Språkträning för syrisk pionjär
I en månad ska Syriens första kvinnliga pilot gå bredvid biträdande regiondirektör Anders Byström. Uppdrag: öva på svenska – och i förlängningen kanske förändra vår bild av syriska kvinnor.
När Wedad Shujaa växte upp i Damaskus i Syrien jobbade hennes pappa som pilot. Både Wedad och hennes bror drömde om att gå i hans fotspår, så när hon gått ut skolan flyttade hon till Oklahoma i USA och utbildade sig till pilot. När hon var färdigutbildad återvände hon till Syrien som landets första kvinnliga pilot. Under sjutton år jobbade hon med att flyga passagerarplan som Boeing 727 och Airbus 320.
Men så kom kriget – och Wedad och hennes familj bestämde sig för att flytta från Syrien. Våren 2014 kom de som flyktingar till Stockholm. Nu bor familjen sedan en månad tillbaka i Östersund. Wedads man, som också är pilot, är hemma med parets två yngsta barn i väntan på att de ska få förskoleplats, medan Wedad söker jobb. Som ett led i det gör hon därför språkpraktik för att lära sig mer svenska och få fler kontakter.
– Jag hoppas att det ska ge ett bredare nätverk, att jag ska bli bättre på att prata svenska så klart och att det kanske kan leda till jobb här. Det känns också bra att få ny erfarenhet från annat än pilotjobbet, säger Wedad Shujaa.
En solidarisk tanke
På måndagen började Wedad sin månadslånga praktik hos biträdande regiondirektör Anders Byström. Och han ser väldigt positivt på att Wedad är på plats.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att vi är öppna och tar emot praktikanter – det gäller även studenter från universitet, studiebesök från gymnasieskolor och så vidare. Vi måste bli bättre på det, säger han och fortsätter:
– Sedan finns det även en solidarisk tanke i det som jag tycker ska prägla vårt öppna samhälle, det vill jag vara med och bidra till.
Vad kommer Wedad att få göra under praktiken?
– Hon följer med mig på de flesta möten och kommer även att få vara med i de andra delarna av regional utveckling. Men hon ska inte bara sitta och lyssna. Hon kommer att få i uppdrag att berätta mer om hur hon haft det, till exempel som Syriens första kvinnliga pilot, det är jätteintressant och jag tror att vi kan lära oss massor av henne.
Vad kan du personligen få med dig tror du?
– Det blir en utmaning för mig att se till att Wedad får en intressant och bra tillvaro. Sedan får jag lära mig att förklara, det är så många saker vi tar för givet, det kan vara bra att vi får fundera till lite på det vi gör.
Svårt att återuppta pilotkarriären
När det kommer till att jobba siktar både Wedad och maken på att återuppta sina pilotkarriärer – något som dock har visat sig svårt. Då de inte jobbat på några år måste de förnya sina certifikat men enligt Wedad kan de inte göra det i Sverige utan att behöva börja om från ruta ett med hela pilotutbildningen. Det andra alternativet de har är enligt henne att resa till Jordanien för att förnya certifikaten där.
Oavsett om det blir som pilot eller inte är Wedad Shujaas förhoppning att hon och maken ska kunna jobba snart. Hon hoppas även på att hon ska kunna bidra till att förändra den bild av syriska flyktingkvinnor som hon ofta upplever att vi svenskar har.
– I Syrien är många kvinnor högutbildade och jobbar jämställt med män. Det är viktigt för mig att människor här i Sverige också förstår det. Många syriska kvinnor har hög kompetens och kan jobba och bidra mycket även här i Sverige, säger hon.
Text & Foto: Sara Rönnberg