Jämten 2022 – tema jakt och natur
Jaga och jagas, jägmästare och älgräddare, jakt ur ett samiskt perspektiv, skogen, bävern, Sveriges siste trapper, jämthunden, skogsfrun och ej att förglömma den jämtländska maten. Nu har ni nog räknat ut det. Att 2022 års upplaga av boken Jämten har jakt och natur som tema.
Som vanligt en späckad, spännande, fantasieggande, smaklöksretande, vacker och bred bok. Om du aldrig hållit i ett gevär eller om du titulerar dig storjägare – det spelar faktiskt ingen som helst roll. Jämten bjuder på någonting för alla, ett säkert kort helt enkelt. Rent historiskt sett är det ingen nyhet att jakt och naturen varit viktiga för invånarna i länet. Vi hämtade och gör så fortfarande mycket av vår mat och ingredienser därtill ur skogarna, sjöarna och från fjällets fauna. Förr i tiden var det en källa till överlevnad, medan det idag även styrts över mot att utgöra en viktig källa till rekreation och bra mående.
Tjuvjakt och bävrar ur ett historiskt perspektiv
I årets utgåva av Jämten får vi stifta bekantskap med spännande profiler från förr. Eller vad sägs om Waldemar Bergstrand, landets siste trapper. Eller Eric Festin som för hundra år sedan återinplanterade bävern i Sverige. Eller Ernst Ouchterlony, jägmästaren som för runt tvåhundra år sedan slet ont i kampen mot den tjuvjakt som försiggick i vårt län. För dig som genast började fundera på vad en trapper egentligen är kan jag upplysa dig om att det är den nordamerikanska benämningen på en fångstman eller en pälsjägare. Men dom fanns som sagt även i Sverige, och alltså också här i Jämtland Härjedalen.
Vi är ju vana vid att varje utgåva av Jämten har så kallade Konstpauser insprängda här och var i boken. Årets bok är inget undantag. Som vanligt är det Görel Åsbo Stephansson som står för innehållet i dem. Och inte helt otippat är ju motiven naturligtvis även de på temat jakt och natur. Bruno Liljefors olja Rapphöns är ett bra exempel.
Jämthunden fick ett eget kapitel
Lennart Holmsten från Mörsil har skrivit ett helt kapitel om jämthunden – en svensk nationalras. Holmsten är för övrigt själv sedan femtio år tillbaka utställningsdomare och jaktprovsdomare för älghundar i Sverige, Norge och Finland. Och jag kan försäkra att man verkligen inte behöver vara hundnörd för att uppskatta det här kapitlet.
Allt som allt, drygt 190 sidor läsglädje. Jämten 2022.
Text & Foto: Lena Manneby