Normaltrycks­hydrocephalus: effekt av shuntbehandling på ventrikelvolym och kliniska symtom

Simon Lidén, ST-läkare, Neurologimottagningen

Normaltryckhydrocephalus är en sjukdom som drabbar äldre där hjärnans vätskerum tillväxer till följd av förändrad vätskedynamik och orsakar försämrat minne, balanssvårigheter och inkontinens.

Sjukdomen drabbar ca 3% av individer äldre än 65 år och behandlas med en operation där man lägger in en shunt för att dränera en del av vätskan. Om man misstänker att shunten inte fungerar saknas enkla metoder för att undersöka detta. Moderna shuntar har olika inställningar som styr hur mycket vätska som dräneras, men vilken inställning som är bäst är inte fullständigt klarlagt. Om man dränerar för lite vätska kvarstår symtom i onödan, dränerar man för mycket uppstår besvärande huvudvärk och vätskeskikt innanför kraniet.

Om studien

Kan man genom att mäta förändring av volymen i hjärnans vätskefyllda rum styra den postoperativa behandlingen samt vägleda utredningen vid misstänkt mekaniskt fel i shunten? Hur påverkas trötthet av en shuntoperation? Hur förändras sammansättningen av likvor efter en operation?

Metod

Under studien har olika inställningar på shunten testats och effekten av dessa på volymen av de vätskefyllda hålrummen har följts med magnetkameraundersökningar. Kliniska kontroller i form av återbesök till läkare har genomförts för att kunna jämföra symtomlindring och volymförändring. Som ett delprojekt har även självskattning av sömnighet samt likvorprover samlats in.

Nytta

Förhoppningen är att genom belysning av de förändringar som sker efter en operation kunna förbättra den postoperativa optimeringen av behandlingen samt vidare utreda vad som orsakar sjukdomen.