Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

Riva hinder – en webb­utbildning för ökad kulturell förståelse

Folkhälsa

Hur kan jag göra för att nå fram och få patientens förtroende? Vilka normer påverkar mig i mitt möte med patienten? Och hur kan jag få till ett bra tolksamtal?

En kvinnlig vårdanställd har ryggen mot kameran och pratar med en äldre kvinna.

Detta är exempel på vad man kan få svar på i Riva hinder och som också kommer att ge konkreta verktyg för en så tryggt och bra patientmöte som möjligt.

Kultur. Det första vi kanske tänker på är hantverk, skapande, musik och teater. Men det
är mycket mer än så. Kultur är också något som formar oss människor, ett sätt att vara, att växa upp och in i. Normer, värderingar och olika religionstillhörigheter med mera.
Sammantaget blir det vår grund, vår bas där vårt liv utgår ifrån. När den grunden
krackelerar på grund av olika situationer som tex flykt, separation eller andra livshändelser påverkas hälsan på ett eller annat sätt.

– Den här webbutbildningen fokuserar på hur patientens kulturella bakgrund och erfarenhet kan påverka den egna hälsan och hur du som möter patienter inom Hälso- och sjukvården samt Tandvården kan förhålla sig till patientens kulturella bakgrund berättar Amjad Abu Leil som arbetar på Regionens Folkhälsoenhet inom Migration och hälsa.

Utbildningen innehåller fakta och exempel, konkreta tips och råd samt reflektionsfrågor
att fundera över själv eller diskutera med en kollega. Innehåller även en handlingsplan där tankar och idéer kan skrivas ner samt länkar och resurser för fördjupning i ämnet.

– Vi har sett ett behov av denna sortens utbildning ute i verksamheterna. Som kan ge en ökad förståelse för hur en flykt- och migrationsituation kan påverka individens hälsa. På så sätt kanske personal kan bli lite mer trygg som i sin tur kan underlätta både samtal och behandling. Vilket också kan leda till en mer jämlik vård.

Verktyget som är riktat till de som arbetar i Hälso- och sjukvården och Tandvården, kan också användas inom all verksamhet och som dagligen möter människor med olika kulturella bakgrunder. - Det är en ögonöppnare. Inte bara i migrationsarbetet utan för alla som möter människor som har en annan kultur än den som man själv tillhör. Vi hoppas att utbildningen kan ge lite mer trygghet att våga fråga: Hur mår du? Och sedan känna sig tryggare med vad de kan göra för att hjälpa patienten vidare. För en starkare och bättre hälsa, avslutar Amjad.


Fakta

Riva hinder är ingen teoretisk utbildning. Det är ett verktyg för att göra skillnad i praktiken! Hela utbildningen tar cirka fem timmar. Du kan dela upp den i flera tillfällen som passar dig. Du kan antingen göra den enskilt och som verksamhetsutveckling i grupp på arbetsplatsen. Utbildningen nås via Regionens Komptensportal och har tagits fram av Västra Götalandsregionen. Du länkas dit via kompetensportalen.

För personal utanför Regionen som vill gå utbildningen. Kontakta asyl@regionjh.se

Sidinformation

Publicerad:
25 mar, 2025
Senast uppdaterad:
25 mar, 2025