En person sitter bland stenar inomhusFörstora bilden

Torgärd Notelid

Jamtlis nya basutställningar öppnas

– Det känns jätteskönt att vi efter flera års planering och nybyggnation nu äntligen kan öppna upp utställningen igen för vår publik, vi känner oss uppmuntrade av hur det här tagits emot av besökarna hittills, säger Torgärd Notelid Jamtli.

Utställningen går under det gemensamma namnet Krig och fred, men består av tre olika delar; Medeltiden, Krigstider och Lust och fägring. Ombyggnationen har pågått under flera års tid, men är nu äntligen klar.

– När vi kommer in här ser vi hur någon fördjupar sig i en specifik del av utställningen, medan andra är i full gång med någon av utställningens barnaktiviteter. Vårt mål var ju att besökarna skulle få mycket mer information om den här tiden, tidigare kunde det ju hända att folk faktiskt inte ens hittade hit. Nu syns utställningen tydligt på ett helt annat sätt än förut, berättar Torgärd Notelid.

En pilgrims äventyr och en magisk sten

Upp för trappen från utställningen Vikingar når vi Medeltiden där vi får följa en pilgrims färd. Nu har Sverige blivit kristnat, och i den här delen av utställningen har Jamtli valt att visa upp en mängd vackra kyrkliga föremål. Fokus på kyrkan helt enkelt. Sankt Olof finns på plats i form av en skulptur, och gregoriansk kyrkosång sköljer genom rummet. En välgjord kopia av den stora dopfunten från Näs kyrka finns också att beskåda här. För övrigt ett av de äldsta kyrkliga föremålen som finns i Jamtlis samlingar. Som alltid är barnen i fokus på Jamtli, och en magisk sten kommer att förnöja många yngre framöver. Genom att trycka på stenen kan barnen få se vad som kunde hända en pilgrim på färden.

Om helgon och Digerdöden

Vi tar klivet in i kyrkan, och får där ta del av hur byggnadskonsten ändrat sig genom åren, bland annat via ett stort bildspel som rullar på den ena långsidan av utställningsdelen. Ett annat bildspel lär oss mycket vi kanske inte visste förut om de helgon som var aktuella på den här tiden. Helgondyrkan hörde till den katolska traditionen. Exempel på helgon är Jungfru Maria, Sankt Rochus, Kristus och Sankt Mikael. Ett tredje bildspel ger oss mer information om Digerdöden, som ju härjade på den här tiden.

En vit matta med svart text om krigen i länet förr i tidenFörstora bilden

Länet var drabbat av krig och konflikter

Gustaf Vasas reformation och Krigstider

Kung Gustaf Vasa var ju drivande i reformationens namn, och landets befolkning byter från att vara katoliker till att bli protestanter. Nu blir predikan, och ordets makt mycket viktigare än förut. Slut på helgondyrkan, och stora förändringar för folket. Nationalkyrkan införs och påven är inte längre högsta hönset. I den del av utställningen som heter Krigstider skrider besökarna fram över en slags matta av krig på golvet. Det hela inleds med det Nordiska 7-årskriget år 1563 för att sedan bara avlösa varandra med olika fejder och krig. Mellan år 1563 och år 1720 var landskapen krigsskådeplats för ständiga krig, i kläm mellan stormakterna. Det här var en gruvlig period i Jämtland och Härjedalens historia.

– Det är hemskt hur man drabbades genom att vara en krigszon. Det är stormakten Sverige och stormakten Danmark/Norge som strider om området. De fattigas antal ökade något otroligt under den här tiden, berättar Torgärd Notelid.

Karolineruniformer upphängda på en träkrokFörstora bilden

Karolinernas uniformer

Karolinerkatastrofen och vädrets makter

Det här kallas för den största katastrofen under hela den här periodens historia. Karl XI ger order till general Armfelt att han ska samla armén och dra iväg över Jämtlandsfjällen in i Norge och intaga Trondheim. I den här delen av utställningen finns det möjlighet för besökarna att få följa en rad människoöden hela vägen, och se hur det gick för dom efteråt. Det handlar inte bara om soldater, utan även om deras familjemedlemmar. I montrar finns både vapen, men även utrustning som hästarna bar under marschen över fjället. Nu hade soldaterna även utrustats med uniformer, och exempel på sådana finns också att beskåda. Hela historien med den hastiga reträtten över fjället som blev katastrofal i snöstorm och kyla, med 3000 soldater som dog under tillbakamarschen.

– Det var ju ytterligare personer som dog av sina förfrysningsskador senare. Det här var en riktig katastrof med både finnar, hälsingar och jämtar som fanns med i den här armén. Men många familjer här i länet drabbades, berättar Torgärd Notelid.

Jämtlandsskåp på radFörstora bilden

Jämtlandsskåp

Lust och fägring

Utställningen avrundas i dur, med den del som beskriver livet i fredens tid, när folkkonsten kunde blomma. Nu ägnade man sig åt allt det vackra som man kunde smycka både sina kyrkor och hem med. Bygdemålarna Per och Göran Sundin finns representerade i den här delen av utställningen, och de fynd man gjort från deras verkstäder i form av de trossbottenfynd som hittats. I utrymmet mellan golvplankorna och golvet la man sådant som man ville isolera sitt hus med. Här bevarades till eftervärlden mycket av den brevväxling de två hade med sina fruar när de var ute på resa, men även verktyg och schabloner som man använt sig av i yrket. Förutom exempel på kyrkomålningar finns ett antal vackra Jämtlandsskåp och kistor uppställda här.

– Vi visar även otroligt praktfulla textilier. Dyrbara och svåra att producera, och verkligen sedda som skatter på den tiden. Varmt välkomna hit och se det senaste, rundar Torgärd Notelid av.

Text & Foto: Lena Manneby

1 av 1 gillar detta