlag att bedöma att erfoderlig kompetens inom delmål STa3 uppnåtts. Att skriva ett vetenskapligt arbete är inte obligatoriskt.
ST-tandläkare (2017 års författning)- Att skriva ett vetenskapligt arbete är inte obligatoriskt. När du anmäler dig till kursen gäller därför samma alternativ som för ST-läkare med undantag för att du som väljer att inte skriva ett arbete inte heller behöver visa upp något intyg på tidigare genomfört arbete.
ST-psykologer- Att skriva ett vetenskapligt arbete är obligatoriskt för ST-psykologer enligt specialistkansliets regler och anvisningar för Skriftligt specialistarbete (SSA). Vid deltagande i kursen ingår därför samtliga kursmoment men endast godkänt skriftligt arbete behöver intygas vid specialistexamen.
De olika kursmomenten
Introduktionsförmiddagen (20/5)
Ingår bara för deltagare som ska skriva ett vetenskapligt projekt och deltagare som behöver mer info innan beslut om de ska skriva ett arbete.
Syftar till att ge dig praktiska råd inför arbetet med ditt vetenskapliga projekt respektive info om tillvägagångssätt vid eventuellt tillgodoräknande av ett tidigare arbete och en första grund i projektplanering och vetenskaplig metodik. Om du som ST-läkare enligt 2015 års författning redan vid anmälan beslutat dig för att tillgodoräkna dig ett tidigare arbete eller om du som ST-tandläkare enligt 2021 års författning, alternativt som ST-läkare inte kommer att skriva ett arbete för att det inte är obligatoriskt för dig så deltar du inte i detta moment.
Huvudkursen (vecka 45-46)
Ingår för alla deltagare.
Fokuserar på att, genom föreläsningar och praktiska övningar, fördjupa din förmåga att kunna söka och kritiskt granska vetenskapliga skrifter. Grundläggande vetenskaplig metodik, grundläggande statistik, informationssökning, etiska och regulatoriska aspekter kring vetenskapligt arbete och forskning blir belysta.
För dig som ska genomföra ett eget vetenskapligt arbete kommer huvudkursen också att innehålla föreläsningar, övningar och seminarier för att ge dig stöd i arbetet med att färdigställa din projektplan.
Projektplansstöd (vecka 49)
Ingår bara för deltagare som ska skriva ett vetenskapligt projekt.
För dig som ska genomföra ett eget vetenskapligt arbete ges fortsatt stöd i arbetet med projektplan under vecka 49 med ett avslutningsseminarium och tid för förberedelse inför och efter det så att du har möjlighet att slutföra din projektplan. En godkänd projektplan är ett av kraven för godkänd kurs.
För ytterligare detaljer avseende mål och innehåll, se kursplanen som finns i kursmappen på Teams ST forum/utbildning under Filer i kanalen ”Kurser ST-läkare” alternativt kontakta din yrkesrepresentant i kursledningen. För ST-psykologer finns kompletterande anvisningar för SSA tillgängligt via Psykologförbundets anvisningar för specialistarbete Länk till annan webbplats..
Förbered dig inför kursen
- i anmälan ange om du har bestämt dig för att skriva ett vetenskapligt arbete, tillgodoräkna dig ett tidigare arbete/inte behöver skriva ett arbete eller om du behöver delta på introförmiddagen för att få mer info som underlag för ditt val.
- om du i anmälan anger att du kommer att tillgodoräkna dig ett tidigare arbete, färdigställer ditt intyg till Socialstyrelsen på godkänt arbete så att du kan visa upp en kopia innan kursstart vecka 45.
- om du ska skriva ett arbete, utse en vetenskaplig handledare och skissa på en idé om vad ditt arbete ska handla om inför intro-förmiddagen.
- du planerar för att avsätta tid under hösten för kursens inlämningsuppgifter och eventuellt gemensamt arbete med din vetenskaplige handledare. För dig som planerar ett vetenskapligt arbete förväntas din vetenskaplige handledare bidra som handledare vid kursens projektplansseminarier.
I första hand står den egna enheten för vetenskapliga handledare. Kursledningen kan ge råd och tips om ni inte har någon vetenskaplig handledare på din enhet.
Sidinformation
- Publicerad:
- 31 mar, 2025
- Senast uppdaterad:
- 31 mar, 2025