Nytt avtal om kulturanpassad vård för personer med samisk bakgrund
Tack vare ett nytt avtal kan personer med samisk bakgrund som är bosatta i Dalarna, Jämtland Härjedalen, Norrbotten och Västerbotten få vård för psykisk ohälsa och beroendeproblematik på norska vårdinrättningen Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og avhengighet, Sanks.
Sanks erbjuder språk- och kulturanpassad vård för samer. Ingen motsvarande institution finns i Sverige. Det avtal som nu träder i kraft omfattar Region Dalarna, Region Jämtland Härjedalen, Region Norrbotten och Region Västerbotten, och har möjliggjorts genom samarbete i Kunskapsnätverket för samisk hälsa.
Region Jämtland Härjedalen har dock haft ett samarbetsavtal med Sanks sedan år 2015.
– Vi har sex års erfarenhet av samarbete med Sanks med goda resultat. Att fyra regioner har enats kring ett gemensamt avtal är ett styrkebesked och det är mycket glädjande att samer i större delen av svenska Saepmie nu kommer att kunna få hjälp vid Sanks, säger Robert Hamberg, regionråd i Region Jämtland Härjedalen.
– Det nya avtalet kommer förhoppningsvis också göra det lättare att söka vård, och ha kontinuitet i sin behandling, för samer som flyttar mellan renbetesmarker i olika regioner under delar av året, säger Anna Kråik Åström, länskoordinator för Jämtland Härjedalen i Kunskapsnätverket för samisk hälsa.
Många samer har beskrivit att de upplever sig vara tvungna att utbilda sin behandlare i samisk kultur, och att det bidrar till att förlänga vårdförloppet och tillfrisknandet. Sanks erbjuder vård på samiska av samiska behandlare, vid sin huvudetablering i Karasjok eller någon av sina filialer i Norge. Det går också att få vård digitalt.
– Vi vet att det kan vara svårt att ta kontakt med vården när man mår dåligt, och vi hoppas att avtalet med Sanks ska göra detta lättare. Du som redan har en vårdkontakt i primärvården eller psykiatrin i Jämtland Härjedalen kan önska vård hos Sanks den vägen. Annars kontaktar du din hälsocentral för en första bedömning, säger Anna Kråik Åström.
Avtalen innehåller också kompetenshöjande insatser där Sanks kan bistå regionerna med olika typer av utbildning inklusive studiebesök och auskultation på Sanks. Läkare och psykologer under utbildning (ST-läkare och PTP-psykologer) kan välja att förlägga en del av sin utbildning på Sanks. Region Jämtland Härjedalen har redan anordnat en del sådana utbildningsinsatser för medarbetare, och det kommer självfallet fortsätta även framöver.
Om Sanks
Samisk nasjonal kompetansetjeneste - psykisk helsevern og avhengighet erbjuder utredning och behandling av personer som lider av psykisk ohälsa eller beroendeproblematik. Dessutom har de ett nationellt uppdrag att erbjuda vård och behandling för samer boende i Norge. Sanks arbetar också med kunskapsspridning, bland annat till vårdpersonal, studenter och forskare inom området språk och kulturförståelse. Sanks är en avdelning som tillhör Sámi klinihkka inom Finnmarkssykehuset Helseforetak. Sanks huvudetablering ligger i Karasjok. Dessutom finns filialer i Snåsa, Röros, Hamarøy och Oslo.
Om Kunskapsnätverket för samisk hälsa
Kunskapsnätverket för samisk hälsa är ett samarbete mellan Region Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och Dalarna, samt Sametinget och ett flertal samiska organisationer. Kunskapsnätverket för samisk hälsa arbetar för en hälso- och sjukvård som aktivt bidrar till en god hälsa och en vård på lika villkor för det samiska folket i Sverige.
För mer information:
Robert Hamberg, regionråd (M), Region Jämtland Härjedalen, 070-288 59 96
Anna Kråik Åström, länskoordinator för Jämtland Härjedalen i Kunskapsnätverket för samisk hälsa, 063-14 76 22
Information om möjlighet till vård hos Sanks finns bland annat på 1177 Vårdguidens webbplats: www.1177.se/jamtland-harjedalen/sanks Länk till annan webbplats.
Informationen finns även översatt:
www.1177.se/smj-se/jamtland-harjedalen/sanks-lulesamiska Länk till annan webbplats.
www.1177.se/se-se/jamtland-harjedalen/sanks-nordsamiska Länk till annan webbplats.
www.1177.se/sma-se/jamtland-harjedalen/sanks-sydsamiska Länk till annan webbplats.
Text: Anna Kråik Åström/Kunskapsnätverket för samisk hälsa