Sjukresor
Här kan du läsa vad som gäller vid beslut om och beställningar av sjukresor för invånare folkbokförd i Jämtland Härjedalen. I grund och botten är det Reseservice som hanterar alla frågor om beställningar som gäller sjukresor.
Reseservice tillämpar Region Jämtland Härjedalens regelverk för sjukresor. Regelverket beslutas av Regionfullmäktige som i sin tur utgår från Lagen om resekostnadsersättning vid sjukresa (419:1991).
Vad räknas som sjukresa?
En sjukresa är en resa som görs mellan invånarens folkbokföringsadress och ett besök i sjukvården. Det gäller vid besök hos närmaste vårdgivare som Region Jämtland Härjedalen har anvisat. Men en sjukresa räknas inte som en del av ett vårdbesök. Därför ansvarar invånaren själv för att ta sig till och från sitt besök.
Sjukresan kan ske på många olika sätt, till exempel med egen bil, att man går eller åker buss, tåg. I andra hand sker en sjukresa med buss eller tåg i kombination med anslutningstaxi. För att få resa med annat färdsätt, som taxi eller flyg måste man som resenär ha ett särskilt beslut från Reseservice.
Det ges inget bidrag vid resor i samband med förebyggande hälsovård, till exempel hälsoundersökningar och vaccinationer. En sjukresa ska inte heller blandas ihop med en patienttransport, som exempel om du behöver åka med ambulans.
Vem avgör hur regionens invånare får resa?
Det är invånarens eget ansvar att kontrollera att tiden som bokats eller man blir kallad till passar så att det går att åka allmän kollektivtrafik både till och från besöket.
Det är alltid handläggare hos Reseservice som bedömer och beslutar om en invånare ska åka med taxi eller flyg, och få bidrag för det. Reseservice beslutar också om bidrag för eventuell följeslagare. Som invånare ellere vårdmedarbetare ringer man 0771-82 00 83 vid frågor om sjukresor.
Personal inom hälso- och sjukvården ska inte hantera frågor och beställningar som har med sjukresor att göra.
Vilka resor går att söka bidrag för?
Man kan söka bidrag för resa med billigaste färdsätt. Vanligtvis buss, tåg eller egen bil. Behåll då originalbiljetten från bussen eller tåget. Invånaren ansöker om bidrag i efterhand. Man får inte ersättning för parkeringsavgift, förlorad arbetsinkomst eller mat.
Man kan få bidrag för resor till och från:
- Sjukhusvård och förlossning.
- Sjukvårdande besök vid närmaste offentliga vårdinrättning, till exempel hälsocentral, läkare, sjukgymnast eller tandläkare inom länet.
- Utprovning/anpassning av hjälpmedel.
- Rådgivning om preventivmedel, abort- eller sterilisering.
- En besöksresa per vecka för vårdnadshavare till barn fram till 18-årsdagen.
- En permissionsresa tur och retur var 30:e dag vid längre vårdperioder.
Förebyggande besök ger inte grund till bidrag för sjukresa. Förebyggande besök är besök hos exempelvis mammografi, vaccination, fertilitetsutredningar, med mera.
Kontakt
För frågor om vad som gäller kring sjukresor, kontakta Reseservice på 0771-82 00 83 eller besök informationen om sjukresor på 1177: