Vad är viktigt för dig vid kontakt med vården?

För att kunna möta framtidens möjligheter och utmaningar inom framtidens hälso- och sjukvård, genomför Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner enkäten Vad är viktigt för dig vid kontakt med vården?

Enkäten som är en del i arbetet med nära vård, kommer vara öppen 14 februari–6 mars och riktar sig till invånare i Jämtland Härjedalen som är eller har varit i kontakt med hälsocentraler, sjukhusvård eller har hemsjukvård. Enkäten finns tillgänglig digitalt på sidan www.regionjh.se/viktigtformig Länk till annan webbplats.. 1 000 slumpvis utvalda personer som är 70 år eller äldre kommer också få enkäten i pappersform hemskickad tillsammans med frankerat kuvert för retur.

– Vi vill veta mer om hur länets invånare uppfattar kontakten med hälso- och sjukvården i Jämtland Härjedalen. Det blir en viktig del i det fortsatta arbetet mot nära vård. Dels vill vi få en bild av hur kontakten fungerar i dag, dels hjälper det oss i arbetet med att ta fram de mål vi ska jobba mot i vår region utifrån de förutsättningar vi har, säger Maria Höög, projektledare, Region Jämtland Härjedalen.

Omställning till en nära vård

Hälso- och sjukvården i Sverige har gjort stora framsteg under de senaste decennierna vilket gjort att vi lever längre och mår bättre. Det ställer i sin tur nya krav på att vården arbetar mer med hälsofrämjande och proaktiva insatser och där primärvården är den naturliga vägen in.

Det svenska sjukvårdssystemet ställer om sitt arbetssätt mot nära vård. Syftet är att vården i högre grad ska organiseras och bedrivas utifrån personens behov och förutsättningar. Det innebär att personen som är i behov av vård och anhöriga ska känna sig delaktiga och vården ska vara lättillgänglig och ges med god kontinuitet.

– Hälso- och sjukvården är i förändring. Det handlar bland annat om kontaktvägar men även andra saker som till exempel de tekniska möjligheterna som har utvecklats mycket under senaste åren och därmed möjligheterna med digitala lösningar inom olika områden. Redan i dag ser vi att det kan fungera som komplement till den traditionell vård vi är vana vid. Ett exempel är att personer själva kan kontrollera blodtryck hemifrån, så kallad egenmonitorering. Resultatet skickas sedan digitalt till vårdpersonal, säger Anna Granevärn, divisionschef nära vård vid Region Jämtland Härjedalen.

Många regioner och kommuner har startat arbetet. Det innebär att arbetssätt har börjat utvecklas inom olika områden. Omställningen till nära vård berör och kommer att göra skillnad för alla Sveriges invånare och hjälpa oss att klara välfärdens utmaningar. Omställningen innebär att kommuner och regioner skapar hälso- och sjukvård tillsammans med invånare och flyttar fokus till att arbeta mera personcentrerat, sammanhållet, proaktivt och hälsofrämjande.

Resultat av enkäten

Resultatet av enkätundersökningen kommer att sammanställas och publiceras på Region Jämtland Härjedalens webbsida, www.regionjh.se/viktigtformig Länk till annan webbplats., i slutet av mars månad.

Kontakt

Maria Höög, projektledare, Region Jämtland Härjedalen, e-post: maria.hoog@regionjh.se

Veronica Molander, projektledare, Region Jämtland Härjedalen, e-post: veronica.molander@regionjh.se

Text: Thomas Jarnehill