Kul Tur – kulturens kreativa majblomma
Varför inte hälsa sköna maj välkommen med ett besök hos någon av länets konstnärer, konsthantverkare eller slöjdare nu i helgen när Kul Tur 2024, öppna ateljéer och verkstäder för trettonde gången bjuder in. Det här är en fin möjlighet att faktiskt få träffa alla dessa skaparkrafter som finns utspridda i hela vårt avlånga län. Inte mindre än 91 deltagare finns beredda att visa besökarna sina olika tekniker, uttryck och kreativa miljöer.
– Vi har en otroligt fin bredd av olika konsthantverkare i år, och det känns verkligen roligt, berättar Karin Kvam från Bildkonsten.
Fina möten och samtal
Arrangörerna bakom Kul Tur är Bildkonsten och hemslöjdskonsulenterna, verksamheter som båda ingår i Region Jämtland Härjedalen. Men varje enskild medverkande gör ju jobbet på plats. Öppnar upp sina ateljéer med mera och ansvarar för det. Så för publiken är det egentligen bara att passa på att åka runt i länet och träffa hantverkarna, njuta av upplevelsen, känna på olika material och kanske få pröva på själva att skapa i keramik.
– Det blir så många fina möten och samtal! Väldigt kul att få åka runt och faktiskt träffa människorna bakom allt vackert som skapas i vårt län, slår Karin Kvam fast.
Spännande nykomlingar
Några spännande nytillskott på kulturkartan för i år är till exempel Lis Korsgren i Hallen. Hon arbetar med bildväv.
– Det är inte många i Sverige som har den tekniken och det uttryck som Lis har, berättar Ingela Fredell från Hemslöjdskonsulenterna och fortsätter;
– Det hon gör är helt fantastiskt, så vill man se någonting ganska unikt ska man besöka henne i helgen. En fantastisk verkstad med vävstolar, och hon väver stora bilder på 4–5 kvadratmeter. Lis är värd att hälsa på!
En annan intressant nykomling är Sanna Svedestedt Carbo i Mörsil, som är smyckeskonstnär och jobbar med läderhantverk.
– Hon har en väldigt speciell teknik när hon jobbar med läder och skinn. Hon kokar skinn och läder och skulpterar med materialet. Helt unikt, och en häftig teknik, utbrister Ingela Fredell.
Man kan se Kul Tur som en form av folkbildning, där allmänheten får en chans att kliva in bakom kulisserna och se litet av den skapandeprocess och allt arbete som ligger bakom till exempel en färdig ramad tavla eller en drejad och bränd keramikskål. Kul Tur är ett arrangemang för hela familjen, från liten krumelur till vuxen.
Astrids fiolverkstad
En av dem som öppnar upp dörren i helgen är violinbyggarmästare Astrid Pullar. Hos henne kommer besökarna att få en grundläggande uppfattning om hur en fiol blir till.
– Man får veta mer om vilka olika delar en fiol består av, och eventuellt kan man få möjlighet att karva litet i trä. Och självklart ställa massor med frågor till mig, säger Astrid Pullar.
På väggen i Astrids fiolverkstad hänger ett annat spännande instrument. Det är en Hummel, eller brädcittra som den också kallas. Ett gammalt folkligt instrument som faktiskt förekommer i musiken i den nya Ronja Rövardotterfilmen. Astrid Pullar ger oss ett smakprov på hur en Hummel kan låta, och hon spelar på strängarna med hjälp av en hornbit. Klangen är fyllig och om du sluter ögonen är det lätt att förflytta sig bakåt i tiden. Kanske hela vägen tillbaka till den orädda och nyfikna Ronja Rövardotter där i Mattisborgen.
Länk till programmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Text & Foto: Lena Manneby