Ny undersökning ska ta reda på vad gravida och nyblivna mammor tycker om vården
Kvinnors röster behövs i utvecklingen av vården. Under drygt två års tid kommer cirka 2996 gravida och nyblivna mammor i Region Jämtland Härjedalen ha möjlighet att dela med sig av sina upplevelser och erfarenheter av vården och sin egen hälsa. Svaren hjälper till att utveckla vården.
Hur upplever kvinnor sin egen hälsa och vården under tiden för graviditet och runt förlossning? Hur bemöts man och hur känner man sig ett år efter förlossningen? Det är några av de frågor som ställs i den nya Graviditetsenkäten, som lanseras den 1 oktober.
Sedan 2015 pågår en nationell satsning på kvinnors hälsa och förlossningsvården och den sammantagna utvecklingen sedan satsningen påbörjades är mycket positiv. Nu fortsätter arbetet och för första gången ska gravida och nyblivna mammors hälsa och upplevelser av vården kartläggas – före, under och efter förlossning.
Vi vill att alla kvinnor och deras familjer ska känna sig trygga i hela vårdkedjan i samband med graviditet, förlossning och eftervård. Vi ser enkäten som ett sätt att få ta del av kvinnors erfarenheter för att på bästa sätt kunna utveckla vården, säger Anette Bornhov, samordningsbarnmorska i Region Jämtland Härjedalen
Graviditetsenkäten går ut via 1177.se. Den består av tre olika delar och skickas till kvinnor som:
- Är i graviditetsvecka 25
- Fött barn för åtta veckor sedan
- Fött barn för ett år sedan
Initiativet till Graviditetsenkäten kommer från SKR inom ramen för överenskommelsen med regeringen om en förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa. Resultatet ger region Jämtland Härjedalen möjligheter att fortsätta att utveckla vården kring graviditet och förlossning.
Under 2019 rapporterade regionerna in nära 500 insatser för att förbättra vården Länk till annan webbplats. riktad till kvinnor och deras familjer. Regionernas insatser har visat framgångsrika resultat hittills. Andel allvarliga bristningar minskar och eftervården har stärkts Länk till annan webbplats.*.
Region Jämtland Härjedalen bedriver fortlöpande förbättringar inom kvinnohälsa för att kunna ge vård av god kvalitet. Med Graviditetsenkäten får vi ett nytt och viktigt verktyg som involverar kvinnorna i förbättringsarbetet, säger Anette Bornhov.
För mer information:
Anette Bornhov, samordningsbarnmorska vid mödrahälsovården Region Jämtland Härjedalen, 070-319 90 05
Iréne Hoglert, områdeschef vid Område Kvinna Region Jämtland Härjedalen, 070-600 43 71
*Uppgiften är hämtad från SKR:s rapport ”Regionernas insatser för kvinnors hälsa 2019” (sammanfattningen, s.6).
Fakta:
SKR och regeringen har en överenskommelse om att satsa på en förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa. Under 2020 fördelas 937 miljoner kronor till regionerna. Närmare 12 miljoner har fördelats till Region Jämtland Härjedal. Graviditetsenkäten utgör en del i arbetet för en mer jämlik, personcentrerad och kunskapsbaserad hälso- och sjukvård.
Frågorna i Graviditetsenkäten har utformats av SKR i samarbete med Bristningsregistret, Graviditetsregistret, Svenska Barnmorskeförbundet och Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG). Graviditetsenkäten pilottestades i Region Skåne och Region Halland i början av 2019 och togs emot väl. Svarsfrekvensen var god och den upplevdes enligt utvärderingsenkäten som relevant samt var uppskattad av kvinnorna som svarade.
Graviditetsenkäten lanseras den 1 oktober och skickas ut kontinuerligt till kvinnorna till och med 2022.
SKR:s arbete med förlossningsvård och kvinnors hälsa Länk till annan webbplats.
SKR:s rapport ”Regionernas insatser för kvinnors hälsa 2019 Länk till annan webbplats.
Text: Sara Nilsson