– Något som gör det extra intressant att arbeta som sjuksköterska här på Neurologi- och strokeenheten i Östersund tror jag har att göra med ”Rädda Hjärnan”, och att ingen dag är den andra lik. Att tillsammans med sina kollegor hjälpa människor i nödsituationer känns meningsfullt, säger Petra.
På Neurologi- och strokeenheten i Östersund arbetar totalt 22 sjuksköterskor och ungefär lika många undersköterskor.
Tillsammans samarbetar de dagligen för att rädda och ta hand om patienter med varierande typ av symptom, sjukdomar och besvär.
På avdelningen hjälper man patienter som drabbats av alltifrån stroke till blodproppar och blödningar. ”Rädda Hjärnan” är ett larm, och en arbetsprocess som sätts in när någon kommer in med exempelvis misstänkt stroke eller blodpropp, och då gäller det att man är redo.
Petra började sin karriär som sjuksköterska på avdelning efter att hon haft sin praktik här, något som inte är en helt ovanlig väg in i arbetslivet efter studierna.
– Jag insåg snabbt under min praktik här att jag trivdes väldigt bra. Här fick jag lära mig något nytt varje dag och det gör jag fortfarande. Man vet aldrig vad dagen ger, säger Petra.
Utöver patientgruppen och de varierande dagssysslorna är det framför allt kollegorna som är avgörande för Petra, och den goda sammanhållningen som är på avdelningen, även med läkare.
– Arbetsmiljön här är väldigt varm, vi tar hand om varandra och ser till att alla mår bra. Ingen fråga är dum, här hjälps vi åt, säger Petra.
En arbetsplats med personlig utveckling
Även utvecklingsgraden är hög, inte bara för att man får jobba varierat och på så sätt lära sig mycket, utan också för att det erbjuds vidareutbildning på avdelningen.
– Personalstyrkan här har en hög kompetens, och där är utbildningarna nog en bidragande faktor. Här har man möjlighet att gå en kurs inom strokekompetens, och utbilda sig i trombolyskompetens, säger Petra.
Utveckling, god samverkan och händelserika dagar – kanske är det därför man söker sig hit. Närsomhelst kan ett akut larm gå, och då måste man vara beredd.
– Jag sökte mig hit just för att arbeta nära det akuta, där jag får göra stor skillnad. Att rädda liv och ta hand om en patient som är svårt sjuk är väldigt givande, det är det som gör att man fortsätter varje dag, säger Petra.
Avdelningen jobbar även för att modernisera och effektivisera det dagliga arbetet, något som gynnar både personal och patienter.
– Vi använder oss av surfplattor i vårt dagliga arbete. Där kan vi se journaler, titta på prover och hålla koll på vad som har gjorts, eller behöver göras – så att det inte blir några missförstånd, säger Petra.