Orsakar ljudtrauma dold hörselnedsättning, sk auditiv neuropati, hos människor?
Elenor Lundgren, Leg. audionom, hörcentralen Östersunds sjukhus
Enligt WHO är hörselnedsättning ett av de vanligaste handikappen globalt. Stora resurser krävs från samhället i form av upprepade läkarbesök, hörhjälpmedel och ibland implantat.
Tidigare har man antagit att den som utsätts för höga ljud – eller ljudtrauma som det kallas – kan få skador på själva hörselorganen, framför allt de sensoriska hårcellerna i innerörat. Det här undersöker man med en vanlig hörselundersökning där man lyssnar på toner i hörlurar och trycker på en knapp när man hör tonen, sk tonaudiometri. Men nyligen publicerade djurstudier har visat så kallade ”dolda hörselskador” som i stället påverkar ljudöverföringen in till hjärnan via hörselnerven. Det här kallas för auditiv neuropati och drabbar ljudsignaler som är viktiga för talförståelse,lokalisering av ljud och att urskilja talljud ur bakgrundsljud.
Om studie
Syftet med studien är att undersöka om människor också riskerar att drabbas av dolda hörselskador efter ett ljudtrauma.
Metod
I studien följer vi 31 personer som har varit utsatt för ett ljudtrauma – och en kontrollgrupp. Vi utför olika typer av hörselmätningar som undersöker innerörats funktion samt hörselnerv och hjärnstam. Förutom tonaudiometri så undersöker vi ljudöverföringen till hjärnan genom att mäta taluppfattning i brus, vi kontrollerar funktionen i sinnescellerna i innerörat och vi kontrollerar även ljudöverföringen i hörselnerv och vidare förbi hjärnstammens omkopplingsstationer upp till hörselcentra.
Nytta
Hittills har vi sett att ungefär hälften av studiepersonerna uppvisar tecken på auditiv neuropati. I kontrollgruppen visar bara en person tecken på auditiv neuropati. Det skulle kunna innebära att man i framtiden rekommenderas att undersöka de patienter som har utsatts för ett ljudtrauma med flera hörseltester (inte bara tonaudiometri) för att utesluta eventuella dolda hörselskador på hörselnerven.