Aktuellt från regionstyrelsen 27 augusti
27 augusti samlades regionstyrelsen för sammanträdande. Några av punkterna på agendan var ny ambulansstation i Järpen samt införande av screening av gravida.
Ett steg närmare en ny ambulansstation i Järpen
Ambulanssjukvården i Jämtland Härjedalen har under flera år arbetat gränslöst över länets kommuner och även samverkat med grannlänen för att optimera insatstiderna vid högprioriterade larm. Den tekniska utvecklingen har skapat större möjligheter för akutvården ute i ambulansen samtidigt som det ställer högre krav på lokaler. I Järpen har den befintliga ambulansstationen haft återkommande problem med arbetsmiljön, vilket gjort det nödvändigt att söka bättre lösningar.
Ärendet om ny ambulansstation lyftes i hälso- och sjukvårdnämnden redan under november 2023. I den ursprungliga planen för utveckling av ambulansbyggnad i Järpen låg fokus på att bygga en ny lokal vid nuvarande hälsocentral. I dialog med befintlig hyresvärd har det uppkommit en möjlighet att i stället hyra lokal som kan samlokaliseras med den befintliga hälsocentralen.
– Nu tar vi arbetet vidare och ser till att det kommer nya lokaler på plats. Det är viktigt då ambulansen i Järpen haft återkommande problem med arbetsmiljön och det här är en bra lösning säger, Lars-Erik Olofsson, vice ordförande för regionstyrelsen.
Införande av screening för fetalt RHD och erbjudande om RhD-profylax till gravida
Region Jämtland Härjedalen har tagit ett viktigt steg mot att förbättra vården för gravida genom att införa riktad RhD-profylax, en åtgärd som syftar till att förhindra RhD-immunisering hos RhD-negativa kvinnor som bär ett RhD-positivt foster. Detta initiativ kommer att implementeras som en del av regionens mödrahälsovårdsprogram och förväntas minska risken för komplikationer under och efter graviditeten.
RhD-immunisering kan uppstå när en RhD-negativ kvinna bär ett RhD-positivt foster, vilket kan leda till att moderns immunförsvar bildar antikroppar mot fostrets röda blodkroppar. Detta kan i sin tur orsaka blodbrist hos fostret, med allvarliga konsekvenser både under graviditeten och efter födseln. Den riktade RhD-profylaxen, som ges under graviditetsvecka 27-30, minskar betydligt risken för immunisering och därmed även behovet av mer invasiva ingrepp som intrauterina behandlingar och blodbyte efter födseln.
Kostnadsberäkning för Region Jämtland Härjedalen är gjord på ett uppskattat antal graviditeter motsvarande 1 500 per år varav 15 procent av kvinnorna beräknas vara RhD-negativa. Uppdraget föreslås utföras i samband med andra mödrahälsovårdsbesök under graviditeten, vilket innebär ett utökat uppdrag inom hälsoval Region Jämtland Härjedalen till en kostnad motsvarande 175 000 kronor per år, vilket finansieras genom en omdisponering inom regionstyrelsens budgetram från 2025.
– Att vi nu inför denna rutin är ett stort framsteg för kvinnosjukvården i vår region. Det här är en åtgärd som bevisligen skyddar både mor och barn, och som redan införts i nästan hela landet. Genom att implementera RhD-profylaxen säkerställer vi att våra gravida får den bästa möjliga vården och att vi kan förebygga komplikationer som annars hade kunnat bli allvarliga, säger Bengt Bergqvist, regionstyrelsens ordförande.
Denna satsning innebär en utvidgning av mödrahälsovårdsprogrammet, vilket fortsatt kommer att vara kostnadsfritt för de gravida. Ingen patientavgift kommer att införas, och uppdraget kommer att genomföras i samband med ordinarie mödrahälsovårdsbesök.
För mer information:
Bengt Bergqvist (S), regionstyrelsens ordförande, telefon: 070-363 38 76
Lars-Erik Olofsson (KD), regionstyrelsens 1:e vice ordförande, telefon: 070-223 71 28
Text: Thomas Jarnehill