Kristina forskar om behandling av unga med trångställda tänder
– En fördel med att forska tycker jag är att man kan bli ödmjuk över hur svårt det är att uttala sig säkert om saker och ting.
Kristina Johansson är specialist i ortodonti och tycker att både forskning och kliniskt arbete är kul. Nu ska hon disputera på ämnet tandreglering.
Hon är född och uppvuxen i Malmö, men flyttade direkt efter studenten till Umeå där hon gick tandläkarutbildningen. Efter allmäntjänstgöring, AT, i Lit och några vikariat i Jämtland bodde och jobbade hon i Norge i två år. Hon arbetade som allmäntandläkare i sju år innan hon påbörjade sin specialistutbildning för att bli specialist i ortodonti.
– Jag är glad att ha basen inom allmäntandvård med mig som specialist och forskare, konstaterar Kristina Johansson.
Varför blev det forskning för din del?
– Via en av våra lärare så fick jag och tre kurskamrater möjligheten att direkt efter grundutbildningen vara med i ett SIDA-finansierat projekt om barn och ungas tandhälsa. Vi skrev en rapport och jag tyckte att hela processen var kul. Flera år senare fick jag som specialist chansen att göra en RCT som jag skrev tillsammans med en kollega i Linköping. Vi undersökte två olika tandställningar varav den ena var ny. Vi var tidiga i att undersöka detta och publikationen gick fort och artikeln blev citerad ganska mycket. Det gjorde mig mer intresserad, förklarar Kristina Johansson.
Efter det har hon varit bi-handledare i ST-projekt och så småningom blev hon tillfrågad om att vara doktorand och behandlare i ett tandregleringsprojekt. Projektet där hon är doktorand handlar om tandreglering med fast tandställning.
Vad hoppas du att din forskning ska bidra med?
– Specifikt för arbetena i min avhandling så hoppas jag att forskningen ska bidra till att kliniken kan informera på att bra sätt om smärta under behandlingen. Vidare hoppas jag att klinikerna ska veta om att det vid den typen av behandling som vi studerat, så är det ganska låg förekomst av bieffekten rotavkortningar och alla röntgen som tas idag är troligen inte nödvändiga. Därför ser jag en möjlighet till minskad röntgenstrålning för dessa patienter i framtiden, förklarar Kristina Johansson.
Som helhet när hela projektet som Kristina Johanssons avhandling ingår i är klart hoppas hon att evidensen om behandling av unga med trångställda tänder ska öka.
– Jag har inte varit så aktiv i några forskningsnätverk. Det kan bero på att jag är den första tandläkaren som disputerar här, men jag har fått väldigt bra stöd av chefer, kollegor och FoU-enheten.
Tips till forskningssugna kollegor
– Börja med något litet. Prata med andra som kanske har projekt där du kan göra en mindre del och känn efter om det är kul. Jag tror att det är svårt att gå igenom en hel forskarutbildning om man inte är road av det, rundar Kristina Johansson av.
Kristina Johansson disputerar med sin avhandling den 4/10 i Malmö. Disputationen går inte att följa via länk. Hennes avhandling har titeln;
ADVERSE EFFECTS DURING TREATMENT IN ADOLESCENTS WITH CROWDED AND DISPLACED TEETH
Clinical and methodological studies on external root resorption and pain associated with fixed appliances.
Avhandlingen i sin helhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Text: Lena Manneby Foto: Malmö Universitet