Egenmonitorering av högt blodtryck

Lisa Zackrisson, Distriktsläkare, Frösö Hälsocentral

Högt blodtryck är ett vanligt sjukdomstillstånd. Tillståndet är ofta kroniskt och ökar risken att insjukna i följdsjukdomar exempelvis kranskärlssjukdom, hjärtsvikt, stroke och demens. Studier visar att majoriteten av patienterna inte uppnår målblodtrycket, det finns därför skäl att förbättra vård och behandling av hypertoni.

Om studien

I tidigare jämförande studier av egenmonitorering och blodtrycksvärden tagna på en vårdenhet, har man sett att egenmonitorering resulterar i bättre blodtrycksvärden, bättre blodtryckskontroll och bättre följsamhet till behandlingen. Det är därför intressant att undersöka hur egenmonitorering påverkar blodtrycket hos patienter med högt blodtryck. Tack vare att vår region har ett stort befintligt forskningsunderlag med en längre tids data från cirka 700 patienter som inte är tidigare studerat har vi nu en unik forskningsmöjlighet. Vår förhoppning är att förbättra diagnostiken och behandlingen av hypertoni och därmed på sikt minska risken för insjuknandet i följdsjukdomar. Egenmonitorering utgör en del i omställningen av sjukvården till en mer personcentrerad nära vård och i det omställningsarbetet finns ett stort behov av forskning och vi vill med vår forskning vara med och bidra i det arbetet.

Nytta

Vi hoppas att vår studie blir ett viktigt bidrag till det samlade kunskapsläget om egenmonitorering och vi tror att våra resultat blir intressanta och betydelsefulla att ta del av i vår regions fortsatta arbete med egenmonitorering.