Hot mot förtroendevalda riskerar att urholka demokratin
I samband med regionfullmäktiges sammanträde den 22 juni bjuder fullmäktiges presidium in till förtroendemannautbildningen Det demokratiska samtalet – om hot, hat och våld mot förtroendevalda. Utbildningen leds av Region Jämtland Härjedalens säkerhetsansvariga tillsammans med polisen och SKR.
Var tredje förtroendevald (30 %) uppger att de utsattes för trakasserier, hot eller våld under 2018, vilket är den högsta nivån sedan Brottsförebyggande rådet började mäta utsatthet bland förtroendevalda. Hot och trakasserier står för den främsta ökningen och det sker främst i sociala medier men även muntligen via direktkontakt, telefon eller e-post.
– Region Jämtland Härjedalen är en politiskt styrd organisation har därmed ett särskilt ansvar att värna de demokratiska värden som utgör grunden för regionens verksamhet. Som förtroendevald ska ditt politiska uppdrag präglas av rättssäkerhet och demokrati och du ska känna dig trygg och säker i ditt uppdrag, säger Regionstyrelsens ordförande Thomas Andersson.
Utbildningen syftar till att sprida kunskap och utbilda förtroendevalda samt att tillsammans med regionen utveckla det förebyggande arbetet mot hot, hat och våld.
– Att ta på sig ett förtroendeuppdrag innebär inte att man ska tåla mer än andra i samhället. Det är viktigt att normerna inte förskjuts av vad som är acceptabelt eller inte, för då ökar risken att förtroendevalda till exempel avstår att driva känsliga frågor eller att följa sin egen övertygelse i kontroversiella avgöranden. I förlängningen försvårar det rekryteringen av förtroendevalda och urholkar demokratin, och det kan vi inte tolerera, Thomas Andersson.
Utbildningen sker helt digitalt och är inte öppen för allmänheten.
För mer information:
Thomas Andersson (C), ordförande Regionfullmäktige, 070-609 00 78
Eva-Britt Boij (L), Regionfullmäktiges 1:e vice ordförande, 070-361 01 97
Karin Näsmark (S), Regionfullmäktiges 2:e vice ordförande, 070-232 26 85
Text: Sara Nilsson