Matambassadören bjöd på rena smaker
Det var helsamisk meny i restaurang Kajutan på Östersunds sjukhus när den samiska nationaldagen firades den 6 februari.
– Jätteroligt och inspirerande! säger samiska matambassadören Ann Sparrock om att få bjuda på maten som ligger henne varmt om hjärtat.
"Det var den godaste och mest välbalanserade köttsoppa jag ätit – lysande!"
"Tack för maten, det var fantastiskt gott!"
Superlativen vill inte sluta regna från mätta och belåtna matgäster när de passerar Ann Sparrock som till slut fått tid att sätta sig ner ett par minuter.
Sedan lunchen öppnade för dagen i restaurang Kajutan har det varit en konstant och strid ström av gäster som slevat upp renskav och renköttsoppa på tallrikarna. I matkön blandas modesta blå och vita vårduniformer med koltar i färgerna blått, rött, grönt och gult, med gnistrande detaljer i tenn och silver.
Ann Sparrock är sedan årsskiftet samisk matambassadör för offentlig gastronomi i Jämtland och Härjedalen.
– Det innebär att jag ska inspirera personal i de offentliga köken, i skolor, förskolor, på äldreboenden och sjukhus, att laga samisk mat. Det sitter så mycket i maten – traditioner och känsla, säger hon.
Hur har det varit att få bjuda på nationaldagslunch här i dag?
– Jätteroligt, det har varit inspirerande! Det är riktigt trevlig personal i köket.
På menyn, komponerad av Ann Sparrock, står renskav, bijremebarkoe, med lingondressing och renköttsoppa, bearkoejoptse – båda rätterna lagade på lokalt kött från regionen – och gaahko-bröd. Maten har Ann valt ut dels utifrån samisk tradition, dels utifrån de enkla smakerna.
– Jag vill att det ska vara enkelt och traditionellt och jag vill plocka fram smaken på renköttet, få rena smaker, man ska känna att det är renkött. En del som inte är vana att laga ren vill krydda bort smaken. Jag vill göra tvärtom, förklarar hon.
"Kul att det samiska får synas"
Bland lunchgästerna har bland andra Kristin Jonsson, undersköterska på centraloperation på Östrsunds sjukhus, ätit av Ann Sparrocks köttsoppa.
– Jättegott! Så kul att det samiska får synas både här och överallt på stan nu, säger hon.
Kristin Jonsson är själv same och klädd i mörkblå kolt dagen till ära. Nationaldagen brukar hon fira varje år, men lite mer stillsamt som hon beskriver det.
– Vi har som tradition hemma att barnen tar med sig något till skolan, ibland har jag bakat bröd eller så. I morse stod jag och stekte souvas som de tog med sig, säger hon.
Hur firar du vidare i dag?
– Jag ska lyssna på en föreläsning på Mittuniversitetet och ikväll ska jag på konsert i Gamla kyrkan, det blir jojk från hela Saepmi. Det blir en bra dag!
Text & Foto: Sara Rönnberg