Region Jämtland Härjedalens logotyp

Information till dig som har fått tid för sigmoideoskopi eller koloskopi

Koloskopi är en undersökning av tjocktarmen. Om bara ändtarmen och den nedre delen av tjocktarmen undersöks så kallas det för sigmoideoskopi. Koloskopi innebär att en mjuk, smal slang förs in i ändtarmsöppningen, och vidare in i tarmen. Slangen kallas koloskop. Med hjälp av koloskopet går det att undersöka, och att ta bilder och vävnadsprover. Det går också att få behandling och att ta bort vissa polyper. En polyp är en form av utväxt från slemhinnan och ser ut som en knopp eller stjälk.

Inför en tjocktarmsundersökning behöver du förbereda dig i flera dagar för att tarmarna ska bli tomma. Annars går det inte att göra undersökningen ordentligt. Här kan du läsa vad du ska göra för att förbereda dig.

Bra att veta om undersökningen

Magen kan kännas spänd och uppblåst efter undersökningen. Du kan också få magknip. Därför får du en venkateter i armen. Det är en tunn slang som förs in i ett blodkärl. I venkatetern kan du få både lugnande och smärtstillande läkemedel om du behöver det. Om du får läkemedel så får du inte köra bil förrän dagen efter undersökningen. Läkemedlen kan påverka din reaktionsförmåga.

Det kan hända att du behöver vila efter undersökningen. Innan du lämnar endoskopimottagningen får du muntlig information om undersökningens resultat.

Om du har lämnat vävnadsprover så får du provsvaret skickat i ett brev. Det brukar ta tre-fyra veckor att få provsvaret, men ibland kan det ta längre tid än så.

Så här förbereder du dig inför undersökningen

Gå till apoteket och hämta ut det laxeringsmedel som läkaren har ordinerat.

Laxeringsmedlet ska du ta dagen före undersökningen. Fem dagar innan det så ska du börja att ta det mjukgörande läkemedlet Movicol. Ta två påsar Movicol varje morgon i de fem dagarna. Movicol finns att köpa recepfritt på apoteket.

Laxeringsmedlet gör att du får diarré. Det är för att tarmen ska bli tom så att den kan undersökas ordentligt. Den laxerande effekten ökar om du rör dig så mycket som möjligt.

När det bara kommer ut klar vätska utan fasta delar av avföring när du går på toaletten så är rensningen av tarmen klar.

Ta inte Duroferon eller andra järntabletter sju dagar innan undersökningen.

Undvik att äta grovt bröd, müsli, kärnor, vetekli, linfrö och annan mat som innehåller mycket fibrer.

Undvik att äta färsk frukt och grönsaker som har skal och kärnor. Det är till exempel tomat, majs, oliver, bönor, sparris, blåbär, kiwi, lingon, citrusfrukter och vindruvor.

Om du har diabetes och får behandling med insulin ska du kontakta din diabetsläkare eller diabetessjuksköterska innan tjocktarmsundersökningen och fråga om din dos behöver justeras.

Om du fått en hjärtklaff inopererad ska du kontakta din läkare och fråga om du behöver få antibiotika ordinerat inför tjocktarmsundersökningen

Ring så snart som möjligt till endoskopimottagningen om något av det här stämmer in på dig:

  • Du använder blodförtunnande läkemedel, till exempel Waran, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Plavix, Clopidogrel, Lixoana, Efient eller Brilique. Då kan du få ta blodprov för att se om din dos behöver justeras några dagar innan koloskopin.
  • Du har en ICD/pacemaker.
  • Du har andra frågor och funderingar

Så här ska du göra dagen före undersökningen

Ät flytande kost till frukost och lunch. Sedan ska du fasta fram till att det är dags att ta laxermedlet. Drick laxeringsmedlet långsamt. När du har tagit laxeringsmedlet så får du bara dricka klara drycker fram till undersökningen. Använd till exempel Dextrosol eller andra druvsockertabletter för att få i dig energi.

Så tar du dos 1 av laxeringsmedlet:

  1. Häll upp en kanna med 5 deciliter kallt vatten och blanda ner i dospåse nummer 1 av Plenvu Rör om och vänta i cirka 10 minuter.
  2. Häll upp 5 deciliter klar vätska i en annan kanna. Det kan till exempel vara vatten.
  3. Drick vartannat glas klar vätska och vartannat glas Plenvu tills båda kannorna är tömda. Drick långsamt. Det ska ta cirka 45–60 minuter.
  4. Plenvu verkar inom 1–2 timmar. Se till att du har nära till en toalett.

Så tar du dos 2 av laxeringsmedlet:

  1. Häll upp en kanna med 5 dl kallt vatten och blanda ner dospåse A och B. De är märkta med Dos 2. Rör om och vänta i cirka 10 minuter.
  2. Häll upp 5 deciliter klar vätska i en annan kanna. Det kan till exempel vara vatten.
  3. Drick vartannat glas klar vätska och vartannat glas Plenvu tills båda kannorna är tömda. Drick långsamt. Det ska ta cirka 45–60 minuter.
  4. Plenvu verkar inom 1–2 timmar. Se till att du har nära till en toalett.

Om du har tid bokad för undersökningen före klockan 12:00

  • Fasta mellan klockan 12:00 och 15:00. Börja sedan att ta laxeringsmedlet.
  • Drick dos 1 mellan klockan 15:00 och 17:00 på dagen före undersökningen.
  • Drick dos 2 mellan klockan 19:00 och 21:00 på dagen före undersökningen.
  • När du har avslutat laxeringen ska du dricka rikligt med klar dryck fram till undersökningen.

Om du har tid bokad för undersökningen klockan 13:00 eller senare

  • Fasta mellan klockan 13:00 och 16:00. Börja sedan att ta laxeringsmedlet.
  • Drick dos 1 mellan klockan 16:00 och 18:00 på dagen före undersökningen.
  • Drick dos 2 mellan 4 och 5 timmar före din bokade tid på undersökningsdagen.
  • När du har avslutat laxeringen ska du dricka rikligt med klar dryck fram till undersökningen.

Vad är flytande kost?

Flytande kost är mat som är helt slät. Det kan vara fruktsoppa, klar eller mixad grönsakssoppa, nyponsoppa, fil och slät yoghurt

Vad är klar dryck?

Klar dryck kan vara saft, vätskeersättning, buljong, vatten, läsk, äppeljuice, kaffe eller te. Obs! Om det är saft så får den inte vara röd eller rödblå. Drick inga mjölkprodukter.

Dina läkemedel kan du ta som vanligt.

Viktig att veta om väntetider

Det är kö till att få göra tjocktarmsundersökning. Därför önskar vi att du i första hand tackar ja till tiden som du har blivit erbjuden. Om du måste boka om tiden ska du kontakta endoskopimottagningen så fort som möjligt.

Om det inte längre är aktuellt för dig att bli undersökt ska du också kontakta endoskopimottagningen så fort som möjligt för att avboka tiden.

Du kan också logga in på 1177.se och använda våra e-tjänster för att kontakta oss, när det passar dig. Där kan du också ställa frågor eller avboka din undersökning.

Läs gärna mer om undersökningen på 1177.se/koloskopi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns det bland annat en film som visar hur undersökningen går till.