”Smart industri” gynnar både företag och studenter
Smart industri är ett projekt på initiativ av Näringsdepartementet som i sin tur givit Tillväxtverket i uppdrag att köra projektet.
- Det här har varit uppskattat bland företagen. Dom vill öka samarbetet mellan sig och studenterna, och på så sätt behålla kompetensen i regionens näringsliv. Det är vitalt för företagens konkurrenskraft, menar Roger Nöjdh, som projektlett det hela.
En förstudie gjordes vintern 2016, där intervjuer genomfördes med små och medelstora industriföretag i Region Jämtland Härjedalen. Det man ville veta var vad företagen behövde hjälp med för att utvecklas och bli mer konkurrenskraftiga. Med utgångspunkt från svaren utkristalliserade sig fyra olika områden som man skulle jobba med. Ett av dom är kompetensuppbyggnad – att få in annan och ny kompetens i företagen.
En väg dit blev att öka antalet examensarbeten i företagen i regionen. Resultatet för premiäromgången blev 16 examensarbeten mellan industrin och Mittuniversitetet; lokalt från institutionerna Sportec, Kvalitetsteknik och Hållbart byggande. Av dessa 16 examensarbeten tävlade 10 om titeln som bästa ”exjobb” i Region Jämtland Härjedalen.
De tre i topp
Olov Viberg fick utmärkelsen Bästa Rapport. Han hade samarbetat med företaget Nordlock, och skrivit om beräkning på översträckning av skruv i samband med lossning. Vinnaren i kategorin ”Mest innovativa ex-jobb” blev Christoffer Brochs, som samarbetat med företaget AIM vilka 3D-printar sina produkter. Han skrev om ”Defektidentifiering vid EMB-tillverkning.” Christoffer Brochs har presenterat en direkt tillämpbar lösning på problemet, och verifierat densamma genom mikrotomografi. Han ska besöka tillverkaren av maskinerna, Arcam, i Göteborg för att presentera sitt jobb. Han är även inbjuden till ett annat stort företag i Trollhättan, GKN aerospace, för att presentera sina slutsatser där. Viktoria Silverdahls examensarbete blev det mest betydelsefulla för regionen. Det motiverar och inspirerar andra företag att göra liknande investeringar i sin egen produktutveckling. Viktoria Silverdahl har tagit fram produkten SPORK, som i sig inte är ny, men i hennes design blivit både ergonomisk och profilerats gentemot företaget Trangia.
- SPORK har en fantastiskt fin design i aluminium som står för ett värde som Trangia håller högt, nämligen hållbarhet, berättar Roger Nöjdh och fortsätter;
- Vi vill på det här sättet öka samverkan mellan företagen i regionen och Mittuniversitetet. Båda parter utvecklas av ett sådant samarbete. Så har det också blivit. Det har varit väldigt uppskattat. Det här är ingen engångsföreteelse, utan ska fortsätta och förhoppningsvis utvecklas och öka i omfattning, konstaterar Roger Nöjdh avslutningsvis.
Text: Lena Manneby