Region Jämtland Härjedalen ställer sig bakom plan för att utrota livmoderhalscancer
Ett nationellt utrotningsprojekt av livmoderhalscancer pågår i Sverige på initiativ av Nationella arbetsgruppen för cervixcancerprevention. Syftet är dels att få stopp på spridningen av HPV så fort som möjligt, dels att de redan smittade HPV-screenas. Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu beslutat att ställa sig bakom rekommendationen att delta i projektet.
Ur ett globalt perspektiv har livmoderhalscancer varit den vanligaste cancerformen bland kvinnor. I Sverige drabbas 550 kvinnor varje år och 150 avlider i sjukdomen. I Jämtland Härjedalen insjuknar cirka 6 kvinnor per år. Under 1960-talet infördes screening i Sverige vilket ledde till en kraftig minskning av cancerformen, men under 2010-talet började den öka igen.
En nödvändig förutsättning för uppkomst av cancern är infektion med Humant Papillomvirus (HPV). HPV sprids huvudsakligen i åldrarna 18 till 30 år, men kan förebyggas med vaccination.
Enlig förslaget, som hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att ställa sig bakom, kommer kvinnor födda 1994–1998 i samband med screening att erbjudas kostnadsfri catch-up vaccinering med Gardasil 9 som skyddar mot 90% av all livmoderhalscancer.
– Här ser vi en god möjlighet att faktiskt utrota en cancerform, vilket enligt WHO:s definition innebär att färre än 4 kvinnor per 100 000 insjuknar årligen. HPV-negativa kvinnor som får Gardasil 9 har låg risk och deras screening kan glesas ut. Efter cirka fem år kan en befolkningsimmunitet från 11 år till 30 år ha uppnåtts och sannolikheten är då god att HPV försvinner, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Tom Silverklo.
I beslutet har hälso- och sjukvårdsnämnden gett regiondirektören i uppdrag att återkomma kring hur genomförandet av vaccineringen kan finansieras. Utifrån att Jämtland Härjedalen år 2020 hade 3 244 kvinnor i åldern 22–26 år, uppskattas den totala vaccinkostnaden med 1 dos uppgå till drygt 2,6 miljoner kr om 80 % av målgruppen deltar. Detta inkluderar kostnaden för upprättande av organisation, kostnad för administration av vaccination samt kostnad för HPV-test.
För mer information
Tom Silverklo, Hälso- & sjukvårdsnämndens ordförande, 073-267 27 97
Text: Sara Nilsson