Ideal och verklighet – nordisk natur på Nationalmuseum Jamtli
- Det har varit riktigt intressant för min del att upptäcka en del saker i den här utställningen som jag inte kände till att Nationalmuseum hade i sina samlingar innan, berättar Per Hedström utställningschef på Nationalmuseum och en av tre kuratorer av denna utställning.
- Jag har sett fler verk av Bruno Liljefors än jag hade trott innan till exempel, men även helt fascinerande samtida konsthantverksföremål som jag inte tittat på så här ingående tidigare, konstaterar han vidare.
Utställningen presenterar exempel på hur naturen skildrats i konst och konsthantverksföremål från 1600-talet och framåt. Cirka 130 målningar, teckningar, foton och konsthantverksföremål från Nationalmuseums samlingar finns nu att beskåda på Jamtli. Gamla mästare som Bruno Liljefors och Helmer Osslund samsas med mer nutida som Kerstin Hörnlund och Märta Mattsson.
Hur såg man på naturen under olika tidsepoker?
Inte så överraskande var naturen en aldrig sinande källa till skönhetsupplevelser, men kanske litet mer oväntat såg man även på naturen som en ekonomisk resurs, ett forskningsobjekt och en symbol för identitet.
Naturens vilda 1600-tal
Själva utställningen inleds med konst föreställande det nordiska exotiska landskapet. Den vilda och dramatiska naturen, men även lustträdgården med sina odlade växter och sitt uppstyrda format.
1700-talets konstnärliga uttryck och 1800-talets realism
Landskapsmålningar som färgats av den engelska romantiska uppfattningen om naturen samsas här med underjordiska landskap från Falu koppargruva. Under 1800-talet slår realismen igenom, som en reaktion mot romantiken. Konstverken i den här delen av utställningen visar prov på friluftsmåleri. Bruno Liljefors gick i spetsen, och blev något av 1800-talets främste skildrare av Nordens vilda fauna. Han studerade djurens beteende, hur de rörde sig och hur de levde sina liv – för att sedan avbilda desamma ytterst realistiskt.
- Liljefors var oerhört intresserad av förutsättningarna i naturen, och arbetade väldigt mycket med sin kamera som hjälpmedel för att avbilda motiven och senare måla desamma. Det är enormt skickligt gjort, ett måleri som är helt fascinerande, säger Per Hedström.
Vårt förhållande till naturen
Den avslutande delen av utställningen visar olika exempel på hur konstnärer och formgivare från slutet av 1900-talet och fram till början av 2000-talet reflekterat över den moderna människans förhållande till naturen. Här illustreras frågor rörande ekologi, miljöförstöring, klimat och hållbarhet av konstnärer som Frida Kjellman och Petra Wadström. Utställningen visas på Nationalmuseum Jamtli i Östersund fram till den 16 april 2023.
Text & Foto: Lena Manneby