Grattis UPM – 15 år
Vi lever i en fors av ständiga förändringar. Vår omvärld förvandlas i allt snabbare takt, ett turbosamhälle. När ungdomspsykiatriska mottagningen firar 15 år bjussar man in till en seminariedag på temat unga vuxna. En fullsatt hörsal visade att man tänkt helt rätt.
Dragplåster under dagen var en professor och en neuropsykolog. Lars Dencik, professor i socialpsykologi vid Roskilde universitet och Åke Pålshammar som är neuropsykolog och universitetslektor vid Uppsala universitet talade om Att växa upp i turbosamhället och om Hjärnans utveckling 16-25 år. Rikard Strömberg som är enhetschef på UPM lyfte de styrkor som hans personal har.
- Vi har engagerade medarbetare som jobbar i nätverk över yrkesgränserna. Det tillsammans med motiverade patienter som sällan avbokar sina tider, och det faktum att patienterna kan anmäla sig själva till mottagningen är en del av det lyckade receptet.
Många skäl att ta tillvara själen
Gunnel Eriksson, psykolog och psykoterapeut, som tidigare arbetat många år i Region Jämtland Härjedalen talade med värme om UPM.
- Det finns en så härlig energi på den här mottagningen. Det märks verkligen att ni vill jobba med ungdomar och unga vuxna. UPM tycker jag är ett sånt ypperligt exempel på en verksamhet som vuxit fram ur många års intresse och klinisk erfarenhet av just den här fasen i livet. Detta har kanaliserats till en specialiserad mottagning. Kärnan har varit att ta tillvara den kraft som finns i just den här åldersgruppen. Det finns många skäl att ta tillvara ungdomars och UPM:s själ. För det är just själen som är intressant att ytterligare få belyst för de som söker sig till mottagningen.
Babblandets bubbelpool
Professor Dencik föreläste om inte i turbofart så i alla fall med stor energi och inlevelse på temat turbosamhället. Han fick publiken att gapskratta rakt ut vid flera tillfällen med sina ibland brutalt raka analyser av nutidens samhälle. Eller vad sägs om den målande mening som fick beskriva det faktum att barnet av idag möter lika många par ögon under en enda dag i sitt liv som barnet för drygt hundra år sedan mötte under hela sin livstid; ”Från tigandets tundra till babblandets bubbelpool”. Lars Dencik ställde också frågan om vad som egentligen avgör hur bra loppet på livets racerbana går. Joo, helt enkelt hur väl fungerande pitstop man har i depån. Det vill säga hur bra man kan tanka bränsle hemma i depån, hemma hos sin familj. Det ligger nog mycket i att vi faktiskt är våra relationer, och därmed behöver lägga en del tid och kraft på att vårda desamma. Sen är det också ganska befriande att ta med sig Lars Denciks tanke om att vi behöver inse att det finns flera olika sätt att vara ”normal” på.
Text & Foto: Lena Manneby