Nationalmuseum Jamtli – som ett juvelskrin
Att lyckas med i det här fallet faktiska ”konststycket” att fylla ett enda rum med ett urval av Nationalmuseums konstskatter och samtidigt täcka in inte mindre än sex sekler är inget annat än magi. Och ibland får man faktiskt tro på trolleri, Nationalmuseum Jamtli är just ett sådant exempel. Sex sekler av samtid. Inget annat än en wow-upplevelse för ögat.
Det doftar så där nytt av trä och naturmaterial när man kliver in i lokalen. Ljuset letar sig utan svårighet in genom panoramafönstren i entréplanet, där trappan upp till själva utställningslokalen utan tvekan är ett konstverk i sig. Ett så kallat kubbgolv a ´la industri/verkstadsgolv som enligt uppgift skulle klara av att bli kört på av ett ekipage med häst och vagn om så vore.
Från 1500-talets hovkonst, via 1600-talet med verk i barockstil, till 1700-talet då konsten blomstrade igen efter krigsåren, vidare till 1800-talets färgstarka landskapsmåleri in i 1900-talets funktionalism om än här i en lyxvariant så landar alltsammans i nuets 2000-tal, där vår egen Annika Norlin i fotoformat blickar ner på besökarna genom glas och ram. ”Säkert” på Nationalmuseum – wow igen!
- Jag blev själv helt överväldigad när jag fick se resultatet, konstaterar Magnus Olausson som är chef för samlingar och forskning på Nationalmuseum i Stockholm.
I utställningen återfinns delar av de gamla kungliga samlingarna från Gustav Vasas tid. Detta mixat med några nyförvärv, som alltså premiärvisas just här på Nationalmuseum Jamtli. Alla konstarter visas integrerade, vilket ger en bredd och en dynamik som känns ny i sammanhanget.
- Detta innebär inte på något vis att vi erbjuder en slags fruktsallad, där vi blandar om allting, utan snarare en möjlighet att kunna se saker intill varandra och jämföra. Det gör att den ena konstarten lyfter den andra, säger Magnus Olausson vidare.
Flörta med Rubens Offer till Venus eller tappa andan inför de Vries bronsskulptur
Det känns som en stor fördel att i ett och samma rum kunna stå med fötterna mitt i 1500-talets praktkonst, och blicka hela vägen bort till 1900-talets funkisobjekt. Det tror jag inte att man hittills kunnat göra någon annanstans i musei-Sverige. En vandring genom sekler av konst, en unik överblick och faktiskt en slags tvärsnitt av vad konsten givit och hur den utvecklats genom århundradenas gång. Här kommer alla besökare att hitta sina personliga pärlor, och det är inget konstigt med det eftersom Nationalmuseum faktiskt också visar några av sina absoluta klenoder på plats.
Utställningen Sex sekler av samtid pågår 17 juni till våren 2019.
Text & Foto: Lena Manneby